USD 41.10 41.43
  • USD 41.10 41.43
  • EUR 41.20 41.65
  • PLN 10.80 10.93

Шацькі озера можуть стати болотом, ‒ науковці. ВІДЕО

27 Травня 2012 13:40
Через розробку білорусами Хотиславського карʼєру Шацькі озера можуть перетворитися на болото. В цьому переконані працівники Інституту гідробіології України.
Про це повідомляє «5 канал».
Українські науковці з Інституту гідробіології стверджують, над Шацькими озерами і природою усього Полісся загалом нависла загроза. Її причина ‒ розбудова Хотиславського карʼєру в Білорусі, неподалік кордону.
«Увесь регіон, який знаходиться в межах впливу Хотиславського кар’єру, знаходиться під загрозою: перше ‒ це поміняється гідрологічний режим, тобто вода опуститься в озерах, крім озер також можуть загинути дубові,тварини, птахи, земноводні. Вони мігрують так, як вони мігрували тисячі років. Цей кар’єр ‒ перешкода міграційним шляхам», ‒ розповідає Володимир Щербак, провідний працівник Інституту гідробілогії, доктор наук, професор.
Хотиславський кар’єр може «випити» воду з українських озер та земель, ‒ переконані і науковці з Інституту водних проблем. Кажуть, вода і так тече в бік північного сусіда, якщо ж біля кордону з’явиться яма ‒ глибокий кар’єр ‒ вона може «піти» туди.
Провідний науковий працівник Інституту водних проблем та меліорації Олена Цвєтова зазначає: «Ми знаємо, що ці ‒ озера карстового походження ‒ в пустотах ці озера. І якщо кар’єр потягне воду, не буде цих заходів, то тоді через пустоти вода піде в кар’єр і осушить озера. Вони будуть міліти, а деякі, які не дуже глибокі зовсім можуть перетворитися в болото».
Місцеві ж науковці спокійні: Шацькі озера моніторять регулярно і запевняють ‒ поки що впливу Хотиславскього кар’єру на водойми не помітили
«Все у нас добре, рівень не падає, нічого не всихає, нічого не міліє, чому ми дуже-дуже раді. І це ми можемо підтвердити науковими дослідженнями, які проводимо у своєму парку. В межах 20 сантиметрів помінялася амплітуда коливання рівня води ‒ вона може бути 20,30 до 70 сантиметрів максимум, і відхилень ми не бачили», ‒ запевняє Наталія Хомик, старший науковий працівник Шацького національного парку, гідролог.
Щонайменше раз на місяць науковці міряють рівень ґрунтових та напірних вод і запевняють ‒ коливання є, але лише сезонне. Але сусідство з Хотиславським кар’єром фахівців таки хвилює.
Заступник директора з наукової роботи Шацького національного парку Василь Матейчик каже, що невідомо, як поведе себе карст, коли кар’єр вийде на проектну потужність з видобутку. Тому, стверджує науковець, небезпека є.
Про загрозу або її відсутність Міністерство екології та природних ресурсів мовчить. Запит «5 каналу» там проігнорували. Так само ігнорують у міністерстві і науковців, ‒ скаржаться у профільних Інститутах.
Білоруська сторона коментувати ситуацію взагалі не бажає. Ані посольство сусідньої держави, ані керівництво Хотиславського кар'єру відповідей на запитання «5 каналу» так і не надали.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
владимир Показати IP 27 Травня 2012 21:41
Шацкие озера--потому что Беларусь? А Днепр загаженный,наш,или Россия виновата.? Течет со смоленщины............
влад Показати IP 27 Травня 2012 23:42
скоо наша держава стане болотом.
Юрий Показати IP 28 Травня 2012 08:33
Такому моральному уроду, как президент Беларуси, это по-хрену.
Єнакеевский Показати IP 28 Травня 2012 12:07
А нашему презику пофиг и белорусы и украинцы. И все озера пофиг, лиш бы в Межигорьи вода была ( для людей). А кого интересует как живет быдло, оно только для галочки надо и пахать на заводах.
Макар Показати IP 28 Травня 2012 12:47
Та що ви тут з своїми озерами.Головне,щоб Межигірський заповідник викопного мамонта розбудовувався і добре охоронявся.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus