USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.40 10.55

Башкаленко до перевізників: «Не вигідно – не працюйте!»

29 Березня 2012 16:14
Понад 20 волинських підприємців-перевізників платять своїм працівникам зарплати менші, ніж встановлені законом мінімальні. Обласна влада закликає перевізників виправити ситуацію і у разі незгоди погрожує розірванням договорів на здійснення перевезень.

Про це йшлося 29 березня під час наради за участю підприємців-перевізників та транспортних підприємств області з розгляду питання щодо виплати заробітної плати найманим працівникам.

Начальник Головного управління промисловості та розвитку інфраструктури Волинської ОДА Леонід Кирильчук нагадав, що підприємці мали б визначати розмір зарплати працівників відповідно до умов визначених договором на здійснення перевезень, який вони укладають за результатами конкурсів з ОДА.

Крім того, відзначив посадовець про існування Галузевої угоди між Міністерством транспорту та зв’язку України, Федерацією роботодавців транспорту України і спільним представницьким органом профспілки працівників автомобільного транспорту та шляхового господарства України і Всеукраїнської незалежної профспілки працівників транспорту.

«90% із вас не знає, про що йдеться в угоді і де її шукати. А саме вона регламентує рівень зарплати», - наголосив Кирильчук і додав, що відповідно до документа тарифна ставка робітника І розряду встановлюється на рівні 120% розміру мінімальної заробітної плати.
«Але й це ще не все», - наголосив посадовець, і пообіцяв роз’яснити кожному підприємцеві-перевізнику, який звернеться в управління, як правильно нараховувати зарплату працівникам.

Він також оприлюднив розрахунки фахівців ОДА, які визначили, що середній розмір зарплати на підприємствах, які займаються перевезеннями в межах області за станом на 4 квартал 2011 року повинен був дорівнювати 1760 гривень.

Утім, як стверджує Кирильчук, поки до цього показника більшість волинських підприємств галузі пасажирських перевезень не «дотягує». Назвав посадовець імена тих, хто платить найманим працівникам найменші в області зарплати – розміром від 332 до 670 гривень на місяць. Серед таких підприємець Євген Кавас. На запитання першого заступника голови ОДА Олександра Башкаленка, як трапилося, що перевізник платить працівникам лише по 669 гривень зарплати щомісяця, чоловік відповів, що він – власник лише одного автобуса, який здійснює перевезення на маршруті «Ковель-Нововолинськ» і у фірмі наразі зареєстровано двоє найманих працівників. Однак, раніше працювало четверо, двоє з яких - на половину окладу. Тому, нібито, й з’явилася негативна статистика. Водночас Кавас запевняє, що водій у його фірмі отримує заробленого по 1010 гривень щомісяця.

«Може, я пустив на самотьок це питання? Просто були продавці оформлені, які не задіяні в перевезеннях» - намагався виправдатися підприємець.

Загалом, за словами Кирильчука, на Волині - більше 20 підприємств, де рівень зарплати - нижчий від мінімального.

Аби вплинути на стан справ, за словами посадовця, влада найближчим часом планує з тими, хто не збільшуватиме розміру зарплати, розривати угоди на здійснення перевезень, а, якщо зарплата збільшуватиметься, але недостатньо, то таким підприємцям спочатку надсилатимуть попередження.

«Ми переживемо ваші плачі і стинання! Не схочете ви – будуть інші возити!» - звернуся Кирильчук до присутніх у залі.

Башкаленко своєю чергою наголосив, що питання збільшення зарплат – соціальне, адже, якщо працівники будуть отримувати менше мінімального визначеного державою розміру зарплати, то звідки тоді та ж держава має брати кошти на утримання «бюджетної» сфери.

Натомість підприємці пояснили, чому вони не збільшують заробітну плату працівникам. Одні казали, що це неможливо, бо на маршрутах занадто багато автобусів і від перевезень немає очікуваних прибутків. Інші нарікають на те, що не отримують вчасно і в повному обсязі компенсацій за перевезення пільговиків, а для когось ця компенсація взагалі, нібито, не передбачена законом, хоча волиняни пільгових категорій послугами цих перевізників користуються.

А один із підприємців взагалі обурювався з приводу того, що Україна купує газ у Росії по 419 доларів, що у перерахунку на гривні – 3 352 тисячі гривень за тисячу кубометрів, тоді як він мусить купувати газ для заправки свого автобуса по 6 600 гривень.

На останнє відреагував Башкаленко: «Якщо вам це не вигідно, то закривайте бізнес!»

Щодо зауваження перевізників про те, що міські «маршрутки» їздять у сільські населені пункти й тим самим перешкоджають приміським заробляти на себе і відповідно платити працівникам достойну зарплату, Кирильчук відповів, що й приміські перевізники мають багато зупинок, наприклад, у Луцьку і відповідно створюють незручності для ведення бізнесу міським перевізникам.

Що ж до перевезення пільговиків, то посадовець констатував, що поки на Волині є проблеми щодо виплати відшкодування за здійснення цих перевезень. Водночас зауважив: «Тут ви в рівних умовах всі, але є такі підприємці, що більш тисячі зарплату платять». Посадовець також додав, що вирішиться ця проблема лише тоді, на його думку, коли пільговикам надаватимуть адресні допомоги у грошовому вимірі, а не право, так званого, безоплатного проїзду.

Наостанок посадовець також нагадав перевізникам, що на червень заплановані чергові конкурси на право здійснювати перевезення пасажирським транспортом в межах області.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
зе бест Показати IP 29 Березня 2012 16:23
На останнє відреагував Башкаленко: «Якщо вам це не вигідно, то закривайте бізнес!» Олександр Костянтиновч, Вам - верикий Респект!!! Може, нарешті, дійде до цих бариг-перевізників, що кишені громади-не гумові!Скыльки ж можна тягнути бабло з громади з воплями "Нам пагано жити!" А каму січас лєгко??? (с)
Сергій Показати IP 29 Березня 2012 16:32
Золотые слова, Александр, золотые...
Потап Показати IP 29 Березня 2012 17:13
Ну якщо закриються всі маршрути, кому від цього легше буде? Владі, які іздять на державних авто нахаляву? Є інші причини, про які бояться говорити вслух.
зе бест до Потап Показати IP 29 Березня 2012 18:29
Не закриються...І на конкурси прибіжать...і битися за них будуть. Бо той запас рентабельності, який закладений в нинішню ціну не зробить їх бідними! Зате ці баригі досить швидко спустошують наші кишені...
Ковельчанин до Потап Показати IP 29 Березня 2012 18:39
Є перевізники готові працювати на теперішніх умовах. Просто їх до конкурсу не пускають. А ті що зараз возять працюють по принципу "за рік відбити вкладені кошти"
XXLL до Потап Показати IP 30 Березня 2012 08:51
Потап! А ти впевнений, що на халяву? :) Машини - так, числяться за адміністраціями, але заправляють їх чиновники за свій рахунок!
Жителька Показати IP 29 Березня 2012 20:36
Нарешті до бралися і до вас, трошки присядуть перевізники, бо ніхто таке не чверив би як Санрайз, якби це був неприбутковий бізнес.
Лучанин - Центр Показати IP 30 Березня 2012 06:46
Націоналізація міських пасажирських перевезень вже ПЕРЕЗРІЛА. БУРЖУЇ, чекайте і тремтіть.
Пасажир Показати IP 30 Березня 2012 09:42
Знаю я такого одного перевозчика по несколько маршрутах. Водители его плачутся, что им не выгодно перевозить пасажиров, хамски относятся к пасажирам, а их "хазаин" оформил каждый маршрут на брата, свата, кума, тестя и себе в Луцке за несколько лет построил несколько домиков.
Той кому не байдуже Показати IP 30 Березня 2012 09:55
Олександр Костянтинович правильно говорить невигідно не працюйте. А то хочуть перевізники, щоб проїзд був більший, як в Києві!!! За Санрайз це взагалі... Слів не вистачає.
Пасажир Показати IP 30 Березня 2012 14:50
Якби Голєві по кожному маршруті не бігали до суду, то і чиновники і пасажири може б і повірили, що треба ціни на проїзд піднімати. А після всіх цих страйків,під мерією під ОДА, всім стало ясно, що там грошей хватає, хоч лопатою греби.
Той кому не байдуже Показати IP 30 Березня 2012 15:35
Згідний перевезення це "живі" гроші
Знаючий Показати IP 30 Березня 2012 23:49
Електронний проїзний - вирішення всіх проблем і з оплатою, і з зарплатою. Надсилати квитанцію після користування транспортом через тиждень на адресу для проплати, яка можлива через банк чи банкомати. Якщо не заплатив на протязі наступного тижня - при вході в громадський транспорт - сирена на весь салон. А тим хто без карточки - оплата готівкою по трохи завищеному тарифу (2,50 або 3). Тоді всі і карточки позабирають, бо дешевше буде (1,50) і питань з зарплатою піднімати не треба буде, бо в водіїв план ніхто не буде вимагати. А так тепер тільки й мови в маршрутках що план збільшили і думають як друг другу яку пакость зробити - був свідком і не раз за останні 2 дні.
Віктор Показати IP 4 Квітня 2012 10:55
Займаюсь перевезенням. Читаю Ваші коментарі шановні і стає дуже цікаво хто рахує кошти в другій кишені? Чому ніхто не порахухає свої? Пропоную готовий бізнес купити або стати орендарем хоча б на півроку мені будь ласка оренду в розмірі заробітної плати та доходів пана Башкаленко та пана Кирильчука або хоча б в розірі 4-5тис грн. а Вам "скажені прибутки " які Вам требаба буде поділити між тими самими можновладцями, Даі, віддати позики ну іт.д. Хто має бажання , хто відчуває що зможе заробити грошей ПРОШУ пишіть [email protected]

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus