USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.40 10.55

Сховища рятують гроші волинських фермерів. ВІДЕО

25 Червня 2012 15:54
Волинські аграрії виходять на нові оптові ринки і вже можуть продавати товар у період найпривабливіших цін. Щоб досягати кращого економічного розвитку господарства, будують сховища для овочів і фруктів.
Для підтримки селян в області діє регіональна програма часткового відшкодування коштів за побудову чи реконструкцію приміщень для зберігання сільгосппродукції, - повідомляє Волинська ОДТРК.
Щоб овочі добре зберігалися – важливо підтримувати не лише відповідний температурний режим, а й відповідну вологість. У Торчинському сільгосппідприємстві «Родючість-агро» працюють над завершенням будівництва нового сховища. Зараз добудовують прийомний бункер, де відбуватиметься очистка і сортування овочів з поля. Використовують голландські технології.
Сховище укомплектоване і контейнерами для зберігання. Температурний режим підтримується автоматично. Приміщення розраховане на насіннєву картоплю, адже елітну можна продати втричі дорожче. У планах – добудувати ще одне приміщення для зберігання продовольчої картоплі.
В області діє програма підтримки малого сільгосппідприємництва. Згідно з нею, частково відшкодовуються кошти за збудовані чи реконструйовані овоче - і фруктосховища: 150 тисяч гривень повернули торік, ще стільки ж компенсують за цьогорічні роботи.
Отримав дотаційні кошти і фермер Руслан Хомич. Поблизу села Доросині Рожищенського району за обласні кошти аграрію вдалося реконструювати частину овочесховища. Пригадує, що раніше це було занедбане колгоспне приміщення, яке купили під боргові зобов’язання. Зараз провели світло, зробили дах за спеціальною технологією із вентиляцією. Це щомісяця дає можливість економити майже 30 тисяч гривень.
Фермер уже вдруге бере участь в обласній програмі відшкодування коштів за реконструкцію овочесховища. Розповідає, що завдяки зберіганню сільгосппродукції поліпшується доступ до ринку, відкриваються нові можливості для реалізації вирощеного оптом..
Фермер Олександр Коваль із Ратнівського району орендує 400 гектарів землі, де на четвертій частині вирощує овочі. Дванадцять років господар будував овочесховище, починав з нуля. Каже, що тепер воно в належному стані. Приміщення має чотири відсіки. Процес зберігання відбувається за німецькими технологіями.
Чоловік переконаний, що без доброго сховища сільгосппродукції ефективного бізнесу не буде, адже, наприклад, продавати моркву можна цілий рік і, особливо, у травні-червні, коли ціни привабливі. У реконструйованому приміщенні можна зберігати майже дев’ятсот тонн. Приблизно 50% продукції реалізовує супермаркетам області, решту відправляє до Києва, Львова. Олександр Коваль за спеціальністю будівельник, а щоб навчитися азам аграрної науки – їздив на навчання до Канади.
Добротні овочесховища – запорука успішності аграрія, адже через неправильне зберігання понад 20% сільгосппродукції можна навесні недорахуватися, – каже фермер.
Начальник головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Юрій Горбенко запевняє, якщо буде більше заявок на участь в регіональній програмі відшкодування коштів, то профільне управління проситиме додаткового фінансування.
Всього в області є більше п’ятдесяти сховищ, що розраховані на двісті тисяч тонн овочів. Цього року побудовано та реконструйовано 11 сховищ для овочів та фруктів.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
базар Показати IP 25 Червня 2012 19:42
Дивно, шо фермерки симпатизують "Свободі", а гроші гребуть від влади. Главний фермер області Собуцький, здається зайшов після прокравшогося Вікторова саме у "Свободу"

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus