USD 41.20 41.52
  • USD 41.20 41.52
  • EUR 41.30 41.70
  • PLN 10.80 10.95

З давньоруського городища у Шацьку крадуть …землю

16 Квітня 2010 08:49
Уже три дні з літописного міста Рай, що на східній околиці селища Шацьк на Волині, місцеві селяни підводами, візками вивозять землю під власні городи, клумби та й просто на дорогу.

Про це повідомили у прес-центрі ДП «Волинські старожитності»

«Ви можете собі уявити, щоб з давньоруського городища крали землю? Виявляється, у Шацьку – це буденна річ: уже три дні з літописного міста Рай, що на східній околиці селища, місцеві селяни підводами, візками вивозять землю під власні городи, клумби та й просто на дорогу» - кажуть у «Волинських старожитностях».

Якби хтось поцупив візок ґрунту, то це було б ще не так страшно. Проте масштаби «паломництва» наштовхують на думку про добру організацію дійства – припускають археологи.

Міліція відмовляється приймати заяви, районна рада, яка має опікуватися схоронністю городища відповідно до договору з управлінням культури і туризму Волинської облдержадміністрації, теж ніяк не реагує - стверджують у ДП «Волинські старожитності».

У понеділок до Шацька приїде комісія, що визначатиме розмір збитків. Мінімальний штраф для районної ради може становити 15 мільйонів гривень.

Довідково:

Літописне місто Рай уперше згадано 1158 року. Донедавна історики ідентифікували його з городищем у селі Яревище Старовижівського району. Археологічні дослідження давньоруського городища в Шацьку дали багатий матеріал: монети (на фото), давньоруські митні пломби, кераміка, персні, застібки до книг, вислі князівські печатки. Саме знахідки останніх дозволили ствердити, що літописне місто Рай розташовувалося на околицях сучасного Шацька. Розкопки цього городища – це перші повноцінні археологічні дослідження в селищі Шацьк.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus