USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.40 10.55

Археологи оцінили скарб з Кафедральної. ВІДЕО

15 Листопада 2012 10:24
Мідний гаманець, який знайшли археологи в історичній частині Луцька, оцінили у 6 тисяч гривень.

Про це йдеться у сюжеті «ICTV».

Останньою знахідкою волинських археологів став мідний гаманець із 5-ма срібними російськими монетами часів імператора Миколи Другого, датованими 1899-м роком, та двома золотими каблучками. На нього археологи натрапили в історичній частині Луцька.

«Ці монети кінця 19-го – початку 20-го століття. Номіналом 50 копійок та 1 рубль – це монети з чистого срібла, знайдені були в тій частині розкопок на глибині буквально двох метрів», – каже археолог Микола Собуцький.

Серед знахідок – фотографія для закордонного паспорта з написом на звороті польською мовою. Дослідники оцінили скарб у 6 тисяч гривень, втім його історична цінність набагато більша.
Роботи тут тривають вже другий місяць. Археологи зізнаються: знайти скарб майже на поверхні не сподівалися. Дослідники натрапили на глибокі підземелля, щоправда, скільки там нижніх шарів, поки не дослідили – кажуть, небезпечно.

Аби пошуки історичної спадщини не нашкодили Старому місту, науковці ретельно досліджуватимуть територію. Під землею десятки ходів, затоплених водою, тому працювати треба дуже обережно – інакше стара забудова піде під землю, кажуть археологи.

«Більшість досліджень, які розпочиналися великими площами, як і тут не були завершені, а назад засипані, бо досить важко проводити дослідження на великих глибинах і в існуючій сучасній забудові – є проблема, що ця забудова під час розкопок просто може завалитися», – каже керівник державного підприємства «Волинські старожитності» Олексій Златогорський.

Працюватимуть археологи до кінця року. У наступному до них приєднаються науковці, які й визначать, чи будуть безпечними подальші розкопки. Всього за рік волинські археологи знайшли 29 срібних празьких монет і срібні прикраси давньоруського періоду.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
eduard Показати IP 19 Листопада 2012 19:42
Ну и бараны мля! Это ж сколько скурить надо чтобы такое выдать? На глубине 2 метров... 6 тысяч гривен... Сучасна забудова пiде пiд землю! Мля, круторогие...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus