USD 40.95 41.35
  • USD 40.95 41.35
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.50 10.67

Колесо історії. Радянський модернізм Луцька

9 Квітня 2016 10:00
Нова група архітекторів, які намагалися втілювати сміливі ідеї модернізму, сформувалася у Луцьку на початок шістдесятих. В місті збудували добрий десяток об’єктів цього стилю. Головний із них – драмтеатр. Не менш цікавою спорудою став так званий Будинок мисливця на колишній вулиці Радянській (нині Лесі Українки), - інформують Хроніки Любарта.

Він навіть донині зберіг старі елементи декорування. Його автором був Ростислав Метельницький. Попри свою новизну, будівля добре вписана у попередню забудову. Автор зберіг ритм вікон, започаткований тією будівлею, до якої був прибудований Будинок мисливця. Будівля з південного боку має «кругле» завершення. По периметру кругової частини влаштовані вікна. Цей прийом дає дуже хороше освітлення інтер’єру. На першому поверсі влаштовані похилі вітрини з великими площинами скла.

Радянський модернізм як архітектура шістдесятих років у СРСР цікавий духом пошуків нової стилістики, коли адміністративний вплив на архітекторів послабився. Задекларовані принципи розвінчання культу дали проектувальникам можливість зазирнути за фасади кордону й дихнути вільною думкою світової архітектури. Ці та інші будівлі Луцька шістдесятих були новаторськими й підтримували міську архітектуру на рівні тогочасних тенденцій.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus