USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.40 10.55

Виконком вирішив долю обваленого будинку на Рівненській, 109

16 Серпня 2012 16:31
Виконком Луцької міськради визнав будинок на Рівненській, 109 таким, що підлягає відновленню шляхом капітального ремонту.

Мешканці обурені таким рішенням, бо у ньому не йдеться про те, що багатоповерхівка ‒ в аварійному стані, й відселяти їх у нові помешкання не будуть.

Під час засідання виконкому 16 серпня влада вирішила п’ятиповерхівку відбудувати, а мешканці пообіцяли, що поїдуть шукати правди у Кабінеті Міністрів України.

Діалог, що не вдався

Рішення виконкому передбачає відновлення будинку «шляхом капітального ремонту, згідно з розробленою проектно-кошторисною документацією».

Втім, мешканці з таким формулюванням не згідні й вимагають забезпечити їх новими оселями, про що зауважили у пропозиціях, надісланих на адресу заступника міського голови Лариси Соколовської й заявили безпосередньо під час засідання.

Лариса Соколовська наголосила, що пропозиції щодо подальшої долі будинку, що обвалився 10 червня цього року, надійшли від мешканців 3 і 4 під’їздів. «Вони просять звернутися до Кабміну на виділення грошей на придбання нових осель, не використовувати гроші виділені Кабміном на відновлювальні роботи», ‒ пояснила посадовець.

Соколовська одразу ж нагадала, що кошти, передбачені Кабміном на аварійно-відновлювальні роботи у п’ятиповерхівці, неможливо використати за іншим призначенням. Луцький міський голова Микола Романюк також зауважив, що в Кабміні отримав відмову «в усній формі щодо придбання нових квартир».

Мешканець будинку Богдан Климко поцікавився, чи доцільно реконструювати багатоповерхівку, залишковий термін експлуатації якої 9 років і яка не відповідає чинним санітарно-технічним вимогам.

На це Соколовська відповіла, що законодавство, що передбачає перебудову «хрущівок», існує, але не виконується, бо не підкріплене фінансуванням, тож «ставити питання про доцільність не варто». Водночас посадовець додала, що мешканці будинку не дають доступу працівникам, які мають провести укріплення стін першого і другого поверхів, як це передбачено проектом капремонту.

Мешканці наполягали на тому, що їх не влаштовує текст проекту рішення, адже там немає ані слова про те, що будинок аварійний. «Якщо наш будинок не аварійний, то дайте газ, воду, світло, і я йду жити в свою квартиру!» ‒ вигукнула одна з мешканок п’ятиповерхівки.

Цікавилися мешканці будинку-руїни й тим, хто гарантуватиме безпеку проживання в будинку і його належний стан після проведення капремонту. Також апелювали до головного архітектора, аби він розповів, чи є потреба ремонтувати п’ятиповерхівку.

Начальник управління капітального будівництва Луцької міської ради (його фахівці – автори проекту рішення, ‒ «ВН») Леонід Карабан пояснив, що після ремонту будинок буде введений в експлуатацію, і гарантувати безпеку проживання в ньому буде установа, фахівці якої розробили проект капремонту. «Щоб ви знали: відбудовувати завжди важче, ніж будувати, але кошти передбачені на відбудову», ‒ наголосив чиновник і додав, що проектом відновлення багатоповерхівки передбачено не лише укріплення стін, заміна вікон, даху тощо, а й ремонт квартир, під час якого нібито врахують усі побажання мешканців.

Карабан також нагадав, що загальна кошторисна вартість робіт з відновлення будинку ‒ 12 мільйонів 445 тисяч гривень.

Головний архітектор міста Юрій Казмірук на прохання прокоментувати доцільність відновлення будинку заявив: «Ви мене питаєте в ранзі начальника управління? Я можу відповісти як працівник, як би це прикро не звучало, це не компетенція управління містобудування й архітектури. Як громадянин міста я маю свою думку, але це не предмет розмови на виконкомі. Проект рішення я візував, кажу відверто».

Рішення ухвалено. Конфлікт триває?

Луцький міський голова Микола Романюк, звертаючись до мешканців будинку, наголосив, що хотів би, аби вони отримали нові оселі, але «на жаль, це питання не вирішується, а життя іде».

Він доручив відповідальним за проведення ремонтних робіт чиновникам зустрітися з мешканцями будинку після 24 серпня і, враховуючи їх побажання, починати працювати.

Романюк наголосив, що, за планами, роботи мають початися ще наприкінці серпня, а завершаться в грудні.

Зрештою, виконком підтримав проект рішення. Реакція мешканців будинку на це була такою: «Ми не пустимо нікого в свої квартири! Ми поїдемо в Кабмін!»
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
VSC Показати IP 16 Серпня 2012 16:50
Кто-бы сомневался. По логике жильцов надо разрушить старые дома и предоставить жилье 70 процентов населения города. На создание такого прецедента никто не пойдет.
дідо Показати IP 16 Серпня 2012 18:23
Треба жителів виселити, будинок опечатати,як аварійний. Поки за власний кошт не відремонтують ,заборонити жити там.
будівельник Показати IP 16 Серпня 2012 19:17
на реконструкції можна "потянути" 50 і більше процентів виділеної суми, на купівлі ж нових квартир - максимум 20. Думати довго не потрібно що буде....
Наташа Показати IP 16 Серпня 2012 22:24
Класно, тепер "крайніми" роблять проектний інститут, який мусить придумати як зліпити "картковий будинок на пісочку". Не заздрю я директорові інституту "Проект реконструкія" Доротію, та головному інженерові проекту. Не дай Боже почне тріщати, або ще гірше падати, і влада і Чорнуха (член виконкому) відхрестяться в першу чергу і самі ж тицьнуть пальцем на проектантів, як уже зробили сьогодні.
:) до Наташа Показати IP 17 Серпня 2012 10:21
Вони на цьому гроші заробляють і при тому не малі. Якщо неможливо конструкції підсилити, то хай і не беруться та ПРЯМО всім скажуть, що тут вже немає чого латати.
Гастарбайтер Показати IP 17 Серпня 2012 07:06
Хiба це влада???
Спортсмен Показати IP 17 Серпня 2012 11:38
Якби живі гроші на цільове призначення (купівля житла) виділили, то вийшла б надто прозора схема. А так капремонт - грайся з грошима як хочеш. І домалювати собі пару копійок простіше і розібратись потім що куди пішло важче. О така *** малята.
ЛУЧАНИН Показати IP 17 Серпня 2012 15:06
"Карабан також нагадав, що загальна кошторисна вартість робіт з відновлення будинку ‒ 12 мільйонів 445 тисяч гривень" Яка сьогодні реальна собівартість 1 м_2 площі житла при умові що вже є земельна ділянка. Я не думаю що більше 3500 грн. Чому мер міста не може прийняти рішення і дати ділянку в місті на якій за 12,5 млн грн можна звести 3570 м_2 житла і організувати будівництво як соціальний проект без різних податків, зборів та обтяжень. Якщо там 5-ти поверхівка з 4-ма під'їздами по 4 квартири на площадці то там не більше 4000 м_2 площі. При потребі виділити для підрядника безкоштовно ще пару ділянок, як компенсацію проведення робіт у випадку перевищення вартості за 12,5 млн грн. Невже цього сьогодні не можна реалізувати. Можна - тільки це СЬОГОДНІШНІй ВЛАДІ непотрібно...
VSC до ЛУЧАНИН Показати IP 17 Серпня 2012 16:10
Мечтатель.
лучанин Показати IP 17 Серпня 2012 22:31
я пропоную у будинок, після проведення реконструкції, посилити клімчука і інших чиновників та "реконструктора-казнокрада" чорнуху. нехай самі там і живуть. а людям віддати чиновниче житло, яке, напевно, в елітних новобудовах
Олег Показати IP 18 Серпня 2012 10:02
Колись на 33му тріснула 9поверхівка нікого не відселили стягнули залізними кріпленнями стоїть до нинішнього часу.Мешканцям краще направити зусилля на якісне відновлення ,по можливості проконтролювати витрату коштів.
не байдужий до Олег Показати IP 19 Серпня 2012 11:43
в луцьку таких будинків багато, зокрема на молоді, то там цілий мікрорайон стянутий або потребує стягнення)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus