USD 41.70 42.00
  • USD 41.70 42.00
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.55 10.67

У Луцьку розповіли приховану історію будинків у Старому місті. ФОТО

26 Квітня 2013 09:49
Частина колекції відомого волинського скульптора Станіслава Серцевича знаходилася у приміщенні на вулиці Плитниця, 1, що у Луцьку, та наразі вода «змила» усі сліди творчості нашого земляка. Про його роботи можна дізнатися лише з фотографій та каталогів, які збереглися.

Інформацію щодо цього надав голова ГО «Громадська Рада Волині» та один із ініціаторів громадянської кампанії «Волинський щит» Ігор Левчук під час так званого прес-штурму в «Старому Луцьку» 25 квітня.
За словам одного з учасників заходу, краєзнавця і учасника Комітету захисту національної спадщини Івана Шворака, на місці будинку колись була доволі велика гавань, в яку могли «заходити» вантажні човни. «В’їзд в замок був вище, що під мостом вони могли пропливати», - розповів він.

Загалом же, уся вулиця Плитниця може становити надзвичайний інтерес для археологів, адже повторює траєкторію оборонного рову, який був під стіною замку і тут може бути давня забудова та багато цінних знахідок. «Зараз все тут забудоване… Вулиця переходить в жахливий стан, хоча могла б бути туристичною принадою», - зазначив Іван Шворак.

Своєю чергою, Ігор Левчук додав, що житловий будинок на вулиці Плитниця, 1, повністю перебудували приблизно у 1992 році.

Окрім того, історія будинку дуже цікава: тоді ж, на початку 1990-их років сюди перенесли частину колекції відомого волинського скульптора Станіслава Серцевича, який працював у стилі примітивізму. Його роботи знаходилися в міжнародних каталогах про цей стиль. За словами Левчука, виставка скульптора знаходилася на вулиці Хакімова, де був монастир тринітаріїв, а зараз – військовий госпіталь.

«Там була маленька вуличка, на якій він жив і де були його роботи. Коли він помер, родичі не оцінили його творчості і виставка «перекочувала» у цей будинок», - зазначив активіст. Тож, як розповів Ігор Левчук, колекцію з бетонних, цементних скульптур розмістили в підвалі. І врешті, все закінчилося тим, що у підвалі почала збиратися вода, уваги на колекцію ніхто не звертав і вона фактично була втрачена, - підсумував громадський діяч.


Інші будинки на вулиці Плитниця теж потребують уваги.



Так, як розповіли учасники заходу, проблема виникає із будинком під номером 7. Ця будівля – пам’ятка XVIII століття, аналогій якій у Луцьку практично немає. Будинок був великим, як для тих часів, навколо ж ріс сад. Наразі сад перетворився у пустоші, куди, до того ж, звозять сміття. За словами Івана Шворака, шукаючи інформацію про цю будівлю, вдалося встановити, що вона – у приватній власності. Та господаря знайти не вдається, тож і робити щось у будинку просто неможливо. А досліджувати тут є що: активісти переконані, що під будинком знаходять підвали ще давніших часів.





Та й взагалі під усією сучасною вулицею Плитниця є, що досліджувати. Колись якраз тут знаходився Окольний замок, а на його території археологи практично не працювали. Лише є інформація, що тут був величезний мурований колодязь, який люди, зводячи нові будинки, просто засипали.




Є й питання, які стосуються валів Луцького замку. Так, біля будинку, який знаходиться безпосередньо під стінами одного з семи чудес України, звели господарське приміщення, яке «врізається» у вал, на якому після реставрації будинків залишилася купа будівельного сміття.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
шеф Показати IP 26 Квітня 2013 18:30
що, волинські новини, за статтю про корону вам накрутили хвоста

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus