USD 41.35 41.65
  • USD 41.35 41.65
  • EUR 41.25 41.60
  • PLN 10.35 10.50

75% пацієнтів з мігренню – жінки, – волинський невролог

17 Листопада 2018 21:54
У суспільстві поширена думка, що мігрень — хвороба представників інтелігенції. Чи це справді так, як відрізнити цю недугу від звичайного головного болю та вчасно розпізнати симптоми, в ефірі ТРК «Аверс» розповіла завідувачка неврологічного відділення ВОКЛ, кандидат медичних наук Ольга Шульга.

Про це йдеться в газеті «Волинські новини» від 15 листопада 2018 року.

ВІД ГОЛОВНОГО БОЛЮ СТРАЖДАЮТЬ І МАЛІ, І СТАРІ

Ольга Шульга пояснює, що мігрень спричиняють прискорений темп життя, перебування в умовах постійного світла і шуму. Причинами головного болю можуть бути мобільні телефони, надмір інформації, перебування у стані хронічного стресу. Відтак поширеність мігрені буде зростати, констатує лікар. Наймолодшій пацієнтці невролога — 9 років, найстаршим — понад 65. Згідно зі статистичними даними, від мігреней потерпають 12% населення земної кулі.

«Мігрень — один з поширених видів головного болю. Він супроводжується запамороченнями, нудотою, блювотою, низкою психічних порушень. Пацієнти, схильні до мігреней, мають специфічний психотип. Це люди переважно інтелектуальної праці, вони вразливі та емоційні. Доведено, що пацієнти з мігренню схильні до депресій», — зазначає медик.

ЯК РОЗПІЗНАТИ НЕДУГУ

Зазвичай спочатку людина скаржиться, що їй болить половина голови. Пацієнти тримаються за скроню, де відчувають біль, що пульсує. Іноді він поширюється на потилицю і триває до чотирьох годин. Якщо біль докучає понад 72 години, то лікарі говорять про мігренозний статус. Прикметно, що мігрень не завжди можна зняти протизапальними препаратами. А коли спазми відступають, пацієнт почувається втомленим, потребує спокою і хоче відіспатися.

За словами Ольги Шульги, мігрень має низку фаз. Перша — аура, коли у людини нема головного болю. Але вона прокидається зранку і відчуває: щось не так. Аура буває зорова — коли щось ввижається або літає перед очима. Буває нюхова — коли людина загострено відчуває приємні або неприємні запахи. Ця фаза триває до години. Потім починається напад головного болю, що пульсує.

«Якщо людина щомісяця потерпає від 15 нападів, можна говорити про хронічну мігрень. Таких пацієнтів може врятувати 20-хвилинний сон. Або лікування у перші 15-30 хвилин, коли препарати ще будуть ефективними. Якщо ж біль триває понад дві години, ліки не допоможуть», — повчає невролог.

ТРЕТИНА ХВОРИХ — ЖІНКИ

Щоб уникнути нападів болю, пацієнтам потрібен повноцінний восьмигодинний добовий сон — чи вдень, чи вночі. Слід дотримуватися елементарної гігієни праці — не сидіти за монітором з 8 ранку до 20 вечора, протягом дня робити паузи і дозволяти собі мінімальний відпочинок.

Харчуватися треба систематично, бо зниження рівня глюкози спричиняє мігрень. Хворим бажано уникати шоколаду, твердих сирів, страв китайської кухні, зменшити вживання волоських горіхів, кави, червоного вина і шампанського. Пацієнтам з мігренню бажано зменшити споживання кави до двох-трьох горняток на день. Однак робити це поступово, не раптово.

Хронічні мігрені виникають, якщо людина не дотримується превентивного лікування і не встигає вчасно прийняти препарати. Цікаво, що 75% пацієнтів з мігренню — жінки. Їм лікарка радить вести щоденник головного болю, щоб регулювати і контролювати напади. Неодмінно треба зіставляти їх з менструальним циклом. Лише проаналізувавши щоденники за два-три місяці, лікар зможе підібрати доволі адекватне лікування. До слова, ефективно допомагають перехитрити недугу заняття спортом, пілатес і йога.

ДІАГНОЗ МАЄ ВИЗНАЧИТИ ЛІКАР

Ольга Шульга застерігає: мігрень може бути симптомом іншої, більш серйозної недуги. Наприклад, інсульту. Тому дуже важливо проводити превентивне лікування. Завдяки сучасним засобам достатньо раз на місяць ввести ліки підшкірно, і частота нападів зменшиться на 70%.

Пацієнтів зі скаргами хоч раз у житті має оглянути лікар-невролог, радить медик. ВОКЛ має надзвичайно потужний енцефалограф, апарат МРТ, всі панелі для визначення гормонів щитоподібної залози. Головне — не занедбувати себе і контролювати напади. За потреби невролог зможе максимально долучити інших спеціалістів — гінекологів та ендокринологів. Бо часто мігрень гормонально залежна.

Марта ЮЛАНТОВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus