USD 41.55 41.85
  • USD 41.55 41.85
  • EUR 41.65 41.95
  • PLN 10.62 10.85

Чому українці більше половини свого заробітку віддають державі

23 Березня 2013 09:34
У середньому кожен працюючий громадянин віддає в бюджет більше половини свого заробітку, - пише «Forbеs».

Хто кого годує в Україні? Поширена відповідь - індустріальний Схід годує менш розвинені області Західної України.

Дослідження «Скільки коштує держава, або За що я плачу податки?», проведене дослідницькою компанією «CASE-Україна», стверджує, що це не так. Згідно з дослідженням, найбільшими платниками податків у державі є східні регіони країни. Але вони ж - і найбільші одержувачі бюджетних коштів. Яскравий приклад - Донецька область. Вона є аутсайдером по сплаті податку на додану вартість.

Чому? Якщо сплата ПДВ бізнесом з донецькою пропискою в 2011 році сягнула 15,3 мільярда гривень, то повернення ПДВ - 15,2 мільярда гривень. Разом сумарно область в дохідну частину бюджету з цього податку зробила найскромніший внесок серед усіх областей.

Більше того: в середньому на одного працюючого кожен регіон України платить до центрального бюджету більше, ніж отримує назад. А якщо оцінювати перерахування до бюджету з урахуванням непрямих податків, то виявиться, що між податковими внесками жителів різних регіонів кардинальної різниці зовсім немає (виняток - кияни). Тобто навіть якщо якийсь регіон і «переплачує» в бюджет, то ця переплата йде, першою чергою, на утримання його ж пенсіонерів або на те, щоб «прогодувати» центральний апарат уряду.

Ще одне цікаве відкриття звіту - в скільки обходиться утримання держави кожному його жителю. Отримуючи в середньому 3601 гривню на місяць, в 2011 році пересічний українець віддавав на ці цілі в середньому 2092 гривні на місяць, або 25,1 тисячі гривень на рік.

Правда, 90% українців жодного разу в житті не платили податки власноруч - за них це роблять податкові агенти, показує дослідження. Можливо, тому більшість жителів нашої країни не сприймають критично видатки державного та місцевих бюджетів. До прикладу, на ці гроші кожен українець міг би найняти «особистого» чиновника чи прогодувати двох з половиною пенсіонерів.

На що витрачає податки, сплачені громадянами, уряд?
64% (або 16 000 гривень) йде, звичайно ж, на утримання соціально незахищених громадян та пенсійні виплати. Але ще третину коштують різні послуги держави. Тут - і «безкоштовна» освіта, і вартість медичних послуг, і потреби ЖКГ.

До прикладу, у 2011 році кожен працюючий українець заплатив 2500 гривень - на той момент півтори мінімальні місячні зарплати - за зміст системи освіти. Але середня зарплата в цьому секторі на той момент складала 2000 гривень.

А сума, яку платить українець на утримання прокуратури та судів (1000 гривень на рік)- вдвічі перевищує вартість утримання української армії.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus