USD 41.30 41.60
  • USD 41.30 41.60
  • EUR 41.25 41.55
  • PLN 10.55 10.70

Костельна каплиця у Луцьку: віхи історії

1 Листопада 2015 09:00
У кафедральному соборі апостолів Петра і Павла у Луцьку ліворуч від головного вівтаря є кімната, де облаштовано каплицю. Про це інформують Хроніки Любарта.

На її стелі збереглися поліхромні розписи з першого десятиріччя ХХ століття. На них є слова з латинського євхаристичного середньовічного гімну «Adoro te devote» («Вклоняюся тобі набожно»), авторство якого приписують святому Томі Аквінському. Ліпнина каплиці також має давнє походження. Скульптури обіруч головного вівтаря каплиці пізнішого часу.

Живописними роботами оздоблені як основна частина храму, так і ризниця з каплицею Пресвятих Тайн. Деякі полотна свого часу переробляли, реставрували, переносили з інших костелів Луцька і не тільки. Найстаріші полотна належать до XVIII століття. Автори не встановлені. Деякі з них мають сліди постобробки, щоб підігнати розміри полотна під конкретну нішу. Так, помітно це на іконі святого Франциска невідомого автора та походження, на іконі святого Ієроніма, на іконі «Бичуваний Христос» та інших. Є картини, які одразу писали для костелу і конкретних ніш. Найстаріші серед таких належать італійцю К. Віллані (1801 рік).

У ризниці настінний живопис зображає деякі інші костели Луцька: бернардинський, домініканський, кармелітський, тринітарський.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus