USD 40.95 41.35
  • USD 40.95 41.35
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.50 10.67

У Луцьку не підтримали проект, який змінив би благодійність з «кишені в кишеню»

25 Травня 2016 12:45
Обранці громади вирішили принципово змінити надходження та використання благодійних внесків у лікарнях, школах та комунальних закладах міста: передбачали механізм прозорості та раціонального використання коштів. Втім, не всі депутати Луцької міської ради були готові до такого вольового рішення.

Про це йшлося під час пленарного засідання 9-ої сесії Луцької міської ради сьогодні, 25-го травня.

Нагадаємо, нещодавно Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло про те, що в Луцьку пропонують офіційно вести облік благодійних внесків.

Йдеться про проект рішення, який передбачає заборону працівникам комунальних закладів освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, культури, науки, спорту та фізичного виховання міста Луцька отримувати від благодійників готівку у будь-якій формі та за будь-яким призначенням.

Нововведення передбачають, що добровільні внески і пожертви використовуватимуть винятково для потреб фінансування відповідного комунального закладу за напрямками видатків, що визначені благодійниками.

Якщо ж конкретні цілі використання коштів не визначили благодійники, то шляхи спрямування визначатиме керівник закладу відповідно до першочергових потреб, що пов’язані винятково з основною діяльністю закладу-набувача благодійної допомоги.

Також набувачі благодійної допомоги повинні будуть здійснювати ведення бухгалтерського обліку благодійних внесків і пожертв.

Щодо відповідальності, то її покладатимуть на керівників відповідних виконавчих органів Луцької міської ради та комунальних закладів, які отримуватимуть благодійну допомогу.

Як пояснив депутат міської ради, член фракції «УКРОП» Борис Смаль, ці зміни не зменшать рівень благодійності, втім, буде прозорість процесу та ефективність використання грошей.



«Я вважаю, що це не вплине на розмір благодійної допомоги. Лише на те, що товари будуть обліковуватися. Якщо ж вони принесуть шкоду, алергічну реакцію, то відповідатиме той, хто надав цей товар, чи той, хто прийняв. Більше того, витрачання коштів буде чітке: в лікарні на медикаменти, у школі - на книги та екскурсії, а не на фарбу», - пояснив депутат.

Такої ж думки був і депутат Микола Дендіберін.

«Ми багато говоримо про Європу, але в наших закладах гроші перекладають з кишені в кишеню, тому варто навести тут порядок», - закликав обранець громади.

Втім, йому дорікнув депутат Євгеній Ткачук, мовляв, він неодноразово допомагав школам, але проблеми щодо використання коштів не бачив.
А секретар Луцької міської ради Юлія Вусенко, своєю чергою, закликала звертатися в правоохоронні органи, якщо є порушення.



Також Борис Смаль повідомив, що йому вдалося зібрати підписи батьків із чверті шкіл Луцька про те, що вони мають бажання готівкові кошти переводити на рахунки, а не давати в руки.

Втім, під час голосування, не вдалося депутатам ухвалити відповідне рішення – не висталило переважної більшості голосів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
так думаю Показати IP 25 Травня 2016 20:12
Будь-які готівкові кошти аби стати безготівковими мають пройти через руки касира. Так що без рук тут не обійдешся. Якщо ж говорити про банківські перекази, то на суму цього переказу банк нарахує ще вартість касових опеацій. тобто на благодійності зароблять ще й банкіри. цього добиваються борці за чистоту операцій? Питання просте, як банкомат: є прямі факти привласнення благодійних грошей - факти в студію і кримінал. коли ж тему баламутять аби пагаваріть, то не заважайте людям, які щиро допомагають школі чи лікарні своїми неадекватними порадами.
axabnrg Показати IP 30 Травня 2016 16:49
Настав цікавий та важливий момент. Декілька років DESPRO реалізовував проекти з сільського питного водопостачання, змінюючи якість життя і ментальність людей, спосіб взаємодії влади і громади в сучасних умовах. Це наблизило реалізацію реформи з децентралізації. Вже зараз багато громад В ЗМОЗІ реалізувати проект такого масштабу і без швейцарських грошей, адже завдяки реформі такі ресурси й можливості з’явилися. Але треба ЗНАТИ, ЯК: http://agropolit.com/blog/65-abetka-dlya-obyednanih-gromad

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus