USD 41.20 41.60
  • USD 41.20 41.60
  • EUR 41.20 41.65
  • PLN 10.80 10.93

Від Великодня село – на карантині. ФОТО

10 Травня 2012 14:54
Понад місяць село Галина Воля Старовижівського району живе в режимі карантину через сказ. Щоправда, селяни кажуть, життя від того не змінилося. Карантин триватиме до червня.
Про це повідомляє «Волинська газета».
Лис, хворий на сказ, влаштував селянам із Галиної Волі «сюрприз» ще напередодні Великодня. Дивного за поведінкою звіра запримітили на одній із сільських вулиць поблизу церкви 5 квітня. Кажуть, лис навіть брів услід за однією із галиновольських господинь. Але тримався на відстані. Згодом забіг на людське подвір’я й напав на хазяйського пса. Народ відразу здогадався, що зі звіром щось неладне: надто дивною була поведінка. Як відомо, хворий на сказ звір втрачає відчуття небезпеки й тому йде до людей. Побачивши на подвір’ї лиса і покусаного собаку, селяни забили на сполох. У результаті звіра забили, а про оказію терміново повідомили ветеринарів.
«Уже буквально наступного дня наші фахівці прибули до Галиної Волі, – розповідає головний ветеринар району Володимир Черемшук. – Голову звіра відібрали для експертизи в обласну лабораторію. Згодом звідти надійшло підтвердження: лис дійсно хворий на сказ. Головне – люди з ним не контактували, що убезпечило мешканців від зараження.

Як і належить, труп тварини спалили, місце – дезінфікували. Два дні тримали на прив’язі пса й спостерігали за його поведінкою, а коли отримали аналізи, прийняли рішення його умертвити. Відтак пес, який належав мешканцеві Галиної Волі Ярославові Косінському, став єдиною жертвою скаженого лиса».
Тим часом у Старій Вижівці провели засідання протиепізоотичної комісії та вирішили ввести карантин у Галиній Волі.
Зі слів Володимира Черемшука, розробили відповідний план заходів «з оздоровлення села». На щастя, у районі вистачає запасів вакцини від сказу та деззасобів. Відтак, коштом бюджету в господарствах цього населеного пункту щепили котів, собак і все «сприйнятливе поголів’я».
Однак, як зазначив Володимир Черемшук, не слід сприймати карантинні обмеження як заборону на торгівлю худобою. У першу чергу, це знак оклику для мешканців Галиної Волі: людям треба бути пильними та обережними й уважно доглядати за домашньою живністю.
«Саме червоний лис наразі найчастіше переносить сказ. Тому ми постійно моніторимо ситуацію.

Відправляємо на експертизу тварин, упольованих мисливцями, щоб більш-менш орієнтуватися в ситуації. Цього року це – перший у районі випадок сказу. Минулого року, пригадую, був теж один. Тільки тоді на сказ захворів кіт», – розповідає Володимир Черемшук.
У селі ж ніщо не вказує на тривогу: мирно пасуться коні обабіч дороги, Галина Воля зустрічає гостей спокоєм. Хіба що на роздоріжжі у центрі населеного пункту вирує життя: сюди саме з’їхалися торговці різним крамом. Про те, що скажений лис навідався до села, місцеві мешканці знають. А от, що в селі досі карантин ‒ ні. Хоча кажуть, що ветеринари «з району» обійшли кожен двір, зробили щеплення котам, собакам, коням, коровам. Сказ у їхньому селі зафіксували вперше. Але люди з того приводу не вельми хвилюються. В цій ситуації покладаються на професіоналізм фахівців-ветеринарів. Селянам за одвічними клопотами ніколи думати про небезпеку. Карантин у Галиній Волі триватиме до початку червня.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus