USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.40 10.55

Через брудні руки медиків щочетвертий пацієнт виносить з медзакладу інфекції. ВІДЕО

20 Березня 2013 09:37
Нерідко віруси та інфекції виносять з операційних і пологових залів - місць, де апріорі стерильним має бути все, - йдеться в сюжеті ТСН.

Так, 70% випадків хвороб, які пацієнти чіпляють у лікарнях, стаються через брудні руки медперсоналу.
Причинами решти 30% так званих «шпитальних» інфекцій є загальна нестерильність чи ще страшніше - неуважність медиків. Першою у списку лікарняних небезпек стоїть синьогнійна паличка. Поруч стафілокок, далі йде гепатит В і С. Статистика Всесвітньої організації охорони здоров'я не оптимістична: інфекції з медзакладів виносить щочетвертий пацієнт.

До медичних закладів в Україні минулого року звернулося приблизно 30 мільйонів людей. Проста арифметика дає страшні цифри: потенційно госпітальними інфекціями можуть бути вражені 7,5 мільйона.

У це складно повірити, але за статистикою більшість зарази сидить просто на руках у медперсоналу. «Не всі навіть ці одноразові рукавички одягають. І не в усіх вони є», - нарікає директор центру моніторингу захворювань МОЗ Любов Некрасова.

Нерідко віруси та інфекції виносять з операційних і пологових залів - місць, де апріорі стерильним має бути все. Статистика шпитальних недуг в Україні дуже приблизна. Наприклад, за 2012 рік виявили лише 500 післяопераційних ускладнень. Медики своєї провини просто не визнають.

«Вони бояться покарання... Просто, що їх закриють на дезінфекцію. Купляють довідки про обробку замість самої обробки», - каже президент ради захисту прав пацієнтів Віктор Сердюк.

Постанова Кабміну, яка діє з минулого року, не дозволяє санепідемстанції проводити перевірки частіше ніж раз на рік. «Раніше перевіряли, наприклад, акушерські стаціонари щоквартально. Плюс державна санітарна служба своїми лабораторіями проводила внутрішній контроль», - розповів директор департаменту держсанепіднагляду Віктор Ляшко.

Тепер у планах МОЗ - концепція державної програми боротьби зі «шпитальними» недугами. Коли вона буде і чи буде діяти - поки що питання відкрите. Тим часом пацієнти, намагаючись поліпшити здоров'я, продовжують «гру в рулетку».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
lutchanka Показати IP 20 Березня 2013 15:10
А чим захищені медики від інфекцій, які приносять в лікарню самі пацієнти7! наприклад, пацієнтка промовчала. що хворіла гепатитом і лікарі відділення майже в повному складі перехворіли гепатитом.. А венеричні захворювання(сифіліс. наприклад), ВІЛ і т. д. У лікарів немає жодної страховки - в нашій державі страховки не передбачені для лікарів.
лікар Показати IP 20 Березня 2013 16:10
Попередній коментар непрофесійний і не міг бути написаний фахівцем. Медперсонал до всіх пацієнтів ставиться однаково, дотримуючись усіх вимог асептики і антисептики. На рахунок "епідемії" гепатиту, то не зовсім зрозуміло чим займався персонал відділення, щоб відбулося таке поширення трансмісивної інфекції. 8-). Для забезпечення дотримання санепідрежиму потрібні не перевірки СЕС, а кошти на якісні дезінфектанти. До редакції: готуйте свої новини, а не передруковуйте чужу маячню.
lutchanka до лікар Показати IP 21 Березня 2013 08:30
Лікарю- персонал відділення займався лікуванням, професіонал ви наш. Мова не йде про епідемію і це не відбулося одночасно(запитайте в лікарів, наприклад, реанімаційного відділення міської лікарні, хто з них не перехворів гепатитом... І запитайте будь-якого лікаря, яку страхову суму він отримав. а вже потім спрлостовуйте, те. що написала я. Вживання певних слів(типу "трансмісивна інфекція", "дезінфеканти" і т.ін.)ще не є свідченням професіоналізму і фаховості.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus