USD 41.20 41.50
  • USD 41.20 41.50
  • EUR 41.25 41.50
  • PLN 10.50 10.67

На Волині не можуть знайти кошти на профтехосвіту

18 Січня 2016 14:14
У міськрадах на Волині нарікають на те, що на місцеві бюджети цьогоріч лягає непосильне фінансування ВПУ, водночас в обласному бюджеті також бракує 8,5 мільйона на фінансування закладів профтехосвіти.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії обласної ради з питань міжнародного співробітництва, зовнішньоекономічних зв’язків та інвестицій 18 січня.

Член комісії Алла Лісова поцікавилася в директора департаменту фінансів, на що може розраховувати Нововолинськ у сфері функціонування закладів профтехосвіти. З її слів, мешканці міста та депутати міськради стурбовані тим, що на їхні плечі лягає фінансування двох ВПУ - №11, що розташоване на території міста, та ВПУ, що розташоване в селі Будятичі Іваничівського району. Вона наголосила, що лише 30-40% учнів цих закладів мешкають у Нововолинську, решта – у районах області. Депутата запитала, чи може місто розраховувати на допомогу з обласного бюджету. Алла Лісова відзначила, що ВПУ є гордістю не лише міста, а й області, адже беруть участь у міжнародних виставках.

Її підтримав депутат Валерій Курстак, наголосивши, що після закриття шахт надходження до міського бюджету зменшаться, доведеться шукати працевлаштування для шахтарів, які втратять роботу. До того ж, на плечі міського бюджету покладають два ВПУ, у яких до 70% учнів – з інших населених пунктів та районів.

Директор департаменту фінансів облдержадміністрації Ігор Никитюк відповів, що питання про оптимізацію кількості училищ в області ставили вже давно. Питання фінансування закладів профтехосвіти голова ОДА обговорював у Міністерстві фінансів та з Прем’єр-міністром. Зі слів посадовця, у проекті бюджету не передбачено 100% фінансування навіть 11 закладів профтехосвіти, які фінансуються з обласного бюджету (бракуватиме приблизно 8,5 мільйона гривень). Розглядають різні варіанти врегулювання питання – наприклад, виділення додаткових коштів з держбюджету бодай на півріччя для приведення у відповідність мережі закладів. Вже створюють комісію при облдержадміністрації, яка вивчатиме питання оптимізації кількості ВПУ, необхідності спеціалістів тієї чи іншої галузі. Також розглядають можливість спрямування на ці потреби освітньої субвенції (цієї субвенції для обласного бюджету достатньо, щоб частково закрити питання з фінансуванням закладів профтехосвіти). До того ж, містам досі не передали майно ВПУ.

Як повідомив посадовець, у Луцьку аналогічно ставили питання про те, що в училищах навчаються переважно учні з сіл та селищ. На його думку, варто вивчити питання щодо того, де вони працевлаштовуються – якщо випускники ВПУ працюють у Луцьку, це сприяє надходженням до міського бюджету.

Своєю чергою, перший заступник голови облради Олександр Пирожик зазначив, що Луцький міський голова Микола Романюк просив спрямувати 34 мільйони гривень субвенції обласного бюджету на фінансування луцьких ВПУ. Лист міського голови скерували голові облдержадміністрації Володимиру Гунчику.

Ігор Никитюк розповів, що питання виноситимуть на розгляд нардепів під час внесення змін до державного бюджету у лютому. Про виділення 34 мільйонів для луцьких закладів профтехосвіти з обласного бюджету наразі не йдеться, тому що в обласному бюджеті бракує коштів на власні ВПУ. Посадовець наголосив, що питанням стурбована вся Україна, тож, можливо, при внесенні змін до держбюджету передбачать, аби принаймні на якийсь термін училища продовжували отримувати фінансування з державного бюджету.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
АС Показати IP 18 Січня 2016 14:30
Ну і рожи, сидять роботяги гроші шукають,цікаво де?
допитливий з голоб Показати IP 18 Січня 2016 15:28
цікаво як теперішня влада уявляє собі майбутнє украіни без професійно пдготовлених кадрів робітничих спеціальностей.і де подітися випускникам шкіл - не усі ж мають змогу навчатися у вишах. а як бути з педагогами - чи це нікого не хвилює. ганьба такій владі.
ПТУ до допитливий з голоб Показати IP 18 Січня 2016 15:56
Добре ця влада уявляє, що робить. Закриють ПТУ, прийдеться будувати тюрми, оскільки з"явиться величезна кількість незайнятих підлітків. А на цьому можна непогано "відмити", не те що на освіті. Хоча і там у них це непогано виходить. Чого лише варта ідея з передачею котелень ПТУ в оренду підприємцям. Хто знає про це, може порахувати...
гроші Показати IP 18 Січня 2016 16:53
Розкрутіть клондайк Луцького ВПУ. Поверніть все, що вкрали училищні аферисти різних часів при підтримці високопосадовців: - проблема фінансування відпаде на значний термін.
Анна Показати IP 18 Січня 2016 22:15
Оце європейський вибір. Європі треба раби без освіти, мови, культури, які сліро будуть виконувати всі забаганки кредиторів. Де обіцяні нові робочі місця, перспективи. А ще безвізовий режим принесе повний набор різних несподіваних "європейських цінностей" у вигляді геноциду нації.....Лукашенко вибрав правильну тактику і з ним і з країною всі рахуються у світі і Європі.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus