USD 41.30 41.60
  • USD 41.30 41.60
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.56 10.75

Депутат проти «Шляху Гедиміновичів»: «Литовці – це окупанти»

21 Лютого 2013 18:20
«Шлях Гедиміновичів» - така назва туристичного маршруту, що має пролягти територією Польщі, Білорусі, Литви і України через місця, пов’язані з правлінням династії Литовських князів. Про це стало відомо під час засідання постійної комісії з питань міжнародного співробітництва, інформаційної політики, молоді Луцької міської ради 21 лютого.

Начальник відділу туризму Луцької міської ради Наталія Бунда виступила з ініціативою створити Місцеву асоціацію органів місцевого самоврядування «Шлях Гедиміновичів», куди увійдуть Луцьк, Володимир-Волинський, Дубно, Тернопіль, Хотин та інші міста, села і заповідники, де збереглися пам’ятки Литовської доби. Наприклад, замок Любарта.

Загалом в асоціацію має увійти 5 областей України. Планується, що у межах цього проекту будуть відбуватися різноманітні спільні українсько-литовсько фестивалі, рицарські походи.

За словами Наталії Бунди, з української сторони є велике бажання організувати такий культурний шлях, яких у Європі налічується 25. Також є підтримка з боку Білорусі і Литви: «Литва буде головувати в ЄС цього року, тож це шанс, що литовці будуть лобіювати створення цього шляху і під нього ми можемо отримати гроші від ЄвроСоюзу».

Утім голова комісії постійної комісії, на якій розглядалося питання, Павло Данильчук висловився проти «Шляху Гедиміновичів»: «Ми таким чином принижуємо свою національну гідність і історію. Литовці – це окупанти. Нехай мирні, але все ж окупанти. То що будемо таким шляхом іти і щодо поляків, росіян, нацистів? Чому не можна створити культурний шлях князів Острозьких чи Романовичів»? На таку репліку Наталія Бунда відповіла: «Ми маємо мати багато різних туристичних продуктів, бо є різна цільова аудиторія».

Інший націоналіст «свободівець» Андрій Калахан, на відміну від Павла Данильчука, підтримав пропозицію створення «Шляху Гедиміновичів», мотивуючи це геополітичним кроком. Тож більшість членів комісії такі підтримали ініціативу Наталії Бунди, якій тепер треба буде доводити доцільність такого туристичного продукту і почати уже конкретно домовлятися з представниками білоруської, литовської і польської сторін.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Кiчкарiвка Показати IP 22 Лютого 2013 06:53
От Вам i рiзниця мiж обмеженнмстю-курдупельнiстю i сучасним поглядом на життя.
Стас Показати IP 22 Лютого 2013 09:00
Да.... Данильчук зовсім деградував, як особистість.
Олег Показати IP 22 Лютого 2013 09:56
Геть деградованих!
Александр Показати IP 22 Лютого 2013 10:57
Неужели мы теперь будем изучать в школе жизнеописание Куракиных, Трубецких и Голициных как хранителей-спасителей от московских Рюриковичей?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus