USD 40.95 41.35
  • USD 40.95 41.35
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.50 10.67

Питання поліклініки №3 лучани вирішуватимуть у міськраді

21 Лютого 2013 13:33
Лучани, які наразі обслуговуються у поліклініці №3, збирають підписи, аби влаштувати громадське слухання щодо прийнятого на сесії міськради рішення про реорганізацію медзакладу і сфери охорони здоров’я у Луцьку загалом.

Про це стало відомо під час судового засідання у справі про оскарження рішення міськради щодо реорганізації комунальних лікувально-профілактичних закладів охорони здоров'я у приміщенні Луцького міськрайонного суду 20 лютого.

Позивачем у справі став адвокат, депутат Луцької міської ради Андрій Осіпов, який у суді представив громаду міста. Люди проти реорганізації міської поліклініки №3, яка, на думку громадян, де-факто означає ліквідацію медичної установи.

Зі слів Осіпова, рішення ініціювали голова Волинської ОДА Борис Клімчук та міський голова Луцька Микола Романюк, зреагувавши на відповідні Указ Президента та Постанову Кабміну щодо реформування сфери охорони здоров’я.
Так, можливо, захотівши «вислужитися», місцева влада не почекала із реформою галузі, яку в більшості областей відтермінували до 2015 року, а почали працювати над цим, не дізнавшись результатів експерименту реформи у 4 «пілотних» областях.
Хоч за проект рішення на сесії міськради 18 грудня минулого року проголосували 27 карток, а проти – 5, усього у залі були присутні 27 депутатів. І, за словами Осіпова, рішення щодо реорганізації поліклініки прийняли 22 з 50-ти депутатів, що не є достатнім для визнання рішення легітимним.
Мовляв, депутати скористалися картками свої відсутніх колег, а саме рішення оприлюднили у кінці грудня. Як доказ «кнопкодавства» обранець громади надав суду відео, яке згідно регламенту знімали під час пленарного засідання.
У відповідь на це юрист Луцької міськради Наталія Юрченко зазначила, що депутати, за яких нібито проголосували, не заявили про те, що їх картки втрачені або загублені і під час сесії ніхто не виступив із пропозицією про переголосування питання.
Окрім того, разом зі своєю колегою Оленою Семенюк вона зазначила, що рішення міськради не передбачає ліквідацію медичного закладу, а «перетворює» його у Центр первинної медико-санітарної допомоги шляхом злиття амбулаторій загальної практики сімейної медицини та поліклініки №3. І хоч злиття є утворенням однієї установи, проте, за словами юристів міськради, усі спеціалісти залишаться на своїх робочих місцях: їх не звільнять і не переведуть в інші заклади охорони здоров’я.
Із ними погоджувався й начальник управління охорони здоров’я Луцької міськради Федір Кошель. Утім, люди, які теж були присутні під час судового засідання, висловлювали своє обурнення, і спрямовували більшість своїх слів саме до головного медика Луцька.
Вислухавши позивача, представника відповідача та представників громади, суддя Андрій Олексюк не задовольнив позов Андрія Осіпова. Наступним кроком депутата стане звернення до Львівського апеляційного суду.
До слова, проти рішення про реорганізацію міської поліклініки №3 виступили члени профспілки та трудовий колектив медичного закладу. Вони підписали відповідний документ, який Андрій Осіпов хотів долучити до матеріалів справи. Проте, головуючий у справі суддя Луцького міськрайонного суду Волинської області Андрій Олексюк відмовив адвокату, мотивуючи це тим, що документ оформили неналежним чином.
Крім того, паралельно з судовим позовом мешканці міста з 1 лютого розпочали збір підписів для вирішення цього питання. Громада вимагає вирішувати це не в судових залах та кабінетах влади, а організувати громадські слухання щодо ухваленого Луцькою міською радою рішення щодо реорганізації комунальних лікувально-профілактичних закладів охорони здоров’я. Обов’язковість таких слухань з питань реорганізації комунальних установ передбачено статтею 27-ою Статуту міста Луцька. Наразі свої підписи в підписних листах поставили вже 1500 лучан, а збір підписів триває щодня.
Із своїми пропозиціями до влади лучани планують прийти на сесію міськради, яка відбудеться у наступну середу, 27 лютого.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Степанюк В П Показати IP 21 Лютого 2013 15:36
Суд вже отримав команду від партії влади і будьте впевнені що рішення буде не в інтересах людей. Реформа медицини яка втілюється є не, що інше як закомуфліроване скорочення мед персоналу і відповідно послуг, якість яких сьогодні є і так на задовільно, а не маючи грошей хворіти ниньче не вольно.Тільки оперативніше втілення страхової медицини реальний вихід з ситуації.
лучанка Показати IP 21 Лютого 2013 18:52
ти Степанюк дурень чи шо? Яка страхова медицина для українця? Та поки ти не покладеш лікарю сотню-другу - будеш в коридорі стояти і ловити за халата його, щоб на обхід зайшов. Нема тепер традиційних обходів лікарів по палатах зранку, як то колись було. Давно в лікарні №2 був?
Сонечко Показати IP 21 Лютого 2013 21:24
Закликаю усіх небайдужих лучан приєднатись до захисту існуючої системи медичних закладів. 18 грудня 2012р. Луцькою міськрадою ухвалене рішення про ліквідацію Луцької міської поліклініки №3. За словами начальника міського управління охорони здоров’я Федора Кошеля - у травні планується ліквідація поліклініки №2, а до грудня - поліклініки №1. До кінця року "злочинна влада" планує знищити усю існуючу систему закладів охорони здоров’я Луцька. ЗАПОБІГТИ ЦЬОМУ – СПРАВА КОЖНОГО СВІДОМОГО ЛУЧАНИНА! ЗАВАДИМО МЕДИЧНИМ ПСЕВДОРЕФОРМАМ, ЩО ПРОВАДЯТЬСЯ ЦІНОЮ ЖИТТЯ І ЗДОРОВ"Я ЛЮДЕЙ !!! http://www.facebook.com/events/143972389101250/

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus