USD 41.00 41.40
  • USD 41.00 41.40
  • EUR 41.25 41.50
  • PLN 10.35 10.48

Маленьких лучан навчають українських традицій

15 Липня 2015 10:25
Етно-студія «Мальва» розпочала заняття для дітей. Під час майстер-класів маленькі лучани засвоюють різні техніки рукоділля та ознайомлюються з давніми традиціями українського народу.

Нагадаємо, Фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк» та етно-студія «Мальва» оголосили набір дітей віком від 10 до 16 років на навчання у студії. І вже 27 школярів безплатно здобувають знання та навички рукоділля.

Участь у заняттях взяла і дев’ятирічна Даринка. Вона і раніше робила подібні обереги, а в студії своє вміння «відточила».

«Мені вдалося зробити ляльку-мотанку. Це дуже захоплююче заняття. Тепер мій витвір буде оберігати від лиха, а як їхатиму кудись, то візьму ляльку з собою в дорогу. В торбинку ляльки покладу лаванду, м’яту та домашню землю, як це робили наші предки», - розповідає дівчинка.
А от для восьмирічного Артема це - перший досвід такого рукоділля. Хлопець задоволений та отримав безліч позитивних вражень.
«Сьогодні я зробив ляльку-мотанку вперше у своєму житті і задоволений. Подарую її мамі», - говорить хлопчик.

Керівник етно-студії Галина Вахрамєєва каже, що основна мета цього проекту - дати дітям практичні навички у декоративно-прикладному мистецтві, навчити технік рукоділля, дати певну профорієнтацію та показати красу народного мистецтва.

«У нас працює три групи, де є дітки різного віку: від 10 до 15 років, загалом їх 27. Тут є обдаровані діти, а також школярі з кризових сімей. Після сьогоднішнього майстер-класу ми зробимо ще текстильну ляльку, панно, скульптуру із сіна, вивчимо витинанку, розпис на склі та багато інших технік. Окрім того, що ми даємо діткам практичні навики, ми знайомитимемо дітей з народними традиціями, історією, обрядами, звичаями. Зараз такий собі бум українського і діти просто в захопленні від майстер-класів. Відповідно, вони розвивають свої творчі навики та збільшують багаж знань»,- розповідає Галина Вахрамєєва.
Заняття триватимуть упродовж півроку. Зауважимо, матеріалами та інструментами для творчості, а також витратами на оренду приміщення, забезпечує Фонд «Новий Луцьк».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Тетяна Показати IP 15 Липня 2015 12:10
Дякуємо за таку студію, Діти дуже задоволені.
Ех! Показати IP 15 Липня 2015 12:12
Може, "українських традицій"?
Анонім Показати IP 15 Липня 2015 12:13
Щоб оберегти від усього є хрестик і віра,а не лялька-мотанка.Гарна ідея навчити дітей рукоділлю,матимуть менше часу для дурниць,відпочинуть від комп'ютерів.Але з дитинства навчати майбутнє покоління вірити в якусь ляльку-мотанку,що обереже тебе від усякого лиха вдома і в дорозі-це обман і поганство.
Думка Показати IP 15 Липня 2015 20:29
Аноніму. Дійсно, все це питання віри, або недовіри. Смішно читати коли доросла людина щиро вірить що металічний хрестик на грудях точно від чогось захищає, а такий же символ на народній ляльці аяяй і поганство. Ще про писанки поганські-дохристиянські згадайте! Фанатизм у будь яких проявах гидкий.
Андрій Показати IP 23 Липня 2015 16:27
Донька прийшла з цього заняття просто щаслива! Подивився ваш репортаж і зрозумів, чому. Дякую майстрам і вам дякую за гарний репортаж.
Софійка Показати IP 18 Листопада 2015 21:48
Це так красиво ляльки мотанки,баранчик з сіна, розпис на склі, равлик котик сова собака з сіна це просто клас я люблю цей гурток

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus