USD 41.05 41.47
  • USD 41.05 41.47
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.30 10.60

Волинь пригадала партизанську славу. ФОТО

23 Вересня 2008 11:30
В урочищі Лопатень Ківерцівського району відбувся обласний зліт партизанів. Зі всіх куточків Волині у партизанському пристанищі часів Другої Світової зібралося близько 60 ветеранів. Про це 22 вересня інформує репортер «Волинських Новин».
 
Літніх ветеранів не злякали примхи природи та перспектива намокнути. Хоча в організаторів виникала ідея перенести святкування на інший день.
 Мовляв, «коли погода буде краща», – розповіла начальник відділу із питань внутрішньої політики, зв’язків зі ЗМІ та громадськістю апарату Ківерцівської РДА Людмила Комарниця.
 
Розпочались урочистості покладанням квітів до обеліску Слави в урочищі Лопатень. Тут партизанів зустріли вихованці Луцького військового ліцею, які вишикувалися уздовж алеї, що веде до обеліску.
Під супровід духового оркестру до пам’ятного знаку поклали вінки і перші особи Волині, і самі партизани.
А на останок – колективне фото на пам’ять…
 
Після цього усе учасники зльоту партизанів завітали на урочистості у Журавичівський будинок культури, де їх порадував своїми виступами народний аматорський хор «Оберіг». Із нагоди такого свята привітали партизанів голова Волинської облдержадміністрації Микола Романюк, голова Волиньради Анатолій Грицюк, голова Ківерцівської РДА Леонтій Кричкевич, радник-посланець РФ Віктор Богач. Чиновники вручали ветеранам почесні грамоти, подяки та медалі.
 
Після урочистостей усіх присутніх на зльоті запросили на партизанський куліш, де літні підпільники пригадали свою молодість.
 
До речі, на території музейного комплексу в Лопатині є землянки, але, стверджували сивочолі партизани, у роки Великої Вітчизняної вони мали зовсім інший вигляд. Як розповів 89-річний ветеран партизанського руху Ісак Гнатюк, який воювати із фашистами почав 20-літнім, під час війни землянки будували значно більші – у них проживало по 25-50 чоловік.
«Якщо була оголошена тривога, то через 5 хвилин уже всі були у строю», – емоційно пригадував минуле колишній партизан. Ще б пак – «воював із самим командиром Дмитром Медвєдєвим», – гордо каже він.
 
Із оповідей присутніх партизанів також з’ясувалося, що більшість із них почали воювати у підпіллі ще неповнолітніми. Таке нелегке дитинство спіткало і розвідницю із партизанської сім’ї Катерину Кожан. Жінка повідала, що найважче було не видати те, що ти партизан. Діти, за її словами, залучалися до розвідувальних завдань. Наприклад, місцем передачі секретної інформації слугувала церква. Але цю сім’ю підпільників усе ж викрили німці та спалили хату.
 
Довідково:
 
Після закінчення війни на території Волині мешкало 36 тисяч партизанів, у Луцьку їх нараховувалось 300. Із них в області до сьогодні в живих залишилось 160  чоловік, у Луцьку –  лише 27. Більшість ветеранів – прикуті до ліжок.
 
Радянські партизани, у тому числі й українські, зробили значний внесок у перемогу над фашитами. За німецькими даними, вони відволікали до 10% сил вермахту на Східному фронті.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus