USD 41.30 41.60
  • USD 41.30 41.60
  • EUR 41.30 41.60
  • PLN 10.55 10.70

«Зліт» волинських гірників: більше запитань, аніж відповідей

28 Березня 2014 18:31
Близько сотні шахтарів зібралось у середу о 15.00 під дверима ДП «Волиньвугілля». До робітничого класу вийшли виконувач обов’язків гендиректора Микола Клюка, його заступники, директори копалень - і керівник профспілок Юрій Калістратов, інформує «Нововолинськ Діловий».

Дебати відбулися просто неба. Попри холодний вітер і сухий прийом, обговорення видалися «гарячими». Що ж допекло волинським шахтарям? Непрозора оплата праці - надто на «Бужанській», де часто застосовують лише 0,7 тарифної ставки.

Заборгованість із виплати лікарняних і відпускних - котромусь із учасників «зльоту» бюлетень за 2011 рік оплатили аж цими днями.

Кричуща нестача деталей, матеріалів і запчастин - нерідко шахтарі мусять купувати їх за власні гроші, без відшкодування. Неповага до людей праці, начальницьке хамство і самодурство. Це допекло найбільше!

На першій шахті душові для робітників не бачили капремонту, либонь, уже років 60.

Директорів на першій змінилося багато. Чи не кожен встигав подбати про ремонт у своєму кабінеті. Вишукала адміністрація кошти й на євродизайн та євросантехніку в душовій для VIP-персон.

А от до робітничої лазні, якою щодня користуються десятки гірників, руки начальству так і не дійшли!

Лише зараз, під тиском людей, директор шахтоуправління Віктор Ковтун нарешті почав щось лагодити.

На запитання, яка у 71-річного профлідера пана Калістратова зарплатня, пенсія і регрес, на «зльоті» так і не почули відповіді. Юрій Іванович головує у теркомі 13 років поспіль. Комфортно вмостились у своїх кріслах і голови шахтних профкомів. Уже й посивіли на своїх виборних посадах. Невже не час поступитися місцем молодим? Нікого з учасників акції протесту не залишила байдужим емоційна розповідь гірничого майстра з «Бужанки» Богдана Макарчука про численні неподобства на цьому підприємстві. З-поміж іншого зізнався Богдан, що напередодні шахтарського сходу його залякували і принижували - просто на робочому місці, при свідках.

Заступник директора Микола Лазарук настійливо радив йому не бунтувати людей, не рипатись і подумати про своїх дітей, бо може й без роботи лишитись. Ба більше, Лазарук зупинив виробництво (це була третя зміна) й усно розпорядився відсторонити Макарчука від роботи, бо той йому видався «неадекватним». Заявив дослівно: «Бо ти мені не нравишся. Бо хто ти такий?!» Майстер доводив, що усні претензії Лазарука є безпідставними й незаконними, та врешті-решт мусив покинути в лаві людей, виїхати з шахти і пройти обстеження у медпункті. Тест-контроль показав, що Макарчук був тверезим. Увесь цей час під землею перебували гірники, за яких майстер несе персональну відповідальність... Гендиректор і голова теркому вислухали Макарчука незворушно.

Бурхливі дебати просто неба тривали дві години. Результат такий. Шахтарі випустили пару, погукавши недружно: «Банду геть!» Директори та голови профспілкових організацій «узяли до уваги» й «будуть розбиратися».

Довідково. На ДП «Волиньвугілля» - 3430 працівників. Це три шахти, «Вуглезбут», «Вантажтранс», санаторій «Шахтар» і апарат об'єднання.

Зокрема, апаратників («контори») - 101 працівник.

Місячний фонд оплати праці, зі слів М.Клюки, - 30,2 мільйона по всьому ДП (за лютий). Це з нарахуваннями.

На апарат об'єднання припадає мільйон.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus