USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.40 10.53

Луцьк страждає від високої води. ВІДЕО

18 Квітня 2013 15:40
Луцьк у полоні високої води. Річка Стир заливає садиби, городи, комунальні об'єкти. Щодоби вода підіймається на понад 10 сантиметрів. Так від початку квітня - кажуть фахівці. І додають: зупинити стихію до снаги лише самій природі. З потеплінням знизиться рівень ґрунтових вод, а талі зійдуть у канали. Та чекати на це лучани щонайменше тиждень, - інформує НТН.

Серце Луцька - парк імені Лесі Українки. Нині тут вода й болото. Востаннє, кажуть місцеві, так заливало зо тридцять років тому. Тоді зима теж видалася сніжною і затяглася аж до квітня. Тепер хтось згадує про це з острахом, а хтось - із ностальгією.

Ірина Григорівна, мешканка Луцька:

- Мне, например, нравится.
- Ну, а вода дошкуляє?
- Нет, она высохнет. Мы прошлися к Стирю, вот там как море у нас получилось. Нет, хорошо. Что-то необычное, у нас такой воды большой не было
.

Найбільший клопіт від повені власникам прирічкових забудов. Ось, приміром, вулиця Базарна. Харчі з підвалів господарі перенесли до комірчин ще місяць тому. І, як виявилося, недаремно.

Ігор Бондарук, мешканець Луцька:
- Останні роки, років 15-20, таких розливів не було. А в цьому році багато снігу, то так воно…
- А що постраждало найбільше, який клопіт?
- Городи. Ми думали, що пригріє і будемо садити, а тепер не знаю, коли то буде.
- А з льохом?
- Він у воді, а висохне, то назад поселимося туди.


Через щоденне підняття води на 10-12 сантиметрів заливає дитячу спортшолу, зоопарк. Його працівники гумових чобіт майже не знімають. Територією пересуватися по спеціальними хідниками, бо біля вольєрів з хижаками - Венеція.

Людмила Денисенко, директор Луцького зоопарку:

- По суті, трапи ходять за людьми, куди їм треба дістатися. Підсобний робітник йде перед годувальником у високих чоботах, ставить перед ним трап і той доходить. Незручності в доступі до тварин. До приготування їжі. До прибирання вольєрів - не можна під'їхати тачкою, щоби вигрібти. Це мокрі ноги у працівників. Треба по дві пари чобіт.

Кілька разів на день до проблемних зон виїздять спецтехнікою рятувальники. Від початку квітня тільки в Луцьку вони відпомпували 40 тисяч кубометрів води.

Віталій Прусак, співробітник оперативно-координаційного центру ДСНС у Волинській області:

- З першого квітня працівники ДСНС працюють в підвищеній оперативній готовності. Зокрема на цьому участку присадибної ділянки було викачано близько 400 кубічних метрів води. Скажімо так, це було більше, ніж по коліна.

Запастися терпінням - ось усе, що радять метеорологи лучанам. Річка Стир розливатиметься ще кілька днів. Та в інших районах області пік повені буде у двадцятих числах. І це за теплої погоди.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus