USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.40 10.55

На Волині стара ракетна частина загрожує місцевим мешканцям. ВІДЕО

3 Жовтня 2012 14:14
Ракетна частина, що у селі Мовчанів на Волині, стала небезпечною для місцевих мешканців.

Про це йдеться в сюжеті «Подробностей».

Колись вони були державною таємницею, тепер стали головним болем. Надсекретні ракетні військові частини Радянського Союзу досі несуть загрозу. Але тепер не для можливих іноземних агресорів, а для звичайних українців, ‒ зазначають автори відео.

У лісі за кілометр від села Мовчанів Волинської області мисливці за металом розкрадають колишню ракетну базу. Але припинити процес нікому. Ця частина тепер не має господарів. Міністерству оборони вона більше не потрібна, а місцевим чиновникам охорона не по кишені, ‒ стверджують автори сюжету.

Ця ракетна частина у волинському лісі ‒ всього за сорок кілометрів від польського кордону. Земля, де розташовувалася військова частина, перейшла в державний ліс-фонд. Без ракет.

Але покинутою, за словами журналістів, вона виглядає на перший погляд. Всюди ‒ сліди взуття, недопалки, гори пляшок. А ще ‒ саморобні сходи і круги від болгарки. Тепер тут господарюють мисливці за металом.

«Ну ше не все вирізали, ще є от трошки ‒ на низ пішло, а в основному ‒ вирізано. На вірьовках опускалися люди, з різаками», ‒ розповідає Анатолій Чехмір, начальник служби цивільного захисту ТУ МНС в Локачинському районі.

Два роки тому в одній із шахт загинули дві людини, третій ‒ потрапив до реанімації. Вони відкачували воду і задихнулися. Місцеві жителі говорити про старателів ‒ бояться. Мовляв, бізнес занадто серйозний. А ще люди бояться радіації.

«Не їдно каже, шо як ми ше живем, шо там було, шо забрали ‒ то забрали, а частина трохи осталася», ‒ каже мешканка села Зінаїда Мороз.

Рятувальники кажуть, що побоюватися радіації не варто ‒ фон в нормі. Страшніше ‒ саме підземне місто. Підлоги і стіни руйнуються, а ракетні шахти зяють дірами. Легко провалитися і в колодязь, яких тут десятки.

«Дорослий чоловік знає - обмине, а дитина то точно впаде, бо воно не захищено, не закрито», ‒ скаржиться інший мешканець Микола Дячук.

Олександр Волик, начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій Локачинської райдержадміністрації розповідає, що залишки шахтних пускових установок становлять серйозну небезпеку для життя і здоров’я людей.
«На території є багато технологічних отворів різної глибини, вони не перекриті, не закриті зовсім, так що небезпека серйозна», ‒ додає він.

Про небезпеку людей попереджають по радіо і в газетах. Це все, що може зробити місцева влада. На ліквідацію об’єкта не вистачить навіть річного бюджету району. Чиновники подали на Міноборони в суд, але позов не задовольнили.

«Вийшла така патова ситуація - програма була, Міністерство не робило, бо в бюджеті грошей не було, як на багато речей в нас часом буває, проблема залишилася», ‒ коментує ситуацію Володимир Мазурок, голова Локачинської райдержадміністрації.

У Міноборони відповіли: всі необхідні роботи провели ще 10 років тому. На гроші Сполучених Штатів. І повідомили, що підготували нову програму з ліквідації пускових установок.

У проект Закону «Про схвалення Загальнодержавної цільової соціальної програми захисту населення і території від надзвичайних ситуацій на 2012-2016 роки» включено заходи по ліквідації шахтних пускових установок. Даний проект Закону схвалений постановою Верховної Ради.

Коли програма запрацює і чи знайдуть на цей раз гроші на її реалізацію, в Міноборони не говорять. Поки майбутнє залишків колишньої могутності секретної частини, залишається секретом.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Rex Показати IP 4 Жовтня 2012 19:56
Така махіна була і все в один момент.........Жаль шо ми стаємо аграрно-банановою країною(((
Рома Показати IP 8 Жовтня 2012 01:07
Де Ігор Палиця? Він врятує селян від ракетної шахти, 100%.
Валерий Показати IP 23 Жовтня 2015 14:02
С 1962 года принимал участие в строительстве этого ракетного комплекса, будучи лейтенантом. В 1964 году заступили на боевое дежурство. Жалко что разворовывают, что осталось. Осталось там еще много. В каждой шахте 10-15 тонн одной только стали "нержавейки". Одним словом была страна...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus