USD 41.30 41.60
  • USD 41.30 41.60
  • EUR 41.30 41.60
  • PLN 10.55 10.70

Волинянин, який «мусив писати правду»

10 Березня 2014 21:38
6 березня 2014 року відомому волинському краєзнавцю Ярославу Царуку виповнилося 80 років. З нагоди ювілею краєзнавця Володимир-Волинський історичний музей організував зустріч з Ярославом Царуком, на котру привітати ювіляра завітало чимало гостей, зокрема професор Східноєвропейського університету імені Лесі Українки, доктор історичних наук Микола Кучерепа, голова братства ОУН-УПА ім. Клима Савура Василь Кушнір, керівництво Володимир-Волинської районної ради - Андрій Оніщук та Павло Карпюк.

Усі присутні бажали Ярославу Царуку міцного здоров’я, сил та наснаги в подальшій праці в ім’я розбудови нової України.

«Завдяки вашим натхненним подвигам забуті історичні моменти з життя району повернулися до нас. Для того, аби збудувати міцну українську державу, будувати її слід на правдивих сторінках історії і саме завдяки вам ми маємо ці правдиві сторінки. Сумні події українсько-польської трагедії ми теж маємо знати. Наше завдання - зробити з них висновки і будувати нашу державу, пам’ятаючи про минуле. І ці події, які зараз відбуваються в нашій країні, якоюсь мірою пов’язані з тим, що ми не знаємо правдивої історії, адже комусь було вигідно донести до нас неправдиву і перекручену інформацію. Але завдяки вашим працям білих плям в історії Володимир-Волинського району майже не лишилось», - зазначив Павло Карпюк.

Про свою співпрацю з Ярославом Царуком розповів професор Східноєвропейського університету Микола Кучерепа, який рецензував праці краєзнавця і в подарунок йому приніс новий том книги «Реабілітовані історією. Волинська область», в якій використані і праці Ярослава Царука.

«Є народні, заслужені артисти, а Ярослав Царук – народний професор. Ви зробили великий вклад в історичну науку. Об’їздити велосипедом Володимирщину та інші райони з метою збору матеріалів – це подвиг», - відзначив професор Микола Кучерепа.

Голова братства ОУН-УПА ім. Клима Савура Василь Кушнір, вітаючи ювіляра, зауважив, що завдяки йому із забуття у сьогодення повернулося чимало імен вояків УПА. Від імені братства він нагородив Ярослава Царука медаллю «Степан Бандера (1909-1959). 105 років».

Отримав ювіляр і пісенні дарунки від колективів районного та міського управлінь культури.

На завершення святкування «народний професор» зазначив, що все своє життя їздив по селах, збираючи інформацію з уст живих очевидців, лише з однією метою – з’ясувати правду і донести її до кожного українця.

«Завжди, коли читав історичні книги написані за часів комуністичної пропаганди, не розумів одного: чим ми, українці, гірші від інших народів і чому нас так цькують. Коли прочитав статтю головного кагебіста міста, в якій той описував, як бандерівці вбивали поляків в с. Білин. А я ж там жив і все було не так. Це поляки з німцями вбивали нас - українців. І я мусив писати, в мені все кипіло. Вирішив, що захищатиму українців як зможу», - розповів Ярослав Царук.

Ось це Царукове «мушу писати» призвело до того, що він велосипедом об’їздив усі села Володимир-Волинського району і став автором чотирьох книг по історії Волині і беззаперечним авторитетом у питанні дослідження трагічних сторінок українсько-польських відносин в 40-х роках минулого століття.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Анонім Показати IP 10 Березня 2014 22:01
Фотограф не служив в армії і не знає, що там все перпендикулярно і паралельно. А коль не вміє тримати фотоаппарат, то в фотошопі є фукнія вирівнювання зображення. В ній є еталонні паралельні та перпендикулярні линії.
правда Показати IP 10 Березня 2014 22:06
Когось на щит піднімемо, а когось на щось інше.
володимир Показати IP 10 Березня 2014 22:08
Царук тільки прикривається бандерівською риторикою. Він вже давно за грамоти і похвалу продався Саганюку.До с***и такий патріот!
ПРАВДА сьогодні Показати IP 10 Березня 2014 23:50
Велич Правди з МАЙДАНУ 10.03.2014: http://www.youtube.com/watch?v=KMaQvSrDpkI&list=UU7IkW1jdMEZNIILyf0DncAw
дійсно Показати IP 11 Березня 2014 07:51
Як можна досліджувати героїчні сторінки народу і водночас бути приласканим бувшими комуністами?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus