USD 41.15 41.45
  • USD 41.15 41.45
  • EUR 41.25 41.50
  • PLN 10.55 10.73

Лікарня-готель у Нововолинську, або Чому батьки мають платити, щоб ночувати з хворою дитиною

16 Вересня 2017 13:39
За те, щоб мама ночувала поруч з хворою дитиною, у лікарні в Нововолинську потрібно платити 50 грн за добу.

Звідки взялося таке рішення і чи це взагалі законно, розібрався Борис Карпус на сторінках БУГу.

«Дзвінок до мене цього тижня:

— Доброго дня! Моя дитина, 6 років, потрапила в лікарню з гострим отруєнням. Мати мусить бути поряд. В лікарні кажуть, що за те, що мама буде ночувати з дитиною, треба доплачувати понад 50 грн щодоби. Підкажіть, що робити?

Скажу чесно – мене це питання ввігнало в ступор. Проте ненадовго. Попросив півгодини розібратись із ситуацією. Близько 5 дзвінків, певні нормативні документи, навіть до першого заступника міського голови зателефонував (ні, не нововолинського ;) ).

Реакція коливалась від щирого обурення до цілковитої неможливості усвідомити, що в лікарні за те, що батьки мають доплачувати за перебування з дитиною. Почув історії про перебування в обласних установах, де ледь не просять батьків ночувати – бо так і діткам легше та спокійніше, і медперсонал не такий завантажений.

А тепер коротко, що трапилось:

Є така собі постанова Кабміну від 17 вересня 1996 р. № 1138 «Про затвердження переліку платних послуг, які надаються в державних і комунальних закладах охорони здоров’я та вищих медичних навчальних закладах». Так ось, в цьому документі є пункт 15, який звучить: «Перебування у стаціонарі батьків у зв’язку з доглядом за дітьми віком понад 6 років, якщо це не зумовлено станом хворої дитини».

Це означає, що держава каже: брати гроші за такі послуги – можна!

Уявіть собі, що в Нововолинську такої потреби, як я розумію, не виникало. Аж ось прекрасне доленосне рішення для всіх батьків міста – рішення виконавчого комітету Нововолинська № 73 від 16 березня 2017 року, де у другому додатку написано:
Це рішення виконкому містить три додатки. З усіма платними послугами ви можете ознайомитись за посиланням.

Відповідно – платні послуги із вартістю встановлюються Нововолинській центральній міській лікарні, що надаються поліклінічними підрозділами, стаціонарними відділеннями та Центром первинної медико-санітарної допомоги.

Розумію, що майже 60 мільйонів гривень, які закладені в міському бюджеті, не вистачає на медицину шахтарського міста, проте не знаю, чи батьківських 50 грн. за добу перебування біля хворої дитини суттєво покращать ситуацію… А ще цікаво – скільки ж в спецфонд надійшло в результаті сплати цього «готельного» збору від батьків Нововолинська.

Можливо, варто переглянути це рішення і викинути цей пункт – щоб просто не заганяти рівень довіри до лікарні нижче рівня плінтуса? Або хоча б збільшити вік дітей до 14-16 років…

… Проте головне питання, на яке так і не знайшов відповідь: що ж означають слова в постанові «якщо це не зумовлено станом хворої дитини».

Можливо, серед моїх друзів та знайомих знайдеться буквоїд, який все ж натрапить на якесь роз’яснення, що саме мав на увазі Кабмін під керівництвом Павла Лазаренка

А поки – батькові дитини сказав, що таке рішення є. І воно – таки легітимне…».

В додатку – перелік платних послуг ЦМЛ:
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
АНАТОЛЬ_ Показати IP 16 Вересня 2017 13:59
Я в шоці! Щитаю шо то є неправильно та несправедливо!
Павл Показати IP 16 Вересня 2017 14:08
Тоже мені новина ... прям ніколи Борис Карпус такого нечув, і в нього ну таке вже здивування про те що кошти треба як хворий ... ауууу ... шановний, ви скільки в україні живете ... скажу вам ще по секрету в нас в країні є ще корупція ... і електроенергія по 1.7 грн за кВт ... і газ стільки вартує що огого ... а авто в Україні (реєстрація) стільки коштує що німці сміються з нас ...
Місцева Показати IP 16 Вересня 2017 14:13
Ось вам реалі Нововолинського госпітального округу!
Анатолій Бідзюра Показати IP 16 Вересня 2017 18:03
Добре. А як тоді ст. 49 Конституції України про безоплатнсть медичної допомоги у комунальних і державних закладах охорони здоров'я? Верховна рада прийняла зміни до Основного Закону? Змінила зміст ст. 49? Не чував. Тоді, виходить - позов у суд на міського голову!
Не Показати IP 16 Вересня 2017 19:22
не знаю, як зараз в луцькій дитячій лікарні, бо діти вже слава Богу великі, а от в минулому, коли малому було 5 років і йому зробили операцію після того, як впав з велосипеда, то за те що перебувала з ним в лікарні молодший медперсонал вимагав мити підлогу в палаті, коли малій було чотири і лежали бо були проблеми з серцем, ситуація була аналогічна,- витирай пилюку, мий підлогу, якби на теперішній розум, то послала б їх лісом, вибачте на слові,а тоді була молода-зелена, а ще пам"ятаю вночі вирвали з під голови подушку, бо мовляв "нам треба", хоча потім виявилось, що з чотирирічною дитиною мама має повне право перебувати в лікарні і ліжкомісцем мали забезпечити і дитину і маму.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus