USD 41.30 41.65
  • USD 41.30 41.65
  • EUR 41.40 41.90
  • PLN 10.34 10.60

«Революція Гідності – це увертюра до війни», - польський журналіст

12 Травня 2015 14:10
У Луцьку презентували фотовиставку «Майдан» відомого польського фотографа та фотокореспондента тижневика «Gość Niedzielny» - Якуба Шимчука.

Екпозицію представлятимуть з 12 по 24 травня у бібліотеці СНУ імені Лесі Українки, а сьогодні, 12 травня, о 12 годині, відбулось її відкриття.

Виставка у повному обсязі змальовує щемливі події Революції Гідності 2014 року. До слова, певні світлини є досить відвертими.

Однак, на думку студентки Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, яка навчається на факультеті польської мови, Тетяни Данилюк, такі фото варто дивитися, більше того, в майбутньому показувати їх дітям:

«Звичайно, коли переглядаєш такі світлини, де висвітлений увесь біль, жаль до людей, то не можна залишатись байдужим. Експозиція справді вражає… Такі виставки треба проводити якомога частіше, аби молодь не забувала те, що для нас, українців, є важливим. Окрім цього, висловлюю велику повагу до поляків, які звертають власну увагу до історії нашої країни. Кожен повинен дивитися на фотографії і сприймати їх не як картинку, а як певні реалії. Ці фото я буду показувати майбутнім дітям», - зазначила дівчина у власному коментарі журналістам.
Зі слів консула з питань культури Генерального Консульства Республіки Польща в Луцьку Кшиштофа Савіцького, насправді війна – це страшна хвороба і дуже погано, коли зло для людей стає нормою:

«Коли я перший раз відкривав виставку «Майдан очима польських журналістів» півроку тому, там було п’ять польських журналістів. Презентували різні фотографії. І одна молода журналістка запитала мене, чому ми відкриваємо такі страшні виставки. Я відповів, що для того, щоб ми, поляки, а ви, українці, не забували про те, що не можна звикнути до війни. Це страшна хвороба, коли люди до неї звикають і коли зло стає нормою. Війна - це страшна справа, а Революція Гідності – це увертюра до війни. Про це треба розмовляти і думати», - зауважив консул.
Сам же автор фотовиставки запевняє, що не є воєнним кореспондентом, а лише фотохудожником. Він власні роботи називає мистецькими, художніми фотографіями.

Довідково:

Якуб Шимчук перебував в Україні, у Києві на Майдані, двічі. Вперше – у рамках делегації з «Gośćiа Niedzielnego» 11 – 17 лютого 2014 р. Коли 18 лютого інтенсивність протистояння посилилась, Якуб захотів повернутися в Україну. Отримав згоду редактора, і 19 лютого був у Києві. Наступного дня, 20 лютого, у «чорний четвер», який став переломним моментом в українській революції, із самого ранку був у центрі подій: спочатку на вулиці Грушевського, а згодом – на барикадах на Інститутській, де було найбільше жертв. Попри те, що довкола падали люди, він ішов на барикаду, яка знаходилась біля готелю «Україна». Там зробив найбільш драматичні фото. Фотографував без перерви, хоча постійно навколо нього падали кулі… Зі слів автора: «Я не є військовим репортером, хоча впродовж трьох годин повинен був ним стати».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Володимир Показати IP 12 Травня 2015 16:36
Безперечно, кожна революція несе загрозу послідуючої війни. Варто висловити в першу чергу "вдячність" Яценюку, Турчинову, Тягнибоку, Ю.Луценку, Парубію,, Фаріон, Пашинськму Д.Ярошу та їм подібним революціонерам за втрату Україною Криму і третину Донбасу, тисяч вбитих, мільйона переселенців, скалічених доль і зубожіння всіх решту співгромадян України, за винятком урядовців та олігархів. Цю "вдячність" треба висловити на чергових і позачергових виборах!
Екскурсовод до Володимир Показати IP 13 Травня 2015 00:53
Це не революція, це державний переворот - одна банда злодіїв поміняла іншу і все.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus