USD 41.25 41.58
  • USD 41.25 41.58
  • EUR 41.40 41.80
  • PLN 10.30 10.60

Подробиці «горохівського сафарі» від волинських правоохоронців

22 Квітня 2015 18:05
Для того, аби у волинян не виникало запитань та незрозумілих трактувань подій, що трапилися у Горохівському районі, інцидент прокоментували в УМВС України у Волинській області.

Про це йшлося під час брифінгу 22 квітня розповів начальник УМВС України у Волинській області Петро Шпига. Він зазначив, що 21 лютого в Горохівському районі між селами Підбереззя та Козятин місцеві фермери затримали два автомобілі іноземного виробництва (Nissan Patrol та Jeep Cherokee) на польській реєстрації, які, на їхню думку, знищували посіви. На цих автомобілях пересувалися мешканці Володимира-Волинського – один непрацюючий та два приватних підприємці. Ці особи, з його слів, не були членами громадських організацій чи політичних партій та офіційно не належали до волонтерів.

Під час огляду автомобілів правоохоронці з’ясували, що вони потрапили на територію України через українсько-польський кордон у Львівській області, були ввезені громадянами Польщі в плані тимчасового перебування на території України терміном рік та могли використовуватися лише тими особами, які їх ввезли. На підставі цього транспортні засоби спрямували на штрафмайданчик. Горохівський райвідділ підготував відповідні запити на митницю з метою отримання достовірної інформації щодо автівок. Оскільки вони були ввезені з порушенням митних правил, було накладено адміністративний штраф у сумі 8500 гривень з кожного з громадян,які ввезли автомобілі.

Відповідно до наявних даних, адміністративні протоколи щодо громадян, які перебували в автомобілях, склали працівники Горохівського райвідділу ДАІ за вчинення правопорушень передбачених статтею 121 КоАПП України – керування автомобілем, на якому встановлені номерні знаки, які не належать транспортному засобу та статтею 126 – керування автомобілем без посвідчення водія.

Протоколи направили Горохівський районний суд. В салоні автомобілів виявили дві одиниці зброї – карабіни Marlin 60 калібру 22LR 2009 року випуску та п’ять патронів з дозволами на зберігання та носіння, виданими на громадян, які перебували в авто. Провідними мисливствознавцями ДП «Горохівське ГМЕ» відносно громадян було складено адміністративні протоколи за порушення правил використання об’єктів тваринного світу та накладено штраф у сумі 1020 гривень.

Усі вилучені транспортні засоби були затримані та визнані речовими доказами по кримінальному провадженню, що було відкрите слідчим відділом Горохівського райвідділу. Одна із рушниць була вилучена в іншого громадянина, який пересувався автомобілем Mercedes Benz, він був зупинений працівниками ДАІ. У нього вилучили другу рушницю, яка була зареєстрована на громадянина, який пересувався в авто на польській реєстрації. Власник рушниці пояснив, що віддав зброю своєму колезі, щоб той відвіз її додому і щоб фермери її не пошкодили. На особу, яка перевозила не свою зброю, наклали штраф за порушення правил носіння зброї.



Як пояснили затримані громадяни, їхньою основною метою перебування у вказаному місці був відпочинок, там були, з їхніх слів, присутні і громадяни Польщі. У зв’язку з тим, що події відбувалися ввечері, затримані пояснювали, що збилися з дороги і полями наробили шкоди фермерам. Цього ж дня правоохоронці ініціювали огляд полів фермерів, які звернулися із заявами у райвідділ, були здійснені заміри спецтехнікою і встановлена площа пошкоджених посівів, що становила 1,222 гектара. Дані внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 2 статті 296 Кримінального кодексу «хуліганство, вчинене групою осіб». Згодом надійшли звернення фермерів про те, що їм відшкодували суму завданих матеріальних збитків – 56 500 гривень, відтак, кримінальне провадження закрили.

Відповідно до висновків щодо суми пошкодженого майна, вона становила 20 790 гривень (довідку видало управління агропромислового розвитку Горохівської РДА).

Отже, попередня стаття (хуліганство) була закрита, оскільки не встановлено мотивів вчинення хуліганських дій. Її перекваліфікували у частину 1 статті 194 Кримінального кодексу України «умисне пошкодження або знищення майна». У квітні цього року кримінальне провадження було закрите на підставі пункту 2 статті 284 КПК за недостатністю суми необхідної для притягнення винних до кримінальної відповідальності. Шкода у великому розмірі може бути визнана тоді, коли спричинено матеріальні збитки на суму, що в 250 і більше разів перевищує неоподаткований мінімум (152 250 гривень).

Таким чином, в діях затриманих громадян наразі вбачають ознаки адміністративного правопорушення передбаченого статтею 104 КоАПП «псування або знищення врожаю сільськогосподарських культур, пошкодження насаджень». З метою притягнення громадян до адміністративної відповідальності копії з матеріалів кримінального провадження направлено до Лемешівську сільраду Горохівського району для прийняття рішення. Наразі рішення не прийняте і сума штрафу невідома.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 19
такі да Показати IP 22 Квітня 2015 18:09
я поняв, шо все порішали, чи як?
Дарт Вейдер Показати IP 22 Квітня 2015 18:22
Молодые люди просто активно отдыхали и все. Раздули из мухи слона журналюги.
Анонім до Дарт Вейдер Показати IP 22 Квітня 2015 18:39
Скажи эти же слова пострадавшим фермерам.
Галя до Дарт Вейдер Показати IP 22 Квітня 2015 22:58
"Молодые люди просто активно отдыхали и все"...??! Надіюсь що тобі просто "активно "начистять хайло...
Ірина Показати IP 22 Квітня 2015 18:28
Просто відпочили.
небайдужий Показати IP 22 Квітня 2015 18:37
Як завжди,порішали...бридко читати
ну шо проковтнули Показати IP 22 Квітня 2015 18:39
скачіть далі
А до ну шо проковтнули Показати IP 22 Квітня 2015 21:57
А хто не скаче, той москаль
Володимир Показати IP 22 Квітня 2015 20:19
Там вже всі питання вирішили. Заплатили всім кому і куда треба. Жит(Д)и по-новому.
макс Показати IP 22 Квітня 2015 21:57
мутні речі говорите, пане начальнику, мутні.
Де я живу? Показати IP 22 Квітня 2015 22:11
Позорище, а не правосуддя! Фу...гидко
Анонім до Де я живу? Показати IP 22 Квітня 2015 22:40
Яке правосуддя? Правосуддя проскакали на майдані.
АС7072АР Показати IP 23 Квітня 2015 00:00
Лосі рогаті
сергей Показати IP 23 Квітня 2015 00:51
а у нас в туріському райні дозволіст Галич Юра серед білого днє шо хоче те стрілєє і ніхто йому не указ
ryrл Показати IP 23 Квітня 2015 01:13
Говорили, балакали, сіли та й заплакали а "Хероїв" так і не назвали! Гроші, Гроші, Гроші і Криша!
волиняка Показати IP 23 Квітня 2015 08:11
Людей як дурили так і дурять і до одного місця ті "Праві сектори", "Самооборони" та ін., що там були присутні! Все порішали!!! На відео, по сюжетах на ТБ видно, що там вилучили два автомата "Форт"(під Калаш) підсумки з магазинами до них повні патронів де вони, про що людям прозвітували?:) Їх навіть не згадали і всі мовчать!!! А ті всі громадські організації керовані і використовуються там, де комусь щось треба і за бабло!!!
Анонім Показати IP 23 Квітня 2015 08:28
які питання шпигу хто на трон посадив іщо непонятно
з 51 бригади Показати IP 23 Квітня 2015 20:39
цього й слід було чекати. це просто 3,14здєц. ну і для чого нам така країна? де наші вороги? на Донбасі? - Беріть ближче, в себе під носом...........
прост о людина Показати IP 24 Квітня 2015 12:48
все рішаюь гроші і чини. ТО Ж ПРО ЯКИЙ ЗАКОН МОЖЕ БУТИ МОВА.?ЗГАДАЙТЕ ПРИСЛІВЯ: "Закон - тайга, медведь -хозяин".

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus