USD 41.20 41.50
  • USD 41.20 41.50
  • EUR 41.30 41.55
  • PLN 10.62 10.77

У Луцьку підприємець вкрав газу майже на півмільйона

20 Жовтня 2013 18:55
Крадіжку газу власником однієї з луцьких автомийок на чималеньку суму – 412 тисяч гривень – виявили працівники ПАТ «Волиньгаз» у червні цього року. Зловмисник, не зважаючи на рішення суду, не визнає свої провини і не поспішає сплачувати борг, - повідомляє «Слово Волині».
Заступник голови правління з обліку і реалізації природного газу Андрій Карпомиз розповідає: «Виявили факт втручання в систему газопостачання підприємцем, який дозволяв собі споживати газ безоплатно і дурити ПАТ «Волиньгаз». Спільно зі службою безпеки нашого підприємства цей факт було виявлено, зафіксовано, доведено і нараховано споживачеві 412 тисяч гривень. Не дивлячись ні на що, винуватець не погодився відшкодовувати ці кошти та заперечував факт втручання в систему газопостачання».
ЧИТАТИ ЩЕ: НА ВОЛИНІ БЕЗ ГАЗУ СТРАЖДАЮТЬ ПОНАД 400 СІЛ
Аби змусити крадія сплатити за спожитий газ, ПАТ «Волиньгаз» довелося звертатися до суду.
«Справу передали до Господарського суду Волинської області, який став на нашу сторону. Після цього підприємець подав апеляцію у Рівненський апеляційний суд, який тільки підтвердив факт втручання і правомірність ПАТ «Волиньгаз» в тому, що ми нарахували йому таку суму за увесь період його втручання у систему газопостачання», – розповідає Андрій Іванович.

За втручання у систему газопостачання ПАТ «Волиньгаз» судиться не часто (до 10 справ на рік). Тоді як лише за цей рік зафіксовано 42 втручання в роботу лічильників серед населення, на суму 128 тисяч гривень. Як правило, споживач після втручання у систему газопостачання визнає свою вину і сплачує борг.

Завдання значних збитків буває не часто. Окрім вищезгаданого випадку, на початку року працівники «Волиньгазу» виявили факт ще одного втручання на значну суму. Одна з луцьких перукарень вкрала газу майже на 80 тисяч гривень. Директора підприємства запросили за стіл переговорів, детально розкривши схему, за якою здійснювалась крадіжка газу. Винуватець заплатив 50% суми відразу, а решту реструктуризували на певний період, і тепер із сумою офіційного платежу сплачують додатково цей борг.
ЧИТАТИ ЩЕ: ПОКИ «ВОЛИНЬГАЗ» РОЗБИРАЄТЬСЯ З «УКРНАФТОЮ», ВОЛИНЯНИ - БЕЗ ГАЗУ
Окрім того, постійно проводиться робота з виявлення втручань споживачами. Є дуже вигадливі люди, які придумують неймовірні схеми крадіжки газу.
«Я не бачу сенсу красти газ, адже рано чи пізно ми, все одно, виявимо порушення. Споживачі не розуміють, наскільки просто виявити крадіжку. Часто буває, що навіть сусіди повідомляють про крадіжку газу. До речі, є телефон довіри, за яким можна повідомити про факти втручання у систему газопостачання. Ми завжди оперативно реагуємо на такі повідомлення, і, якщо факт підтверджується, людині, що допомогла виявити крадіжку газу, надається грошова винагорода», - каже Карпомиз.
Цікаво, що до шахрайських схем споживання газу вдаються найчастіше заможні люди.

«Як правило, пенсіонери сплачують все до останньої копійки. Крадуть газ найчастіше люди забезпечені, які хочуть таким чином комусь щось довести. Як правило, вони мають змогу заплатити. Якщо ж людина не визнає своєї вини, до суми боргу вона муситиме сплачувати ще й судові витрати», – застерігає начальник управління обліку і балансів ПАТ «Волиньгаз» Олег Вінцюк.



Крадучи газ, окрім завдання шкоди державі, людина ще й наражається на небезпеку.

«Втручаючись у систему газопостачання, споживач порушує правила безпеки системи газопостачання України. Це може призвести до нещасних випадків, зокрема до загазованості приміщення і вибуху, адже газ – це вибухонебезпечна горюча суміш і експериментувати з ним не варто. Втручатись у систему газопостачання, окрім спеціалізованої організації, не має права ніхто», – пояснює Олег Анатолійович.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
не юрист Показати IP 20 Жовтня 2013 19:21
Шахрайство, як і крадіжка, це - злочини. Господарські суди злочинами не займаються апріорі. Висновок: або Волиньгаз шкодує грошей на нормальних юристів або не все так просто... А все решта дурні слова. І фото не допоможуть)))
Оксана до не юрист Показати IP 8 Жовтня 2015 16:39
Між субєктом господарювання та ПАТ Волиньгаз укладено господарський договір - купівлі-продажу газу. Спір з приводу викоання господарських договорів вирішує господарський суд. З юристами на Волиньгазі все нормально.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus