USD 41.10 41.43
  • USD 41.10 41.43
  • EUR 41.20 41.65
  • PLN 10.80 10.93

Дозволили скандальне будівництво в Старому місті

29 Березня 2012 13:24
Депутати Луцької міської ради дозволили передати в оренду ділянку землі на вулиці Кафедральній, 13, аби облаштувати будівельний майданчик для зведення житлово-офісного комплексу. Посадовці запевняють, що будівництво піде на користь історико-культурному заповіднику «Старий Луцьк».

Про це йшлося 29 березня під час другого пленарного засідання 28-ої сесії ради.

Начальник управління земельних ресурсів Сергій Шабала розповів, що ТзОВ «Луцькмістобуд» просить дати в оренду земельну ділянку на облаштування будмайданчика для зведення житлово-офісного комплексу на Кафедральній, 13. Мовляв, не вистачає основної ділянки і звертаються за додатковою.

«Вони були оштрафовані за захват, і їх зобов’язали оформити договір оренди. Тепер їм потрібна додаткова ділянка, аби розмістити кран та інше обладнання на час будівництва», - пояснив посадовець.

Водночас головний архітектор Луцька Юрій Казмірук розказав, що зведення комплексу не суперечить чинному плану забудови Старого міста. «Воно пройшло всі необхідні погодження. І тепер треба забудовнику дорізати землі, аби обладнати будівельний майданчик», - відзначив посадовець.

Підводних та надводних каменів немає

Представник фракції «Батьківщини» Олександр Семенюк закликав колег не підтримувати це рішення. Мовляв, хай будують на землі, яку надали згідно проекту.

Натомість депутат Анатолій Бірюков здивувався словам колеги. «Ми ж даємо на період будівництва. В чому тут питання? Голосуємо і все», - додав він.

А позафракційний депутат Богдан Шиба зауважив, що додаткову землю не могли виділити, коли надавали основну ділянку. «Після зведення комплексу її повернуть в комунальну власність. Ніяких підводних та надводних каменів немає», - переконував обранець громади.

«Фронтовик» Павло Данильчук звернув увагу на те, що під будівництвом знаходяться старовинні підвали, які необхідно зберегти. «Потрібно зобов’язати забудовника реконструювати підвали, а потім зводити будівлю», - сказав він.

Казмірук зауважив, що відповідні роботи передбачаються проектом будівництва.

Обурений Романюк та пропозиція Смоленга

Зрештою, обранці громади взялися голосувати. Однак, лише 21 депутат підтримав надання землі в оренду. Тобто додаткову ділянку вирішили не надавати, оскільки для ухвалення рішення потрібно 26 голосів.

Луцький мер Микола Романюк обурено промовив: «Дальше хай стоїть паркан і туристи бачать. А раніше взагалі були бур’яни».

Керівник фракції Партії регіонів у міськраді Іван Смоленг попрохав поставити питання на повторне голосування, але міський голова звернувся до Казмірука, аби той приніс у сесійну залу всі документи щодо будівництва на Кафедральній, 13. «Хай всі депутати побачать та приймуть рішення», - пояснив мер.

Землю таки дали

Керівник історико-культурного заповідника «Старий Луцьк» Тарас Рабан розповів, що зведення будівлі передбачено Генеральним планом забудови історичної частини міста. «Ми вивчали таку можливість ще в 90-х роках. Тривалий час проводили погодження з певними структурами», - повідомив він.

Зі слів посадовця, підвали, про які згадував Данильчук, знаходяться лише під 10-15% майбутньої будівлі.

Член депутатської групи «Рідне місто» Роман Романюк поцікавився у Рабана, чи варто напередодні Євро-2012 перекривати частину дороги задля будівництва.

Той відповів, що без цього неможливе проведення робіт. «Та й на Євро-2012 перекриття ділянки не вплине, а покаже, що Луцьк розвивається», - додав посадовець.

В свою чергу, Данильчук ще раз запитався про долю підвалів.

Рабан відказав, що підвали – залишки старої забудови. «Це – не історичні пам’ятки. Ми намагаємось їх зберегти. Під всіма будинками, які постали на старих фундаментах, збережені старі підвали», - пояснив він.

Насамкінець директор історико-культурного заповідника розповів, що будівля матиме три поверхи. «Якщо там буде пуста ділянка – вона зіпсує місто, а якщо звести будинок – не зіпсує», - відзначив Рабан.
***
Зрештою, 26 депутатів (тобто мінімально потрібна кількість, - «ВН») таки проголосували за надання ТзОВ «Луцькміськбуд» додаткової земельної ділянки на Кафедральній, 13.

Нагадаємо, будівництво на Кафедральній, 13 депутати обговорювали торік восени. Тоді Романюк пообіцяв розібратися у ситуації.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Бармалєй Показати IP 29 Березня 2012 13:53
Капздєц! Задрали своїми офісно-торговими центрами. ті що є заповнити не можуть
Вова Показати IP 29 Березня 2012 14:54
А шо, хтось у цьому сумнівався? Скоро посеред Замку щось збудують.
Павло Показати IP 29 Березня 2012 17:00
А ні краще щоб було як було? Дуже гарна і естетична картина"буряни в людський ріст, купа старих зламків(важко назвати автомобілями) сохнуь чиїсь труси і ще всяка білизна" на додачу будинки особливо активних протестувальників які вони зводили і переплановували без жодних погоджень. Ну дуже красива картина, а головне що колоритна. Оце приїдуть іноземці до дому після подорожі в Старе місто Луцьк і будуть розповідати яке спіднє носять лучани! Це ж смішно. А депутати прийняли правельне рішення! Чим буде більше інвесторів тим краще, хоч може тоді наведуть лад в "Старому місті" а то як подивишся на те що там зараз робиться аж бридко стає! А особливо ніяковієш коли приїдуть до тебе друзі чи родичі з інших міст чи країн і хочуть подивитись замок, а тоді запитують а чому в вас тут така розруха і безлад. А ти їм пояснюєш що купка свиней привикла до багна і не хоче це змінювати!
Юра Показати IP 29 Березня 2012 17:05
Це тупість, будувати торговий центр посеред старого міста!!!!!!!! Якщо накрав грошей на будівництво, то май хоч совість старе місто не чіпати, ніби землі кругом Луцька не вистачає!!!!!!
Антирагуль Показати IP 29 Березня 2012 19:02
А почитати статтю - слабо? Там планують житлово-офісний комплекс, а не торговий. Ох і смороду наробили! А згадайте, якою була частина будівель до будівництва "Срібної линви"? А зараз - звикли і мовчать. УУУ- інертна маса...
Я Показати IP 29 Березня 2012 22:13
Дом Голевой тоже в генплан был внесен ! Рабан кого угодно в план застройки исторической части Луцка внесет , были-бы деньги.
Здрасте Показати IP 29 Березня 2012 23:01
Тому що послідовний і людяний: Буратіно, ЦУМ (розширення), Промінь, Конякіна, 17а, Старе місто (далі буде). ЗА рішення проголосувала фракція Свободи (у повному складі) приставши на пропозицію РИГіонала, а також більшість БЮТ з Пустослівом та двома відстуніми братками. Цікаво чи буде реакція прокуратури? Жителі міста, ВАС "имеют"!
Каріна Показати IP 30 Березня 2012 00:40
залиште старе місто в спокої!
Александр Показати IP 30 Березня 2012 11:15
Правильно! Оставьте в покое Старый город! Пусть потомки так и останутся в неведении, была ли здесь жизнь после новообретения Украиной очередной "независимости" головы от мозгов.
селюх Показати IP 29 Травня 2012 22:10
РАБАНА НА ОТДЫХ... да и всю бРаТиЮ тожепора

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus