USD 41.20 41.50
  • USD 41.20 41.50
  • EUR 41.20 41.65
  • PLN 10.80 10.93

«Вандал-царьок» руйнує пам’ятки, - археологи. ФОТО

23 Травня 2012 14:40
У центральній частині Берестечка Горохівського району Волині виявили незаконне будівництво та несанкціоновані археологічні розкопки, які загрожують одразу двом пам’яткам – старовинному костелу та Меморіальному комплексу загиблим у роки трьох воєн.

Про це повідомляє прес-центр ДП «Волинські старожитності».

Як зазначають у прес-центрі, 22 травня у Берестечку у зв’язку із повідомленням міськради та запитом обласної природоохоронної прокуратури комісія управління культури ОДА провела перевірку дотримання пам’яткоохоронного законодавства.

Під час перевірки фахівці виявили, що в центральній частині міста в охоронних зонах відразу двох пам'яток – Свято-Троїцького костелу (1711-1765 років) та Меморіального комплексу загиблим у роки трьох воєн – без жодних документів і погоджень тривають земляні та будівельні роботи.


Зокрема, впритул до території костелу закладено фундамент та виведено стіни капітальних будівель, чим назавжди знищено культурний шар поруч із пізньосередньовічною пам'яткою. Зі сторони від пам'ятника загиблим воїнам ситуація ще загрозливіша: там, без будь-якого археологічного дослідження, проводяться не санкціоновані розкопки самовільно розкритих підземних галерей.


Ці галереї, ймовірно, є частиною підземного комплексу костелу. Причому під час таких «робіт» триває свідомий відбір та складування археологічного матеріалу (керамічних, скляних та металевих виробів).

«Ці роботи вже призвели до часткової руйнації підземної галереї, про що свідчить поява тріщин, осипання ґрунту та втрата цілісності автентичної кладки, а наслідки при продовженні робіт і уявити важко: оскільки галерея тягнеться якраз під пам'ятними знаками меморіального комплексу, які відповідно до законів фізики просто зруйнуються і заваляться», - заявляють археологи.


Як стверджують у ДП «Волинські старожитності», замовником робіт нібито є Філіпович С.Г. Його археологи обізвали «місцевим бізнесменом-«царьком» і «вандалом».

Підприємець нібито відмовився йти на контакт з комісією, забажавши «офіційного повідомлення компетентних органів», бо серед представників комісії йому «не має з ким говорити».

Археологи стверджують, що така діяльність підпадає під кримінальну відповідальність.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
земляк Показати IP 23 Травня 2012 16:08
Прізвище вандала?
житель Берестечка Показати IP 23 Травня 2012 22:53
Філіпович С.Г. відновив пам'ятник Божої Матері біля міста Берестечка і 20 травня відбулось його освячення, і скільки він зробив і робить, аби ви стільки зробили.
житель луцька Показати IP 24 Травня 2012 15:29
класичний прийом - закликати "аби ви стільки зробили", скільки хтось там зробив. А якщо зробив, то це дає право руйнувати підземні ходи? А що треба зробити, скільки памятників відновити, щоб мати право зруйнувати весь центр Берестечка (Луцька, Києва, потрібне підкреслити)? Отак і робиться в нас, хтось Андріївський узвіз, а хтось хоч підземелля в Берестечку. У кожного свій масштаб. Знайшовся б чесний прокурор - посадив би.
інший житель Берестечка Показати IP 27 Травня 2012 12:21
А нашій вельмишановній прокуратурі не цікаво за який кошт Філіпович С.Г. відновив пам'ятник Божої Матері біля міста Берестечка, скупив половину будинків у місті, купив квартиру в центрі Луцька, ще одну (теж у Лцьку), при цьому жодного дня ніде офіційно не працювавши!
Іншому жителю Показати IP 20 Грудня 2013 11:48
Відповім - нед***сок філіпович (сакме з малої букви) настягав бабеликів в результаті того, що давав гроші у позику під проценти. А коли віддавали із запізненням - біг у міліцію, щоб допомогли вибити борги. Те що відновив памятник - мала крупинка в порівнянні з тим, що цей недоносок знищив. У людини, яка будуєхлів , використовуючи стіну Меморіалу Слави - або не всі вдома (а про це знають жителі Берестечка) або зовсім немає нічого людського в душі ( про це техж усі знають).

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus