USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.40 10.55

Під загрозою – робота сімейних лікарів. ВІДЕО

11 Квітня 2012 13:12
У Луцьку катастрофічно бракує сімейних лікарів. Причина цьому банальна – відсутність належного фінансування вітчизняної медицини.
Про це повідомляє телеканал ICTV.
У міських поліклініках один терапевт обслуговує понад 3 тисячі пацієнтів. Хоча за нормами мав би не більше 2-х. Медики знесилені, замість 7,5 годин щодня працюють по 11.
«Майже в кожного по 1,5 дільниці, 1 дільниця без лікаря – значить її ділять на 2-х лікарів. За це нам не оплачується, ми просто на свою ставку працюємо», - розповідає сімейний лікар міської поліклініки №1 Інна Пахолок.
15 сімейних лікарів обслуговують понад 50 тисяч городян. Приймають пацієнтів у поліклініці й виїздять до хворих додому. Поки справляються, та якщо найближчим часом не з’явиться лікарське поповнення, допомоги сімейного терапевта лучани можуть не дочекатись.
«Для пацієнтів це дуже погано, коли людина півдня лежить з температурою і чекає лікаря. Я не думаю, що це – здорово. Ось, наприклад, температура, а людина ще веде прийом, і коли приїде, то можна вже Богові душу віддати», - розповідає пацієнт Володимир Філоненко.
Професія сімейного лікаря непрестижна й мало оплачувана. Молоді медики братися за цю справу не хочуть. Як привабити випускників медичних вишів працювати терапевтами, чиновники і головні лікарі не знають. Адже роботи багато, а зарплата мала.

«Середня заробітна платня сімейного лікаря є 1700 гривень, і тому йти працювати в сімейну медицину, займатися на території профілактикою, ходити поміж будинками – ну не прагне до цього молодь», - розповідає головний лікар міської поліклініки №1 Ігор Гнетньов.

«В даний час професія сімейного лікаря не дуже престижна, нас привчили до того, що повинні бути вузькі спеціалісти, бо за кілька років можна стати класним спеціалістом, вузькопрофільним», - зазначає начальник Луцького міського управління охорони здоров’я Федір Кошель.
У Міністерстві охорони здоров’я твердять: за сімейними лікарями майбутнє медичної галузі. Але від гучних заяв кількість терапевтів не зростає. І поки державна підтримка є лише на словах, відповідальність за життя та здоров’я півсотні тисяч лучан лежить на плечах півтора десятка медиків.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Олександр Показати IP 11 Квітня 2012 17:30
для початку кожному дати по квартирі і з часом підвищувати зарплату...
Леся Показати IP 11 Квітня 2012 23:27
Цікаво, нехватає лікарів, а лікарем без доброго блату нереально влізти. Що це за парадокс....
Знаючий до Леся Показати IP 12 Квітня 2012 08:36
Це в залежності на яку посаду. Ідіть на сімейного лікаря- візьмуть без доброго блату і навіть без поганого!
Знаючий Показати IP 12 Квітня 2012 08:56
Сказано ж що не вистачає сімейних лікарів-не треба ніякого блату.
Ангеліна Показати IP 12 Квітня 2012 17:29
Леся,якщо лізти всім на гінекологію,хірургію то ясно що блату не хватить,бо де їх стільки пристроїти,а на сімейного будь-ласка,але ж ніхто не хоче на 1000 гривень і за волинське велике дякую працювати...))
Філ Показати IP 2 Липня 2012 01:45
І за Київське дякую ніхто не йде працювати сімейним лікарем.... я по спеціальності лікар терапевт і коли хтось питає типу: о ти хто ???я терапевт.... на обличчі багатозначна реакція...типу ти що лох...??? ніби не я 8 років вчився ніби не я лікар??? а якийсь антисоціальний елемент....вот так...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus