USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.40 10.55

За парковку прийдеться платити навіть без паркомата

4 Січня 2012 18:42
З 1 січня 2012 року в дію вступила норма постанови Кабміну, за якою власники парковок повинні мати так звані паркомати – автомати для прийому оплати за надану послугу.

Про це пише Volynpost.

Відтак, із початком року відпала потребу оплачувати парковку там, де цих паркоматів немає – вирішив багато хто. Навіть низка українських ЗМІ про це написала.

Проте, як з’ясувалося, трактування кабмінівського положення – не до кінця правильне. Принаймні, у Луцьку на «халявні» парковки – навіть якщо вони без паркоматів – автомобілістам розраховувати зась.

Паркомати – роботи-касири

Отож, у пункті 14 постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Правил паркування транспортних засобів» йдеться, що відведені майданчики для платного паркування обов'язково повинні бути обладнані паркувальними автоматами.

Ці автомати мають встановлюватися з розрахунку не менш як один автомат на 10 місць для паркування з обох боків уздовж проїзної частини вулиці, дороги або тротуару. У таких автоматах оплачувати послуги можна або спеціальними платіжними картками, або готівкою.

Уряд вирішив, що не потребують обладнання паркувальними автоматами спеціально обладнані парковки – тобто такі, що розміщені поза межами проїзної частини вулиці, дороги або тротуару.

Окрім того, обов’язковою ознакою таких спецпарковок, на яких може не бути паркомати, є той факт, що такі майданчики призначені виключно для тих, хто оплачує послуги у безготівковій формі, згідно з договором, укладеним не менш як на місяць.

Платити все ж доведеться

Як пояснив начальник відділу транспорту та зв’язку Луцької міської ради Рустам Дячук, відсутність паркоматів не є підставою не оплачувати оренду паркомісця.

«Дійсно, постанова набрала чинності пункт 14 з першого січня 2012 року. Відведені майданчики для паркування обов’язково повинні бути обладнанні паркувальними автоматами. Проте в пункті 29 цієї постанови вказано, що сплата вартості послуг з утримання платного паркувального майданчика здійснюється двома шляхами: придбання талону з визначеною тривалістю паркування та за допомогою готівки, спеціальної картки через паркувальний автомат», - пояснив Дячук

З його слів, відсутність паркомату на парковці хоч і є формально порушенням з боку власника парковки, але аж ніяк не підставою автовласникам не платити.

«Ніде не сказано, що з першого січня оплата здійснюється виключно за допомогою паркувальних автоматів», - наголосив Дячук.


До слова, аби визначити правила паркування у Луцьку, розмежувати паркувальні майданчики та ввести паркувальний збір нині процедуру експертного вивчення і внесення пропозицій проходить проект Положення про паркування транспортних засобів Луцька. Ця процедура орієнтовано закінчиться у лютому 2012 року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
ааа Показати IP 4 Січня 2012 19:12
Чому власникам ТЦ, які деруть величезну оренду з продавців, ще дозволяють дерти з покупців ще й за парковку. Наприклад біля Гостинця, я вважаю парковка повинна бути безкоштовною там принаймі.
111 Показати IP 4 Січня 2012 23:13
Кто-нибудь когда-нибудь проверял парковку по Кравчука на рынке Шанс Тут незаконная парковка существует больше 10 лет
Дупереду. Показати IP 5 Січня 2012 00:18
Колись намагалися брати плату за парковку на теріторії банку з кліентів Західінкомбанку.....
Я з Луцька. Показати IP 5 Січня 2012 09:29
Дячук незнає, що сказати, щось таке наплів.
111 Показати IP 5 Січня 2012 11:54
безтолковий дячук. відсутність паркомата робить парковку нелегітимною. відповідно нема офіційно дозволеної парковки - нема кому давати гроші. ще варіант - по оплаченому без паркомата чеку за парковку подати в суд на відшкодування збитків.
12121 Показати IP 1 Квітня 2012 06:57
хто тобі краще допоможе виіхати паркомат чи парковщик
Віталік до 12121 Показати IP 8 Травня 2012 23:00
Подумайте куда йде незаконно зібране бабло.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus