USD 41.40 41.80
  • USD 41.40 41.80
  • EUR 41.35 41.60
  • PLN 10.60 10.80

Псоріаз на Волині: хвороба може бути причиною суїциду. ФОТО

29 Жовтня 2013 11:49
Понад 4 тисячі волинян страждають такою недугою як псоріаз. Певних ліків, що могли б повністю вилікувати цю хворобу, – не існує. Зафіксовані випадки, коли від безвиході хворі вдавались до суїциду.

Про це розповіла головний позаштатний спеціаліст УОЗ по дерматовенерології та головний лікар Волинського обласного дерматовенерологічного диспансеру Леся Карпюк під час регіональної прес-конференції до Національного дня псоріазу.



Так, згідно зі статистикою, на Волині показник захворювання на страшну недугу - 398,5 чоловік на 100 тисяч населення, а це на 72% більше, ніж по всій Україні. Тільки цього року псоріазом захворіло 276 маленьких волинян (112,4 дітей на 100 тисяч населення). На думку медиків, основна причина – сирий та холодний клімат області.

Зі слів Лесі Карпюк, є пацієнти, які роками лікуються у народних цілителів, тим самим ускладнюючи стан власного здоров’я. Тож офіційна статистика не показує реальної картини.



«Такі пацієнти відчувають психологічний та фізичний дискомфорт, адже є видимі рани, і людина не відчуває себе повноцінним членом суспільства. Вона ненавидить власне тіло. Особливо це стосується людей публічних професій. У результаті виникає занижена самооцінка, занепокоєння та депресія», - наголосила медик.

На думку лікаря, особливих душевних мук від хвороби зазнає молодь, адже через хворобу багато у кого не складається особисте життя, з‘являється осуд та несприйняття оточуючих. Багато хворих змушені залишати роботу через недугу.



Згідно зі статистикою, 50 % волинян не можуть оплатити власне лікування. Від безвиході люди вдаються навіть до такого страшного кроку як самовбивство.

Зі слів головного дерматовенеролога Волині, наша область – єдина, що не має фототерапевтичного обладнання для лікування важкої хвороби.

«Якщо псоріаз невиліковний, це не означає, що його не потрібно лікувати. Можна досягти стійкої ремісії при правильному лікуванні і не допустити того, щоб хворий став інвалідом. Потрібно навчити людину жити з цим захворюванням і приймати себе таким, як є», - резюмувала медик.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus