USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.40 10.55

Ціна Євро для України – $ 7,5 мільярда

9 Червня 2012 16:01
Підготовка до Євро-2012 коштувала Україні солідні $7,5 мільярда. Утім, за ці гроші країна отримала чимало корисного не тільки для чемпіонату, а й для «мирного» життя – нові аеропорти, дороги, стадіони, готелі і навіть зелені галявини.
Про це повідомляє Корреспондент.
Отримавши разом з Польщею право на проведення Євро-2012 ще в 2007 році, в останні кілька років підготовки до нього Україна вдалася до всіх засобів - мільярди бюджетних коштів пішли на грандіозне будівництво, підсумок якого вражає: п'ять нових терміналів в аеропортах, злітно-посадкові смуги , реконструйовані автомагістралі, щонайменше три нових стадіони, десятки готелів, лікарні та багато інших об'єктів.
«Євро зіграє для України історичну роль. Адже в спадщину воно залишить нам високоякісну спортивну і соціальну інфраструктуру, а в довгостроковій перспективі принесе не тільки геополітичні, а й інвестиційні дивіденди», - вважає директор Євро-2012 в Україні Маркіян Лубківський.
Кошти, які влада витратила на «історичну роль», здатні здивувати жителів країни із середньою зарплатою $ 356. За підрахунками видання, заснованих на даних обласних управлінь з підготовки до Євро, в цілому кошторис української частини чемпіонату склала майже $ 10 мільярдів, з яких на державний кошт припало $ 7,5 мільярда.
З іншого боку, Борис Колесніков, віце-прем'єр-міністр, який курирував підготовку країни до турніру, вважає, що казна витратила лише $5 мільярдів. Ще $ 2,5 мільярда лягли на плечі місцевих бюджетів.
Якими б не були великі витрати, експерти впевнені: об'єкти, створені під чемпіонат, дадуть країні серйозний поштовх.
«Підготовку супроводжувала криза, яка завадила Україна, наприклад, побудувати всі готелі. Але це неймовірно, що ця країна зробила прорив на 30 років у розвитку аеропортів, готелів, дорожньо-транспортної та іншої інфраструктури», - констатував президент УЄФА Мішель Платіні, коли проінспектував Україну перед чемпіонатом.
Видання дійшло висновку, що стадіони, збудовані в трьох українських містах, що приймають Євро, - найвідчутніший для вболівальників підсумок підготовки країни до чемпіонату. Завдяки новим аренам вже підвищилася відвідуваність матчів національного чемпіонату.
Але головний результат, пише Корреспондент, який дало все футбольне та навколофутбольне будівництво - нова якість інфраструктури. Про це говорить Юрій Павленко, в минулому - міністр молоді та спорту в Кабміні Тимошенко, при якому і стартувала підготовка до першості.
«Ми навчилися будувати стадіони, п'ятизіркові готелі, дороги і траси. Також ми відкрили країну з точки зору аеропортів і вокзалів», - упевнений чиновник.
Корреспондент вторить чиновнику, відзначаючи що кожне з приймаючих міст помітно поліпшило свої можливості з прийому гостей. Харків, Донецьк та Львів отримали по новому аеропорту та злітно-посадковій смузі. А Київ обзавівся двома сучасними терміналами - в аеропортах Жуляни та Бориспіль.
Крім того, в Донецьку реконструювали залізничний вокзал, який серйозно не ремонтували з середини 1950-х років. У результаті зросла його пропускна здатність. Кілька нових вокзалів, націлених, насамперед, на росіян, відкрили в Харкові і області.
Та й саме залізничне господарство країни отримало поштовх до розвитку: Укрзалізниця почала експлуатувати куплені в Кореї шість нових швидкісних поїздів Hyundаi і один двоповерховий Skoda Vagonka з Чехії. Правда, спочатку планували придбати десять корейських складів і два чеські. Поліпшила транзитні можливості України і реконструкція ключових трас, в першу чергу Київ - Чоп.
У чотирьох містах Євро відремонтували ще й кілька сотень кілометрів доріг. Для зручності туристів на вулицях з'явилися таблички з англійськими покажчиками. У Києві, Донецьку, Харкові та Львові оновили парк громадського транспорту, закупивши сотні нових автобусів, тролейбусів і трамваїв. А в тих лікарнях, які готували "під гостей" Євро, зробили ремонт і придбали нове медобладнання.
Справжній прорив стався і в готельному бізнесі. За підрахунками Корреспондента, за час підготовки до Євро в країні побудували або реконструювали 130 готелів. Рекордсменом у цьому плані став Харків. Як розповів Олександр Нечипоренко, начальник департаменту підготовки міста до Євро, тут з'явилися 50 нових готелів. У результаті число номерів зросло майже в шість разів - з 786 до 4.500.У Києві відбулася узагалі знакова подія: в місті відкрилося відразу кілька мережевих готелів класу люкс, серед яких такі світові бренди, як Hilton і Sheraton.
«Прихід в країну таких брендових готелів однозначно показує, що вони бачать перспективи свого бізнесу та туризму. тому це – дуже хороший знак», - вважає керівник Центру туристичної інформації Володимир Царук.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Сєрж Показати IP 9 Червня 2012 17:42
"$7,5 мільярда гривень"-??? О_о тобто "7,5 мільярда роларів-гривень"?! КЕП в нєдоумєнії!)) ...чи я щось не правильно зрозумів?
Сєрж Показати IP 9 Червня 2012 18:01
виправили!))
Лучанка Показати IP 10 Червня 2012 18:41
С-ки звідсити"відмито" 5?:) А с-ки через це дир тепер в держ. бюджеті?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus