USD 41.10 41.43
  • USD 41.10 41.43
  • EUR 41.20 41.65
  • PLN 10.80 10.93

Підприємець привласнив кошти, призначені інваліду

3 Липня 2012 16:11
Частину коштів, які держава виділила на капітальний ремонт житлового будинку інваліда І групи війни в Афганістані, привласнив директор приватного підприємства і, як виявилось, дядько афганця.
Кримінальної відповідальності, однак, йому вдалося уникнути.

Про це інформує «Волинь-нова».

Так, директор приватного підприємства «Горизонт» із селища Ратне Федір Пожар привласнив частину бюджетних коштів, виділених на капітальний ремонт житлового будинку інваліда І групи війни в Афганістані 47-річного Петра Бурчака із села Сільце Ратнівського району.

Петро Бурчак під час виконання бойового завдання отримав важке поранення. У рідне село повернувся інвалідом війни І групи. В серпні 2010 року вирішив скористатися передбаченою чинним законодавством пільгою і подав заяву на ім'я тодішнього начальника управління праці та соціального захисту населення Ратнівської райдержадміністрації Зої Лукашук, аби одержати фінансову допомогу для капітального ремонту власного будинку. Заяву задовольнили.

Тендеру з приводу того, яке підприємство чи організація візьмуться за ремонт, не проводили. Договір підряду управління уклало саме з ПП «Горизонт».

Відповідна районна комісія Федору Пожару доручила розробити кошторис на виконання робіт, визначених за результатами обстеження житлових умов у будинку Бурчака. Невдовзі на рахунок ПП «Горизонт» надійшли 14 816 гривень. Проте, скільки грошей виділено, Петро Бурчак не знав. Під час обстеження матеріально-побутових умов проживання Зоя Лукашук і Федір Пожар офіційного договору на виконання робіт із ним чомусь не уклали. Вирішили обмежитись усними домовленостями. Погодилися, що господар дому і сам працюватиме над ремонтом. Тим більше, що до приїзду комісії з Ратного вже було виконано чимало робіт. Зокрема, господар замінив вхідні дерев'яні двері на металеві, встановив нові міжкімнатні. Далі планував підшити в домі внутрішні стіни гіпсокартоном, сорок один лист якого купив уже давно.

Гроші за гіпсокартон обіцяли повернути і за всі роботи заплатити. Оглянувши кімнати, вирішили, що в одній із них треба постелити нову підлогу. На більший обсяг робіт виділених грошей, мовляв, не вистачить. Тоді ж директор ПП «Горизонт» ще пообіцяв, що для підлоги завезе готові дошки і плінтуси. На тому й розійшлися.
Федір Пожар невдовзі привіз обіцяні дошки. Ті були старі, не обрізані і не стругані, різних розмірів і товщини.
Незабаром прибула державна технічна комісія, аби прийняти виконані підрядні роботи. Крім начальника управління Зої Лукашук приїхали до будинку Петра Бурчака Федір Пожар і тодішній секретар Гірниківської сільської ради Ніна Ятчук, котра за відсутності сільського очільника виконувала обов'язки голови цієї комісії. В акті державної технічної комісії, який тримала в руці Лукашук, значились прізвища ще двох членів комісії — посадовців із райцентру. Зокрема Віктора Колодія — головного державного інспектора Держархбудконтролю і Миколи Приймачука — головного спеціаліста відділу архітектури, містобудування та житлово-комунального господарства райдержадміністрації. Без їхніх підписів цей документ, кажуть у прокуратурі, є недійсним. Їх же, як стало відомо, на виїзне засідання держкомісії із приймання виконаних робіт навіть не запросили.

За словами Петра Бурчака, Зоя Лукашук тоді звернула увагу на відсутність плінтусів на укладеній підлозі. Уже в присутності членів державної комісії Пожар знову запевнив, що плінтуси днями будуть. Про недоробки в акті вирішили не згадувати.

Кошторис на ремонт будинку йому не показували, тому й не знав, які кошти затратила на нього держава. Щодо дощок та плінтусів, то, як зізнається Петро, не хотілося ні з ким сваритися, адже Пожар доводиться йому дядьком. Тому в акті приймання поставив і свій підпис.
Опісля до Петра Бурчака завітав Федір Пожар, привіз йому зарплату за виконані підрядні ремонтні роботи в будинку. А це — 2100 гривень. Повернув також гроші за 41 лист гіпсокартону, які Петро купив за власні кошти.
У квітні минулого року надумав поцікавитися кошторисом капітального ремонту його будинку. Коли ж довідався, яку саме суму грошей управління перерахувало ПП «Горизонт», з письмовою заявою звернувся в прокуратуру району.
Навідався господар і до Пожара. Той відразу заявив: ти ж, мовляв, розписався в акті, що всі підрядні роботи виконано і прийнято, то які тепер можуть бути претензії.

За словами Бурчака, дядько допитувався в нього, скільки він хоче, щоб не піднімати шуму. Петро ж наполягав, щоб Пожар повернув усі гроші, що вкрав у держави, за які він міг би купити необхідні для ремонту будинку будівельні матеріали. Але, як стверджує Петро, у відповідь від Пожара почув, що прокуратури він не боїться. Якщо, мовляв, його й оштрафують, то на мізерну суму. Згодом Пожар на ім'я Петра Бурчака поштою переслав електронний переказ на суму 2761 гривню. Той відмовився від переказу.

Тим часом стало відомо, цю дослідчу перевірку за доводами, викладеними у зверненні Петра Бурчака в прокуратуру району, доручили оперуповноваженому УДСБЕЗ УМВС України в області капітану міліції Олександру Стрільчуку. Цією справою зайнявся й контрольно-ревізійний відділ. Він провів зустрічну звірку в ПП «Горизонт». Її результати засвідчили, що внаслідок завищення в кошторисі та акті приймання вартості виконаних підрядних робіт та вартості будівельних матеріалів директор ПП «Горизонт» Федір Пожар незаконно привласнив 6876 гривень державних коштів.

За порушення фінансової дисципліни начальника управління Зою Лукашук понизили в посаді до заступника начальника. На неї, а також на провідного спеціаліста управління Галину Дейнеку, яка відповідає за правильність призначення соціальних допомог,склали протоколи про адміністративні правопорушення. У договорі підряду, укладеного управлінням із ПП «Горизонт», який Лукашук підписала, було чітко написано, що замовник (управління) має право контролювати стан та якість робіт.

Однак Лукашук заявляла слідчому, що про зловживання Пожара нічого не знала. Несумлінне її ставлення до виконання своїх службових обов'язків й призвело до незаконного привласнення Пожаром майже семи тисяч гривень субвенції з держбюджету. Утім, у порушенні кримінальної справи щодо Зої Лукашук відмовили.

5 листопада 2011 року (більш як через сім місяців після звернення Петра Бурчака в прокуратуру) начальник слідчого відділення Ратнівського райвідділу внутрішніх справ підполковник Михайло Дейнека за фактом привласнення бюджетних коштів порушив проти Федора Пожара кримінальну справу. Йому висунули обвинувачення за двома статтями Кримінального кодексу України: привласнення бюджетних коштів та службове підроблення.

Обвинуваченому «світило» позбавлення волі на строк до 5 років.

Свою вину в інкримінованих злочинах Федір Пожар визнав лише частково. Зокрема, зізнався, що в кошторисі і в акті приймання виконаних підрядних робіт, які складав сам, він і справді завищив ціни на будівельні матеріали.

Також під час перевірки контрольно-ревізійний відділ встановив, що згідно з платіжною відомістю ПП «Горизонт» за актом виконаних підрядних робіт Петру Бурчаку виплатило 2474 гривні. Він же стверджує, що ні в якій платіжній відомості за таку чи іншу суму не розписувався. Фактично отримав 2100 гривень, які Пожар привіз йому додому.

Бурчака хвилювала ситуація із затягуванням досудового слідства. Він почав турбувати листами керівників райдержадміністрації, районної ради, управління праці та соціального захисту населення, правоохоронних органів. Отримав від них чимало відписок. Чоловіка, розповідає, обурювало те, що розкрадачі державних коштів досі не притягнуті до відповідальності.
Однак, Федіру Пожару все ж вдалось уникнути кримінальної відповідальності за скоєні злочини. Про це Бурчак дізнався з листа-відповіді, якого нещодавно отримав від заступника прокурора області Валерія Невірця. У ньому, зокрема, повідомлялося, що, «враховуючи те, що на час вчинення злочинів Федір Пожар досяг 60-річного віку, злочини, в яких він обвинувачувався, малої та середньої тяжкості, що він добровільно відшкодував завдані збитки в сумі 6876 гривень, постановою Ратнівського районного суду на підставі Закону України «Про амністію у 2011 році» від кримінальної відповідальності звільнено».

Прокурор Ратнівського району Володимир Хилюк радить Петру Бурчаку в даній ситуації сперш офіційно звернутися в управління праці та соціального захисту населення, яке не виконало до кінця своїх зобов'язань щодо ремонту будинку.
Начальник управління Микола Бебес погодився, що Петру Бурчаку капітальний ремонт будинку зробили лише частково. Але зазначив, що ті 6876 гривень, які Пожар повернув на рахунок управління, використати для завершення ремонту оселі Бурчака неможливо.

Цього року держава знову виділила кошти для ремонту житлових будинків пільговиків. Проте згідно із чинним законодавством капітальний ремонт житлових будинків одній і тій же особі робиться не раніше, як через 20-25 років. Утім, керівник управління запевнив, що гроші повернуть Бурчаку іншим шляхом. Зокрема, фінансовими допомогами як інваліду І групи війни в Афганістані.
Петро Бурчак, своєю чергою, повідомив, що обіцянками уже ситий. Зокрема, заявив, що коли украдені кошти на ремонт будинку найближчим часом не отримає, то звернеться до суду.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus