USD 41.20 41.52
  • USD 41.20 41.52
  • EUR 41.30 41.70
  • PLN 10.80 10.95

Інтернет-гостинність

30 Листопада 2009 08:43
Пік епідемії грипу відійшов у минуле і бажаючих відпочити у луцьких нічних клубах, барах, кафе та ресторанах зростає. Тим більше, на носі – «п’яний місяць» січень, а значить – новорічні корпоративи, і просто пориви душі, що прагнутиме свята.
Відтак питання вибору підходящого закладу, перегляд меню, замовлення столиків тощо стає все більш актуальним. Можна телефонувати, можна ходити, оцінюючи якість, ціни і щирість посмішок офіціанток. А можна переглянути інтернет-сторінки луцьких КаБаРе, себто кафе, барів і ресторанів. Що результативніше?
Чи можуть луцькі заклади відпочинку забезпечити свого відвідувача можливістю швидко, якісно та оперативно ознайомитися з меню, заходами та дозволити користувачу без зайвого клопоту замовити столики, корпоратив, вечерю тощо просто по інтернету?
Ресторан. Інтернет. Світ. Як це може бути.
Аби зрозуміти можливості – глянемо спершу на те, як це може бути. Окремі інтернет-проекти в Україні пропонують відразу каталоги ресторанів. Там заклади можна вибрати за стилем, кухнею, концепцією, районом міста. Можна ознайомитися з меню, цінами. Відразу на сайті сформувати перелік став на вечір: фіксуєш потрібні страви, відразу підрахо­вується їх загальна вартість.
Тиснеш кнопку «Замовлення столика» - си­стема пропонує вказати час, день, місяць, кількість осіб та тип резерву­вання (сніданок, обід, вечеря, день народ­ження). Аби  підтвердити замовлення – треба вказати свої контакти – електронну пошту, факс, телефон. Один з таких сайтів – столичний ресурс Chicken.Kiev, або ж лондонський сайт-каталог ресторанів «Cuisinenet.co.uk».

Зрозуміло, що ресторанна інтернет-присутність загальними ресурсами, хай навіть технологічними і зручними, не обмежується. Відкрити власний сайт – очевидна необхідність для кожного публічного закладу. А коли цей сайт може стати зручним інструментом для постійних і нових клієнтів – так взагалі супер.
Деякі ресторани пропонують ще й електронну карту розміщення столиків, де клієнт за номером мо­же вибрати місця. On-line резер­вування, як правило, безкоштовне. Інколи навіть існують акції: замов столик через Інтернет – отримаєш знижку  до 10%.

Приміром, так виглядає схема московського ресторану «The Tunnel»: На головній сторінці – довідка «Про нас», «Інтер’єр і розташування залів», публікації зі ЗМІ та інформація по бізнес-партнерів. На сторінці ресторану - меню, спеціальні пропозиції та акції. На сторінці бару - карта напоїв, коктейлі, карта тютюну, спеціальні пропозиції, акції. На сторінці клубу - новини, програма заходів та інформація про них, «Наша музика», «Спортивна програма», і фотогалерея. У контактах  - схема проїзду, гостьова книга і форум. Кнопка «замовлення столиків on-line» - окремо. Як на нас – цілком достатньо.
Дещо осторонь від сторінок класичних ресторанів стоять інтернет-ресторани. Вони які спеціалізуються виключно на доставці замовлених страв клієнту. Усе те ж – салати, гарячі стави, гарніри, національні кухні, десерти, бізнес-ланчі, але з виїздом туди, куди захоче клієнт. Приклад –інтернет-ресторан «Вагасі сан», що у Росії. Частим, з рештою, є поєднання класичного ресторану з такого роду інтернет-продажами.

КаБаРе-пошук
Кожен лучанин не забуває гордитися фактом, що у Луцьку – найбільша кількість кафе, барів та ресторанів на одного жителя. Проте більшість не може похвалитися високим рівнем інтернет-гостинності.
Зайве буде говорити про волинські ресурси типу Chicken.Kiev. У нас того нема. Є звичайні довідки. «ВН» накопали їх три: на сайтах «Ділова Волинь»  (52 кафе, барів і ресторанів міст Волині), «Лучеськ.com» (195) і TOPlutsk.com (158 найменувань). 

Проте ці довідки обмежуються лише адресами і телефонами закладів, навіть не натякаючи на якісь їх веб-сторінки, що для довідок в інтернеті мало б бути очевидним.
Несподівано сторінку «Кафе, бари, ресторани» ми знайшли на офіційному сайті Луцької міської ради. У «довідці» - ДВА заклади: кафе «Гриль» і ресторан «Бравий Шейк». Кліки ведуть на сторінку, де всього лиш фото фасаду цих закладів. Подумалося, що у міськраді вибирали їх за близькістю до будинку на Хмельницького, 19…
А от «відкриттям теми» можна вважати випадково надибаний нами сайт «Заклади харчування». На сайті існує рейтинг луцьких закладів, і навіть,  - о, диво! – можливість багаторівневого пошуку ресторану за вулицею, районом, кухнею, наявністю парковки, дитячої кімнати, зал для некурящих і тп. Каталог сайту -  біля 130 закладів. Хоча радість наша була передчасною – пошук просто не працює…

Розробник сайту Микола Дорошук розповів, що вся справа - у стадії розробки, на якій зараз знаходиться ресурс. «Пошук працює, просто через незавершеність він не завжди коректно видає інформацію» - сказав розробник.
Окрім того Микола Дорошук нарікає, що ресторатори луцька доволі такі інертні у питаннях новітніх технологій: «Я дав можливість їм безкоштовно додавати інформацію про себе, обійшов їх, власноручно роздав логіни і паролі… А керівництво луцьких кафе барів і ресторанів просто не розуміє переваг цього інструменту і зовсім його не використовує».
Сайт? А, вибачте, це як?
На телефонне питання «Чи можу я на вашому сайті глянути меню та замовити столик», дехто у трубці інколи навіть відповідали: «А як це ? Навіщо?». 
Виявляється, багато популярних луцьких закладів взагалі не мають своїх інтернет-ресурсів. Одні кажуть – ось-ось з’явится, інші просто знизують плечима, мовляв – «а нашо?». Поглянемо ж на те, що є.
Доволі приємний спокійний  і зручний у користуванні сайт компанії  «GRAND персона», яка об’єднує мережу піцерій  «Фелічіта», ресторацію «Курінь», Карамель- та Роуз-кафе, ресторан Capri, а також бізнес-центр GRAND персона, «Хороший спортзал»  та «БУТІК-салон». Флеш-формат позбавляє користувача необхідності прокручувати сторінки чи переходити зі сторінки на сторінку.

Проте сайт справляє враження продуманого і якісного, але швидше іміджевого чи довідкового ресурсу, аніж  інтерактивного інструмента для клієнтів.  Менеджер компанії Ольга Чебелюк пояснила, що зараз триває розробка нового сайту.
Ресторан «Корона Вітовта» зустрів на своїй інтернет-сторінці традиційністю і чіткістю, проте трохи надмірною багатослівністю. Повне меню з об’ємами страв і цінами, миловидні фото, цікава інформація і п’ять варіантів мов. Форма для повідомлень, і емейл, на який, як нам розповіли, надсилають замовлення. А от «Новини» - ще з 2008 року.
У клубу Zefir, як зазначила його представниця, керівництво має особливі вимоги до сайту (було сказано - з «прибамбасами»), тож поки що сторінка на стадії оновлення.
На сайті «Зефіра» найпрактичніше для себе інформацію ми знайшли, як не дивно, на сторінці «Реклама в клубе». Тут вказано «среднестатистическое количество визуальных и аудиальних контактов с рекламными площадями», і «подразделы клуба» з вказанням кількості доріжок, столів і рекламоносіїв, і «одиночные варианты размещения»... А от, скажімо, сторінка «Корпоративы» на кілька порядків менш інформативна. До слова, за гламурний ( в доброму розумінні цього слова) дизайн сайту «Зефіра» – від «ВН» «респект».  
Сайти бару «Майдан» та пивного клубу «Оболонь», як і годиться веб-ресурсам такого роду закладів – незанудні й оригінальні. Анонси подій свіжі, фото веселі. Не дивлячись, що ці заклади завжди згадують разом, їх сайти гарно, підкреслюють різницю між «Майданом» і «Корабликом». Наприклад, коли у першому пиво п’ють «по-дорослому», то у другому – просто «весело». А шо «Оболонь» - клуб, то на сайті є і форум, і фотоконкурси, і багато іншого цікавого і «клубного».
Проте за якийсь он-лайн послуги тут теж говорити не доводиться. Та й меню – без цін, і не завжди актуальні. Хоч оформлення меню фірмових страв у «Майдана» - смачне.

Ресторан готелю «Україна» поки що може похвалитися хіба окремою сторінкою на сайті самого готелю. Проте там вказані години роботи, є спеціальний телефон для «додаткової інформації та резервування столика». І сторінка «говорить» аж п’ятьма мовами.
Інтернет-ресурс розважально-готельного комплексу «101 кілометр», порадував наявністю форми для відправки замовлення. Ми відправили замовлення на орендування комплексу  – нам через добу надійшла відповідь з переліком дат. На коли це можливо зробити. Доволі цікавими видалися опції віртуальної екскурсії комплексом. Але реально «дістає» рекламний ролик, який говорить, аж поки його спеціально не відключить сам користувач.
Цікавим виявився  сайт ресторанно-готельного комплексу «Зелений гай».  Тут можна ознайомитись з меню, замовити послугу (ресторан, готель, альтанка, конференц-зал, кейтеринг, пейнтбол, кінний туризм). Є форма замовлення, яку можна заповнювати і відсилати просто на сайті.
А одним з найдостойніших інтернет-представників ресторанної галузі краю назвемо сайт розважального комплексу «Оксіджен», куди входять нічний клуб «Золото», ресторан «Бам Бар Бія» та сауна «H2O».

Хто користувався, той знає: на сторінці «Золота»  - завжди свіжі анонси вечірок, класні фото і інформація про меню.
Окрім усього іншого є і схема проїзду, і форма для відправки повідомлень. Ба, тут навіть адресата можна вибирати, і тему листа вказувати. Теми пропонуються такі: замовлення корпоративної вечірки, маркетингова пропозиція, працевлаштування, повідомлення про помилку та загальні питання.
А от у «Бам Бар Бії», якщо вірити сайту, остання подія була 21 травня. Хоча меню з цінками – на місці. Питання лише: зважаючи на свіжість анонсів, чи можна вірити «свіжості» цін?
І ще – хотілося б трохи технологічнішої сторінки «ресторанної доставки». Наразі тут бачимо лише намальовану рекламну картинку. Хай тут і вказаний і номер телефону, і переваги, але на інтернет-сторінці  скромна кнопочка «замовити доставку» була б доречнішою.
*  *  * 
Загалом інтернет-КаБаРе на Волині, окрім того що є небагаточисленними, кульгають ще на одну ваду – нерозуміння переваг інтерактивних послуг.
Звісно, тут не без винятків. Та й чи готовий сам споживач користуватися такими інструментами, не виходячи з дому? Вмикати по інтернету воду у ванній наші люди ще не готові – скажете ви. Ми погодимося. Лиш додамо, що інтернет-ресурси давно перестали відігравати роль іміджевих придатків. І людей, які це розуміють, на Волині більшає з кожним днем.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
Ирка Показати IP 30 Листопада 2009 14:38
Я многое покупаю через интернет, была бы очень не против заказывать на вечеринки места в клубах и барах по инету, а так приходится топать, выбирать, тратить время. Жаль, что наши бары не практикуют таких услуг.
Маркіян Показати IP 30 Листопада 2009 14:40
Було б непогано наприкінці робочого дня замовити по інтернету столик для гарної вечері...
Юка Показати IP 30 Листопада 2009 14:46
зауваження: на міськрадівському сайті ви знайшли лише фото двох закладів не у довідці, а у фотогалереї. а це різні речі.
Юка Показати IP 30 Листопада 2009 14:49
у "Зефірі" стадія оновлення вже третій рік триває. не закруто, по- вашому?
Юка Показати IP 30 Листопада 2009 14:54
можливо, через років 10 і Волинь дійде до тієї стадії, на якій зараз перебуває Київ, але загалом нам ще рости і рости
wxf Показати IP 30 Листопада 2009 15:21
Ще не хваталося віртуально вчитися і лікуватися.... і їсти
seal Показати IP 30 Листопада 2009 18:08
Мда. Не дійшов ще технічний прогрес до наших домашніх бізнесменів. Адже переваги он-лайн бронвання столиків не можна не помітити. Особисто сам не раз зтикався з проблемою замовити кафе чи ресторан для святкування якоїсь події. Побігати доводилось кілька годин поки віднайдеш щось підходяще. А так можна було б все вирішити за кілька хвилин.
seal Показати IP 30 Листопада 2009 18:14
to wxf. А хто тут каже про віртуальну їжу? В статті йдеться якраз про саму справжню. А з допомогою Інтернету пропонується тільки спростити та пришвидшити доступ до неї.
seal Показати IP 30 Листопада 2009 18:21
to wxf. А, доречі, навчитися через Інтернет можна багато чому й дізнатися багато чого цікавого ( в тому числі й про лікування)Беззаперечно, спілкування з живим учителем чи лікарем повинне бути, але давайте не будемо у 21 сторіччі відкидувати технічні засоби навчання! По-моєму, на сьогоднішній день людина, яка не вміє користуватись комп'ютером (не тільки як друкарською машинкою, а значно ширше) на може називати себе високоосвіченою
читач Показати IP 30 Листопада 2009 18:35
"Майдан" - це теж пивний клуб і форум у нього теж свій є - http://rocknrollforum.com !
wxf Показати IP 30 Листопада 2009 20:06
to seal. З власного досвііду скажу наступне. Більшість дітей зара не не мають математичного мислення, логіка розвинута погано, математичних знань не має.. Вони не здатні вчитися програмувати,а тому в цьому плані не можуть називатися високоосвідченими.... вони лише користувачі.... а тому якщо вони у школі не можуть навчитися програмувати , то і віртуально через мережу інтернет не зможуть навчитися... це все ілюзія... Практика показує- що з 15 дітей двоє мають здатність до програмування....Решта - рівень друкарської машинки..
seal Показати IP 1 Грудня 2009 09:58
До wxf. Перепрошую, але з Вашої логіки виходить, що раз у нас всі тупі, то й нічого нового й прогресивного впроваджувати не потрібно. Хай буде все так, як є. Я з цим категорично не згідний. Навіть заради тих двох з 15 , про яких Ви згадуєте варто щось робити. А решта дивлячись на них і собі захоче чомусь навчитись. Не все так погано. Українці розумна нація!!!!!
wxf Показати IP 1 Грудня 2009 10:27
to seal. Так я в деякій мірі погоджуюся...але.....ті двоє що можуть програмувати, наприклад,....Один не хоче, а другий хоче.....Немає кокуренції....А це погано.. Заставити їх вчити не можливо.. Впливу немає...Це я кажу про реальні речі.. Впроваджувати звичайно нові технології потрібно....але тут треба підхід.... Бо наприклад фізику англійську мову хімію заочно, віртуально, дистаційно, вивчити не можна.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus