USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.40 10.55

Хочуть подолати малюкову смертність

27 Березня 2012 18:14
Рівень малюкової смертності у Луцьку зменшиться після того, як обстеження вагітних почнуть проводити за допомогою медичної апаратури й обладнання не лише жіночої консультації й пологового будинку, а й приватних клінік, а також інших обласних та міських лікувальних установ.
До такого висновку дійшли учасники засідання колегії головних лікарів міста, що відбулася в управлінні охорони здоровʼя Луцької міської ради 27 березня.
Як повідомила міський педіатр управління охорони здоровʼя Світлана Ніколаєнко, у 2011 році показник малюкової смертності в обласному центрі становив 6,48 на 1000 немовлят, тоді як у 2010 він був 7,09. Водночас щороку в Луцьку в середньому помирає менше новонароджених, аніж загалом по області, ‒ розповіла медик.
Вона також зауважила, що головні причини малюкової смертності – окремі стани перинатального періоду та вроджені аномалії розвитку.
Так, з початку року у Луцьку зареєстровано 6 таких випадків, у 3 із них ‒ мова про вроджені вади серця.
Діагностують цю та інші аномалії розвитку за допомогою ультразвукового та іншого медичного та лабораторного обладнання, ‒ нагадала Ніколаєнко і додала, що, колегія рекомендує медикам пологового будинку та жіночої консультації використовувати для проведення обстежень вагітних обладнання, яке є в інших лікувальних установах обласного центру.
Мова про випадки, коли треба підтвердити наявність патології, провести додаткове обстеження та, якщо обладнання інших клінік більш сучасне чи досконале.
Поки ж, за словами начальника управління охорони здоровʼя міськради Федора Кошеля, ця робота в Луцьку злагоджено не відбувається: «Чомусь наші лікарі хочуть, щоб все було на робочому місці, нікуди ходити не хочуть…»
Головний лікар міського пологового будинку Михайло Токарчук запевнив, що поки що лікарі закладу знаходять можливості обстежувати вагітних, однак обладнання тут дійсно бракує. Водночас медик застерігає, що для проведення обстеження вагітної жінки не достатньо мати той чи інший апарат, треба ще лікаря акушера-гінеколога, який має відповідну професійну підготовку. А таких нині також важко знайти, ‒ стверджує Токарчук.
Федір Кошель наголосив, що розраховувати на додаткове державне фінансування навряд чи варто, слід покладатися на власні можливості. «Треба, щоб вся апаратура, обладнання працювали на наших жінок», ‒ заявив посадовець.
Наголосили медики й на тому, що задля зменшення кількості випадків малюкової смертності слід посилити розʼяснювальну роботу серед жінок дітородного віку. Адже у більшості випадків їхній спосіб життя стає причиною вроджених аномалій, що спричиняють смерть новонароджених.
Довідково:
Перинатальний період ‒ з 28 тижнів вагітності до 7 днів життя дитини.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus