USD 41.15 41.45
  • USD 41.15 41.45
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.32 10.45

Гнилі труби перетворили життя мешканців 5-поверхівки на жахіття

7 Жовтня 2016 13:54
Жителі п’ятиповерхівки на вулиці 1 травня, 25 у Камені-Каширському понад два роки б’ють на сполох. Через гнилу каналізаційну систему стіни їхніх квартир покрилися грибком, у помешканнях часто стоїть нестерпний сморід, періодично з’являються небажані гості – комахи та черв’яки. Сам будинок осідає. Проблеми з каналізацією розпочалися ще у 2007 році. Та останні два роки життя у таких квартирах – справжнє жахіття.

Про це повідомили у прес-службі Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом».

Коли в домі тиша – чути, як тріщать стіни

Ніна Наулік живе у цьому будинку від його здачі в експлуатацію - з 1992 року. Її квартира на другому поверсі. Кілька років тому жінка зробила капітальний ремонт, та, як виявилося, лише викинула гроші на вітер.
«Якось приходимо з роботи з чоловіком, а у вбиральні стоїть вода. По стінах, по плитці все зверху стікає до нас, – розповідає пані Ніна. – Стіна, що вкрита грибком, починає видуватися. А коли в домі тиша – чути, як тріщать стіни».
Через несправні труби каналізаційна вода стікає по стінах із верхніх поверхів і аж до підвалу. Місцеві кажуть, що в таких умовах живуть уже 9 років. Спочатку протікав один стояк, потім інший. Зараз течуть усі вісім. Жителі будинку нарікають, що при будівництві в шахтах неправильно поклали труби. У 1997 році, коли Каменем-Каширським пронісся ураган, в шахту попадала цегла, яка, вочевидь, позбивала труби. Мабуть, із цього й почалися каналізаційні негаразди у п’ятиповерхівці.
Вечорами підвал будинку нагадує «Венецію»

Квартира ще однієї жительки аварійного будинку Вікторії Богач суміжна з квартирою пані Ніни. П’ять років тому від безвиході жінка звела ще одну стіну, яка відокремлює житлову зону від тієї стіни, що межує з каналізаційною шахтою.


«Через сирість та грибок, які постійно були у квартирі, часто хворіла дитина. Зі стін ванни почала опадати плитка. Зараз у моїй квартирі не видно всього цього. Та якщо забрати стіну, то буде те саме, що в Ніни», – каже пані Вікторія.
Разом із жителями будинку спускаємося у підвал. Ще з порогу чуємо, як по стінах тече вода. Подекуди утворилося болото, місцями стоїть вода. Про запах і згадувати не варто. Жителі розповідають, що найгірша ситуація тут у вихідні та у вечірню пору, з 17-ї до 21-ї години, коли мешканці найбільше користуються водою. Тоді тут все буквально плаває. Люди не мають де зберігати картоплю та консервацію, адже в таких умовах все псується.
Разом проблему вирішувати легше

У будинку - 45 квартир. Тут проживає близько 200 людей. Про проблему камінь-каширської п’ятиповерхівки знають і в міській раді, і в районній, і в жеку. Мешканці будинку роками ходили по різних інстанціях. Та скрізь лише розводили руками, мовляв, немає грошей. А пізніше вже й не зважали на звернення громади. Що могли – ремонтували своїми силами. Та вже не можуть самостійно боротися з проблемою.

«Цього року змінився начальник жеку. Раніше комунальники не реагували на нашу проблему. А новий керівник усіма силами допомагає нам. Нещодавно у будинку поставили насос високого тиску, облаштували смітники з накриттям. Новий начальник посприяв і у вирішенні питання з каналізаційною системою», – констатує Ніна Наулік.

У міській раді цьогоріч виділили кошти на вирішення проблеми в аварійній будівлі, та їх не вистачало для капітального ремонту всіх шахт. Ініціативна група жителів будинку, в яку входять Ніна Наулік і Вікторія Богач, по допомогу звернулася у камінь-каширське представництво Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом».
«Про Фонд ми чули багато хороших відгуків, тому й вирішили звернутися. Нам пішли назустріч. Щоб зібрати свою частину коштів для співфінансування, організували збори жителів будинку, пояснили людям ситуацію. Кожному було важко з сімейного бюджету виділити тисячу гривень. Проте всі здали гроші, аби лиш вирішити наболіле питання», – розповідає голова ініціативної групи Вікторія Богач.
«Жителі цього будинку чітко знають проблему та активно працюють над її вирішенням. Не чекають, що хтось зробить це за них. Вони виготовили проектно-кошторисну документацію, долучилися до співфінансування. На сьогоднішній день це єдиний будинок у Камені-Каширському, який має таку проблему. Питання по інших або вже вирішилися, або вирішуються.

Місяць тому за участю Фонду закінчили ремонт будинку на вулиці Чкалова, 11. У будинку на 1 травня, 25 роботи з реконструкції шахти планують виконати впродовж двох тижнів», – резюмував керівник представництва Фонду у Камені-Каширському Сергій Лях.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Макс Показати IP 7 Жовтня 2016 14:17
Зате в них прапор на вході в підвал. Так що хай не жаліються.
Андрій до Макс Показати IP 7 Жовтня 2016 14:56
Іване з МП, то ти?
Вік до Макс Показати IP 7 Жовтня 2016 15:20
Пук що не-будь....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus