USD 41.50 41.80
  • USD 41.50 41.80
  • EUR 41.65 41.90
  • PLN 10.65 10.87

У Старому місті продовжують проектувати новобудови

5 Березня 2013 12:01
Наступ нинішньої владної міської команди на культурну спадщину древнього Луцька продовжується. Ще не встигли вщухнути скандали навколо знищення й спотворення пам’яток національного значення і незаконної забудови історичного центру, як вже зріють нові, - йдеться на сайті Volyn Times.

Про це, мовляв, свідчать проектні пропозиції щодо нового будівництва в місті. Згідно з ними планується будівництво на території Державного історико-культурного заповідника та в його охоронній зоні.
Перший новобуд має з’явитися біля пам’ятки, де зараз знаходиться ресторан «Корона Вітовта».


Зауважимо, що згідно з історичними ілюстраціями, тут і досі розміщена підземна частина середньовічних підвалів житлових кам’яниць древнього Луцька, а поблизу була одна з древніх луцьких церков – Святої Катерини.

Бажання перетворити історичну частину Старого міста в банальний мікрорайон, наповнений «блатними віллами» і «генделиками», вчергове демонструє відсутність елементарного культурного рівня нашої влади і бізнесу, а також їхнє розуміння історичної ґенези тисячолітнього міста.

Інша нова забудова, що планується на вулиці Богдана Хмельницького, 12, має знищити пам’ятку.



Саме в цьому будинку, розташованому за 10 метрів від міської ради, на початку минулого століття була луцька гімназія, де трудився відомий український письменник, культурний діяч, педагог, лікар, дипломат Модест Пилипович Левицький. Тут працював вчителем і письменник Я.Галан.

У 1936-1939 роках тут працював відомий польський археолог, директор Волинського музею Ян Юзеф Фітцке.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Депутат собі не брат Показати IP 5 Березня 2013 12:22
Б.Хмельницького, 12 - офіс Шайка та Бондарука. Реконструкція буде по-любому.
лучанин Показати IP 5 Березня 2013 12:27
природньо, що в кожному місті є свій "городской сумашедший". в Луцьку це Левчук.а при чому тут Волинські Новини?
Добрий чоловік Показати IP 5 Березня 2013 12:39
Я так розумію,хай краще будуть трущоби,які мають історичну цінність і на реставрацію яких держава не має (і ніколи не буде мати)коштів,аніж дати можливість(з певними вимогами)зберегти та архітектурно прикрасити дані пам'ятки.Хто був в Європі,той бачив,як такі об'єкти зберігають.Навіть ті ж самі готелі в таких приміщеннях це вже є свого роду зацікавлення туристами.Коли ми вже відійдемо від совдепії?
Хуйздрич Показати IP 5 Березня 2013 12:55
Уже давно пора снести эти сарайчики и построить нормальное жильё, а на месте замка Любарта нужно построить PortCity 2.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus