USD 40.95 41.35
  • USD 40.95 41.35
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.50 10.67

Фінансувати розкопки поблизу замку Любарта пропонують забудовнику

16 Травня 2016 15:31
Профінансувати розкопки у напівзруйнованих підземеллях XVІI століття, де затіяли будівництво житлово-офісного центру, пропонуватимуть забудовнику цієї ділянки.

Про це йшлось під час візиту депутатів Луцької міської ради на місце будівництва сьогодні, 16 травня.

Щодо ділянки на вулиці Кафедральна, 13 вже давно точаться суперечки, а тим часом вона перетворюється на смітник. Вже три роки на ній не ведуться роботи. Водночас, підземелля, яким уже 4 століття - руйнуються. Будинок за адресою Кафедральна, 13 був зруйнований у 1944 році. Довгий час ділянка пустувала, та свого часу луцькі депутати виділили її в оренду Марії Поцілуй, яка є матір’ю нардепа Сергія Мартиняка.

Згодом орендар цю ділянку віддав в суборенду ТзОВ «Луцькміськбуд», засновником якого є Тихін Павлюк – депутат Луцької міської ради у 2006-2010 роках від фракції БЮТ. У 2012 році ТзОВ «Луцькміськбуд» уклало договір з ДП «Волинські старожитності» на проведення археологічних розкопок. Свого часу тут археологи відшукали гаманець зі срібними монетами та срібний посуд. На тому місці мав бути збудований житлово-офісний центр. А підземелля забудовник обіцяв розчистити і відкрити для відвідувачів.

Але будівельні роботи так і не розпочалися. Під час розкопок краєзнавці ініціювали внесення підвалів до реєстру пам’яток. А тим часом будівництво зупинилося, бо закінчилися гроші. Тож уже чотири роки пам’ятка стоїть пусткою.

ЧИТАТИ ЩЕ: ПРОКУРАТУРА НЕ ПЕРЕВІРЯТИМЕ ОФОРМЛЕННЯ ПІДВАЛІВ НА КАФЕДРАЛЬНІЙ, 13

Старший науковий співробітник ДП «Волинські старожитності» та депутат Луцької міської ради Микола Собуцький зауважує, що позиція більшості народних обранців громади полягає у тому, щоб зберегти історичну пам’ятку та відновити її. Відтак, на словах дійшли консенсусу із представниками забудовника: зробити перекриття з вільним доступом для дослідників та археологів та паралельно вести будівництво.

Проте, відкритим залишається питання фінансування досліджень. Адже, зі слів Собуцького, шанси «вибити» фінансування на розкопки з міського бюджету – мізерні. Відтак, він пропонує компромісне рішення – щоб роботи профінансував забудовник.

«Ми даємо забудовнику безкоштовно земельну ділянку в старій частині міста за 500 метрів від замку Любарта. А він, натомість, міг би профінансувати дослідження», – пояснює Собуцький та наголошує, що депутати не проти будівництва комплексу, а намагаються зберегти історичну пам’ятку.

З його слів, старе міста – це не лише замок Любарта, а й чимало інших цікавих об’єктів. Проте, чимало історичних пам’яток Луцька руйнують, намагаючись облаштувати там офіси, магазини чи житлові приміщення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus