USD 41.10 41.43
  • USD 41.10 41.43
  • EUR 41.20 41.65
  • PLN 10.80 10.93

Чому волиняни люблять білі гриби

18 Вересня 2012 16:12
467 користувачів «ВН» або 48.85% з тих, хто взяв участь в опитуванні «Найсмачніші гриби на Волині», відповіли, що найбільше полюбляють білі гриби або ж боровики. Півтори сотні опитаних відзначили смакові властивості лисичок. Третя сходинка рейтингу ‒ за опеньками, їм віддали перевагу 78 опитаних.

Чому волиняни полюбляють гриби і, зокрема, боровики, «ВН» вирішили дізнатися саме у розпал сезону «тихого полювання», який щороку припадає на вересень-жовтень.

Жди, грибе, може, тебе хтось здибле

За інформацією з вільної енциклопедії «Вікіпедії», білий гриб або боровик вважається найкращим із відомих їстівних грибів. Він росте у листяних і хвойних лісах і використовується як свіжим, так і сушеним, соленим і маринованим. В народній медицині екстрактом із плодових тіл білого гриба змащують обморожені частини тіла для прискорення їхнього загоювання, а також вживають білі гриби при стенокардії, туберкульозі, зниженні загального тонусу, проти пухлин.

Зауважимо, що найбільшого боровика в Україні 20 серпня 2000 року знайшла ковельчанка Ніна Данилюк у Смідинському лісі Старовижівського району. Його вага була 2 кілограми 850 грамів, окружність шапки 94 сантиметри, а ніжка – майже 40 сантиметрів.

Чому саме білим грибам віддають перевагу волиняни, «ВН» запитали у доцента кафедри ботаніки і садово-паркового господарства Східноєвропейського університету імені Лесі Українки, кандидата сільськогосподарських наук Василя Войтюка.

Науковець стверджує, що білим грибам просто довіряють. «Їх добре знають. На відміну від тих же зонтиків, скажімо. Хоч вони їстівні, а їх і мухоморами називають. А от білий гриб – це білий гриб. А от щодо смакових властивостей, то все суб’єктивно. Деяким людям подобаються твердіші гриби, іншим ‒ м’які. Лисички, за деякою інформацією, мають лікарські властивості, їх часто заготовляють і навіть за кордон відправляють», ‒ додав він.

Найчастіше боровики переробляють і заготовляють і волинські лісівники. Щоправда, роблять це лише на замовлення підприємців. Як розповіла головний спеціаліст відділу лісового господарства управління лісового господарства у Волинській області Галина Пестюк, у лісгоспах області працюють консервні цехи.

«Ми переробляємо лише білі гриби, маслюки, опеньки осінні, рідше – моховики, бо вони користуються попитом. Ми співпрацюємо з підприємцями, якщо є договір з ними, то на замовлення заготовляємо. Найчастіше це гриби з Маневицького, Ківерцівського, Ковельського і Шацького районів. Ми виготовляємо лише мариновані гриби. Щоправда, цього року ми ще не починали маринувати гриби, поки лише заготовляємо. Перші партії з’являться наприкінці вересня ‒ на початку жовтня», ‒ розповіла фахівець.

Гриби – їжа не для дітей!

«Якби люди бачили, як помирає дитина від отруєння блідою поганкою, вони навряд чи колись ще їли би гриби!»

Боровики і шампіньйони – лише ці гриби їсть завідувач відділення анестезіології та реанімації обласної дитячої лікарні Олег Тацюн. Та й то, швидше, як смакову добавку, а не повноцінний харчовий продукт, зізнається лікар.

Дітям він категорично не радить давати гриби, при чому до 14-річного віку.

Медик пояснює: жодної користі від грибів, навіть найкращих – білих, дитина не отримає, бо більшості речовин організм просто не засвоїть. Натомість спровокувати загострення шлунково-кишкових хвороб можна легко.

Водночас Олег Тацюн констатує: найчастіше батьки дітей, які потрапили до реанімації з діагнозом «отруєння грибами», свою провину не визнають. «Кажуть: «Та не може бути, нам же нічого не сталося, а ми всі їх їли», ‒ цитує лікар і наголошує, що в більшості випадків визначальним є чинник ‒ кількість отрути на масу тіла.

Медик зауважив, що найскладніше довести батькам, що не лише отруйні гриби не можна давати дітям, а і їстівні. Найчастіше, за його словами, до лікарні внаслідок отруєння грибами потрапляють діти з Ківерцівського, Ковельського та інших поліських районів Волині.

***
З початку року у відділення анестезіології та реанімації обласної дитячої лікарні з діагнозом отруєння грибами потрапило 16 дітей. Наймолодша з них – півторарічного віку. В одному з цих випадків дитину врятувати не вдалося, це було отруєння блідою поганкою.

За станом на 18 вересня у реанімації перебуває одна дитина, що отруїлася грибом. За її життя зараз борються лікарі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Korg Показати IP 18 Вересня 2012 16:52
"Наймолодша з них – півторарічного віку. В одному з цих випадків дитину врятувати не вдалося, це було отруєння блідою поганкою." Ппц. Як можна давати 1,5-річній дитині гриби??? Її батьків просто треба поставити до стінки і розстріляти нафік. Істоти без головного мозку не повинні існувати в соціумі, а тим більше розмножуватися.
Чеширский Кот до Korg Показати IP 19 Вересня 2012 12:24
С такой логикой придется "розстріляти нафік" половину населения области, а может и больше.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus