USD 41.20 41.50
  • USD 41.20 41.50
  • EUR 41.30 41.50
  • PLN 10.55 10.72

США віддали Україні 3 мільйони доларів Лазаренка

25 Березня 2011 16:55
За інформацією, яку надав колишній заступник генпрокурора Микола Обиход, Сполучені Штати вже перерахували до державного бюджету України 3 млн, які раніше належали колишньому партнерові по бізнесу екс-прем'єра Павла Лазаренка Петру Кириченку.

Про це повідомила ТСН .

"21 жовтня 2008 року Окружний суд США Північного округу штату Каліфорнії затвердив Наказ про відшкодування збитків Україні Петром Кириченком, згідно з яким останній повинен сплатити Україні мільйони доларів з його заарештованих грошових коштів. За деякими даними, вказані кошти вже надійшли до державного бюджету України",- говориться в матеріалі екс-прокурора, пише Дело.

Як відомо, гроші Петра Кириченка на закордонних рахунках, як і грошові кошти Павла Лазаренка, були заарештовані у кінці 90-х років, а сам він певний час проходив як співучасник злочинів, здійснених збіглим прем'єр-міністром. Петро Кириченко був узятий під варту американськими правоохоронними органами через півроку після затримання Лазаренка в 1999 році, якому на той момент в Америці висунули звинувачення в здирництві, відмиванні грошей і шахрайстві.

Проте в ході слідства Кириченко почав активно співпрацювати з американським звинуваченням, свідчити проти колишнього прем'єра, внаслідок чого став ключовим свідком у справі Лазаренка.

Навесні 2000 року Кириченко і правоохоронні органи США підписали угоду, згідно з якою українець добровільно передав американській прокуратурі усі наявні у нього речові докази, вказав, кого в Україні варто допитати, а також сплатив переліт в Сполучені Штати двох свідків з України.

Також Кириченко заплатив до держбюджету США 3 млн дол. в якості "добровільної компенсації". Очевидно, саме ця сума і була нещодавно передана Україні. Нині Кириченко разом з сім'єю проживає в США.

Нагадаємо, відповідно до свідчень Петра Кириченка, які він дав американському слідству, будучи прем'єр-міністром, Павло Лазаренко лобіював бізнес-інтереси Кириченка і при цьому вимагав у нього гроші. Він стверджував, що передавав Лазаренко великі суми, а також зробив його співвласником своєї компанії.

Павло Лазаренко був затриманий в аеропорту Нью-Йорка 12 років тому за порушення візового режиму, за підозрою в спробі нелегально проникнути в США. Він звернувся до американської влади з проханням надати йому політичний притулок, проте замість цього Лазаренко були пред'явлені звинувачення в здирництві, відмиванні грошей і шахрайстві.

Об'єм коштів, які знаходилися на рахунках Лазаренка і були заарештовані в США, сягають 280 млн дол.

На початку березня радник Генеральної прокуратури Михайло Потебенько повідомив, що в Генеральній прокуратурі України відновлено розслідування кримінальних справ проти екс-прем'єр-міністра України Павла Лазаренка.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus