USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.40 10.55

Приватний інвестор вклав гроші у Ковельську ТЕС

8 Лютого 2013 14:18
Приватний інвестор фінансуватиме проект, у межах якого у Ковелі планують створити ТЕС, що вироблятиме електроенергію з дерева і трави.

Презентація проекту відбулася 8 лютого, - йдеться у повідомленні на сайті Волинської облради.

ДП «ГрінЕнерго» у 2012 році замовило та отримало техніко-економічне обґрунтування, необхідне для реалізації одного із пунктів Національного проекту «Енергія природи» - «Енергія біомаси». Ним передбачено модернізацію існуючих в Україні та будівництво нових теплоелектростанцій, які працюватимуть на біомасі.

Тож, створення теплоелектростанції потужністю 12 мегават у Ковелі стане одним із кроків, які зроблять задля реалізації проекту. Так, нова комунальна котельня, що знаходиться у міському мікрорайоні «Сільмаш», отримуватиме з ТЕС підігріту воду і стане пунктом її підігріву до вищої температури. Останнє є необхідним задля забезпечення належної температури теплоносія, необхідної для опалення та гарячого водопостачання у місті.

Щодо електроенергії, то її постачатимуть у Ковельську електромережу. Окрім того, її розподілом через ДП «Енергоринок» займатиметься Національна комісія регулювання електроенергетики України. А гроші за вироблену електроенергію отримуватиме Ковельська ТЕС, яка працюватиме на біопаливі.

У межах реалізації проекту планують створити понад 120 нових робочих місць. Усі ж податки від діяльності ТЕС сплачуватимуть до міського бюджету Ковеля.

Однак, формою власності підприємства стане державно-приватного партнерства: держава в особах ДП «ГрінЕнерго», міської влади Ковеля, КП «Ковельтепло» співпрацюватиме із приватним інвестором, який фінансуватиме проект.

Довідково:

Задля забезпечення сировинної бази для Ковельської ТЕС використовуватимуть землі, непридатні для класичного рослинництва. А це сприятиме ефективності використання земельного фонду та його економічного потенціалу.

1 тисяча кубічних метрів природного газу за теплотворною здатністю дорівнює 2,7 тонни біомаси (верба, лушпиння, тріска, солома, трава), а викиди вуглецю в атмосферу від спалювання останньої у 4 рази менші, ніж від використання природного газу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Експерт Показати IP 8 Лютого 2013 15:24
"а викиди вуглецю в атмосферу від спалювання останньої у 4 рази менші, ніж від використання природного газу" - дааааа?????????? Будь ласка, дайте посилання на довідники, з яких взяли цю дурню.
читач Показати IP 8 Лютого 2013 17:15
Почитайте ще одну статтю - http://www.volyn.com.ua/index.php?rub=33&article=0&arch=1488
Явно лобістський проект до читач Показати IP 8 Лютого 2013 21:24
Ну й Гаврилюк, ну й "засадив"! Ця інформація, яку чомусь розповсюдила прес-служба Волинської обласної ради (яке відношення вона має до цього проекту?),є запізнілим намаганням зберегти "лице" при поганій грі. По-перше, який такий "приватний інвестор" вклав гроші? Хто його визначив.Принаймі ЖОДНИХ документів на цю тему на момент прийняття рішення міськрадою не було, Що це за форма власності така "державно-приватне партнерство"? ЯКА ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВА ФОРМА ТАКОЇ СПІВПРАЦІ. Для київської ТЕС попередньо замовлялось техніко-економічне обґрунтування будівництва комплексу теплоелектроцентралі на біомасі.Вартість склала 2,61 млн євро. В складі обґрунтування оцінюються капітальні витрати на проект, грошовий потік, термін окупності, джерела та схеми фінансування. Також здійснюється оцінка політичної, екологічної та соціальної привабливості проекту. Чому для Ковеля усього цього не робили. Хто розпорядився за спиною ковельчан зекономити для "приватного інвестора" майже три мільйони євриків. І скільки відкату коштує така "послуга" економії? Цет що за дурня:"нова комунальна котельня, що знаходиться у міському мікрорайоні «Сільмаш», отримуватиме з ТЕС підігріту воду і стане пунктом її підігріву до вищої температури. Останнє є необхідним задля забезпечення належної температури теплоносія, необхідної для опалення та гарячого водопостачання у місті?". Нова котельня проектувалась без гіпотетичної ТЕС і забезпечення належної температури теплоносія, необхідної для опалення та гарячого водопостачання у місті реалізується уже в цьому опалювальному сезоні.
цікавий Показати IP 8 Лютого 2013 21:48
Це де така 8 лютого презентація відбулася? В Ковелі про неї ніхто не чув. Чому не була публічно анонсована?
житель Показати IP 11 Лютого 2013 01:40
мені здається що димом буде дихати весь ковель і зеленого ефекту ми не побачимо.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus