USD 41.20 41.50
  • USD 41.20 41.50
  • EUR 41.30 41.50
  • PLN 10.55 10.72

Стрибок цін: які продукти подорожчають до Нового року

15 Вересня 2017 22:22
Продуктовий кошик українців цієї осені збідніє навіть на овочі. Традиційні сезонні продукти нині Україну накрила хвиля продуктового здорожчання Україну накрила хвиля продуктового здорожчання виявилися рекордсмени здорожчання, хвиля котрого накрила магазини та ринки.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Ажіотажу на ринку нема навіть у сезон. "Зараз іде консервація, одне і то саме беруть: перець, кабачки, баклажани, помідори, огірки. Менше, ніж торік. Якщо в тому році брали ящиками, то в цьому 5 кг, 3 кг", - каже один із продавців. Пенсіонери-покупці взагалі беруть по кілька штучок: морквинок, цибулинок.

"Поступово все дорожчає, але якось звикаєш до цих цін", - зізнається пані Тетяна, пенсія котрої заледве сягає тисячі гривень.



Директор української асоціації постачальників торговельних мереж порівнює купівельну спроможність сучасних українців з початком 1990-х років. Він каже, що зростання цін відбувається швидше, ніж зростають зарплати громадян.

"До кінця року ми побачимо подорожчання всіх продуктів харчування, практично без винятків. Чим вища ціна на молочні продукти і м'ясо, тим більше люди купують хліб, тому що ні на що інше не залишається грошей", - каже Олексій Дорошенко.

Ціни на м'ясо злетіли, бо власного щороку менше, а імпортне прив'язане до курсу долара і світової ціни – а вони не падатимуть.

"Закупівельна ціна півроку тому була 30 гривень, зараз 50 гривень – і вище йде. Подорожчав бензин, газ подорожчав, корма подорожчали", - пояснює продавчиня Тамара Мельниченко.

За сало, яке півроку тому йшло по 35 гривень за кілограм, тепер правлять від 80, м'ясо вже давно перевалило за 120. Якщо раніше за день спродували по дві свині, тепер одну вважають успіхом.

"Пенсіонери взагалі не купують м'яса, вони можуть дозволити собі кісточку. Другий раз жалко їх, і я пенсіонерка, трудиться мушу", - каже жінка за прилавком.

Експерти заспокоюють, що хоча б молочка здорожчати не має – вона вже досягла цінової стелі. У сьогоднішній ціні залишаться крупи і макарони, які купують найбільше. Лідери у цінових стрибках нині овочі борщового набору: приміром, картопля порівняно з минулим роком здорожчала у півтора раза, а капуста – у два з половиною. Яйця, які вже перетнули позначку 20 гривень, можуть дійти і до 30.

Якщо на ринках живе традиція торгуватися, то у мережевих супермаркетах, де все дорожче на кілька гривень, покупців приваблюють програмами лояльності та знижками. Так і правда вигідніше, але тільки до моменту, коли покупець втратить пильність і не помітить, як звична вже, наприклад, сосиска, стала дорожчою за сусідок. За прогнозами експертів, до кінця року ціни на продукти сягнуть свого максимуму, а в 2018 вже не мають знчано рости.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
свідомий Показати IP 15 Вересня 2017 22:28
Миздобули! Радіємо! :)
Петро Показати IP 15 Вересня 2017 22:35
Фігня. Вже виросли, до Нового Року виростуть, та й після ніхто їх не зупинить. Хотілось би щоб Рева, Рошенкі та вінницькій вундеркінд Гройсман спробували прожити місяць на пенсію в 1312 грн., попри 37 річний трудовий стаж.
Андрій Показати IP 16 Вересня 2017 08:57
А у "шоколадної" влади є чудове виправдання на всі ось такі запитання ! В країні панує агресор, йде війна, треба затягнути всім пояси, і взагалі...населення України багацько їсть... і це Путін у всьому винен...
Петро до Андрій Показати IP 17 Вересня 2017 00:08
Зате як вигідно з запрєбріковими партньорамі торгувати..! Ще й фабрики там тримати щоб ХУ@йло не напав.
Ігор луцький Показати IP 16 Вересня 2017 09:04
Кожного дня по телевізору обіцяли євроінтеграцію та безвіз.Про те,що ціни на продукти харчування,медикаменти та компослуги будуть як у Європі промовчали,щоб не дратувати людей.Отже,щоб не думати про їжу:дістаєте вишиванки і гайда на майдан скакати.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus