USD 41.00 41.40
  • USD 41.00 41.40
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.40 10.55

Під Луцьком – смертельні штольні. ВІДЕО

11 Листопада 2011 17:36
Небезпечний ліс є на Волині. Понад півстоліття тому в гущавині поблизу Луцька базувалася ракетна частина. Зброю давно вивезли, а ось штольні залишилися. Глибина окремих - 30 метрів. Місцеві мешканці ходять до об'єкта, як на прощу. Влада ж надто не переймається: каже, щоб його накрити, не вистачає коштів.

Про це повідомив телеканал НТН .

У лісі поблизу села Війниці провалля з водою чи бетоном на споді - що десять кроків. Місцеві кажуть, це все спадок «холодної» війни.

У вісімдесятих роках минулого століття на чотирьох гектарах території функціонували таємні шахти, що обслуговували дві пари балістичних ракет. Зброю давно утилізували, а ось штолень не загерметизували.

Війницький сільський голова Мирослав Базар розповів: «Звичайно, небезпека велика, бо, попадаючи сюди, людина, що йде цією ділянкою лісу, сама ніколи не вибереться».

Ракети, які захід називав SS-4 «Сандал», стояли в оцих штольнях. Їхня глибина – 30 метрів, вони на половину залиті водою. Люди відпомповують її, й тонами вивозять метал. Це накриття ще рік тому, кажуть місцеві жителі, було на півтора метра довшим.

Під товщею бетону важка арматура - вона й цікавить «металістів». Та заборонити нищити об'єкт чиновники не можуть. адже юридично він не належить жодному відомству.

«Вийшла недоречність у свій час при ліквідації цього містечка. Землі передали по відповідних документах в державний лісовий фонд, а, власне, сама шахтна установка, яка була передана у Володимир-Волинському лісгоспу - оказалось, що нікому і не передавалась», - зазначив голова Локачинської райдержадміністрації Володимир Мазурок.

Тож хура й досі там. 30 років небезпечним лісом ходять грибарі, мисливці... будь-якої миті вони можуть поламати собі кістки. Під листям кілька десятків вентиляційних люків, яких не видно. Відлякувати людей від об'єкта мали попереджувальні таблички. Проте, виготовили їх із металу, й у лісі тепер жодного такого застереження. І вже є жертви «металевої» лихоманки.

«Нещасний випадок був такий: добралися до підземної частини, кажуть жителі міста Володимира-Волинського. І під час вирізки металобрухту сталося отруєння чадним газом. Двоє людей загинуло», - каже Володимир Мазурок.

Тому місцеві мешканці просять шахти закрити.

Мешканець села Війниці Ростислав Мордись пропонує: «Засипати. То буде саме мирно і правильно».

На ліквідацію проблеми треба, щонайменше, 3 мільйони гривень. Тож якою буде подальша доля штолень – буде відомо хіба що наступного року. За інформацією місцевих урядників, об'єкт через суд закріплять за Міністерством оборони.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
laser Показати IP 11 Листопада 2011 22:59
на волині їх десятки http://maps.google.com/maps/ms?msid=214360012909945113452.0004ad6fa5d90ad0d05e8&msa=0&ll=50.635526,25.499268&spn=1.47897,3.56781
бу Показати IP 12 Листопада 2011 03:30
то все кляти комуняки настроели))))
tatarynb Показати IP 13 Листопада 2011 00:33
то КАПЕЦЬ просто ці штольні за 52 км від Луцька і вони є не тільки на Війниці боєголовки тримали в Ківерцівському районі під Нововолинськом таке саме "щастя" є коротше стаття і відео НІ ПРО ЩО проблема ця була є і буде

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus