USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.40 10.55

На Волині зерна збирають більше, ніж треба

18 Липня 2012 18:08
Цього року у Луцькому районі вже змололи в 4 рази більше зернових культур, ніж за цей же період торік. А на складах ще є минулорічне зерно.

Про це у коментарі «ВН» розповів начальник управління агропромислового розвитку Луцької РДА Валерій Шилік 18 липня.

За словами Шиліка, у цьому році жнива почалися дещо раніше, ніж торік. Саме тому, порівняно із минулим роком, за такий же період цього року зібрали більше зерна, ‒ переконаний аграрій.

Так, Шилік повідомив, що у Луцькому районі ранніми сортами зернових засіяли територію понад 28 тисяч гектарів. Основною культурою, за його словами, є озима пшениця, яка займає понад дві третіх усіх полів у районі. Окрім того, з-поміж інших ранніх зернових і зернобобових культур, у Луцькому районі він назвав озимий ячмінь, горох, жито та овес. Аграрій згадав також і про озимий ріпак.

Шилік зазначив, що повністю завершили обмолот озимого ячменю і почали обмолот озимої пшениці та ярого ячменю. А загалом же намолотили 18,6 тисячі тонн зернових. Він додав, що тогорічний показник, станом на цей же період, був приблизно 4 тисячі тонн. Окрім того, він зазначив, що на складах ще є минулорічне зерно.

Загалом же посадовець підсумував, що в Луцькому районі урожай зібрали лише з 16% площі усіх полів. А врожайність цих територій – 40 центнерів з гектара.
Своєю чергою, про ще один аграрний район на Волині розповів заступник начальника управління агропромислового розвитку Іваничівської РДА Ярослав Гусинський.

З його слів, жнива ще не вступили в повну силу і трохи відстають у часі. Мовляв, це пояснюється погодними умовами.

Зокрема, аграрій зазначив, що вже зібрано 80% озимого ріпаку, який дає врожайність 28-30 центнерів з гектара. А от озимий ячмінь дає менший врожай, ніж минулого року. Так, зі слів Гусинського, його середня врожайність не перевищує 28 центнерів з гектара, тоді як торік становила 35.

Окрім того, аграрій зауважив, що ще не почався масовий обмолот озимих. «Зовсім маленький відсоток: сьогодні з 7 417 гектарів до збирання обмолотили 300 гектарів», ‒ розповів він.

Щодо минулорічного зерна, Гусинський повідомив, що окремі господарства Іваничівского району, які займаються тваринництвом, ще мають перехідні запаси зерна. Мовляв, щоб підтримати кормову базу для тварин.

За його словами посадовця, проблем з реалізацією не виникає. Гусинський зауважив, що наразі купівлею ранніх зернових і зернобобових культур займається ТзОВ «Волинь-зерно-продукт», яке має потужний зерносушильний комплекс. Так, підприємство «бере за нормальною ціною» озимий ріпак, який після збору треба просушити. «Підприємства змушені віддавати, тому що ріпак за одну-дві доби псується», ‒ зазначив він.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Панас Показати IP 18 Липня 2012 18:53
Врожайність вимірюється центнерами, а не процентами, вага теж. Процент, це сота частка чогось.
XLX Показати IP 18 Липня 2012 19:18
Ну посмотрим! Если цены на хлеб в области хоть на копейку поднимут - грошь-цена таким управленцам и всем этим "рекордам" урожайности!
федір Показати IP 18 Липня 2012 20:50
що таке врожайність в %,28 гектарів ранніх зернових для району ,намолотили 18,6 це зовсім ніщо?
Агроном Показати IP 18 Липня 2012 22:09
Наведіть лад з цифрами
Я Показати IP 18 Липня 2012 22:55
Так, Шилік повідомив, що у Луцькому районі ранніми сортами зернових засіяли територію понад 28 гектарів. Знову каламбур?)))) Треба писати ..... що у Луцькому районі ранніми сортами зернових засіяли територію понад 28 тисяч гектарів.
Аграрій Показати IP 18 Липня 2012 23:47
Уважаемая пресса-урожайність сільськогосподарських культур визначається діленням валового збору (в ц ) на площу посіву (га). Тобто показник урожайності визначається у зборі продукції ц/га. У відсотках урожайність рахують мабуть лише журналісти...
Саша Показати IP 19 Липня 2012 07:24
Або це начальник управління крепко грамотний,або нехай ваші журналісти навчаться цифри правильно писати, де тони а де проценти
агроном Показати IP 19 Липня 2012 08:14
Нехай шилік розкаже як він обмолотив Боголюби.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus