USD 41.10 41.43
  • USD 41.10 41.43
  • EUR 41.20 41.65
  • PLN 10.80 10.93

У GPS-конфлікт мерії та перевізників втрутився АМКУ

29 Березня 2012 16:51
Аби розібратися із ситуацією щодо використання GPS-обладнання у луцьких маршрутівках, волинські антимонопольники вислухали усі зацікавлені сторони.

Слухання у територіальному відділенні Антимонопольного комітету України відбулися 28 березня.

Нагадаємо, підприємство «Візор» ще у 2010 році виграло тендер на право виконувати функцію організації та управління рухом автобусів і підготовки інформації про роботу перевізників на автобусних маршрутах загального користування із використанням GPS.

Утім, як вважають волинські антимонопольники, підприємство «Візор» завищило вартість послуг цих послуг.

Під контролем антимонопольників

Як зауважив голова Волинського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України Віктор Гупало, після проведеної перевірки та виявлення порушень на адресу «Візора» надійшли рекомендації встановити економічно обґрунтовані ціни, а виконкому Луцької міської ради це проконтролювати.

Відтак, антимонопольники вирішили вислухати пояснення, уточнити позицію перевізників та підприємства «Візор».

Як зауважив Віктор Гупало, «Візор» у своїх кошторисах зазначив ціну 165 гривень за обслуговування одного транспортного засобу. Переглянувши зауваження антимонопольників, ціна зменшилась до 135.

Перевізники проти «Візора»

Перевізники в один голос не погоджуються із тим програмним забезпеченням, яке від них вимагає встановити «Візор». Як кажуть антимонопольники, інші перевізники мають право закупляти своє обладнання, аби воно було підлаштоване до загальної системи. Але поєднати техніку перевізників із «візорівською» системою «МАК» поки не вдається.

Підприємці, зокрема, вказують на недосконалість і застарілість системи, яку пропонує «Візор». До того ж, на їх думку, фірма не хоче підлаштовувати до своєї системи трекери, якими зручно користуватись іншим перевізникам. Мовляв, «Візор» хоче, щоб обладнання купували саме у них.

Міська рада розриватиме договори

Нагадаємо, міський голова Микола Романюк повідомляв, якщо до 1 квітня перевізники не не налагодять роботу своїх GPS, то з ними розірвуть договори на перевезення.

Своєю чергою, заступник начальника управління транспорту та зв'язку Луцької міської ради Олександр Середа зауважив, що основна мета встановлення GPS у Луцьку – дотримання графіку руху, інтервалу між маршрутками та озвучення зупинок.

До того ж, за словами Середи, мешканці постійно скаржаться на те, що рейси не виконуються.

На думку міськради, нині водії намагаються додатково підзаробити потай від перевізників. Тому вони обганяють одне одного, боряться за пасажрів. Відтак, їм і невигідно встановлювати GPS-обладнання, - вважають у «транспортному» управлінні міськради.


Перевізники не хочуть з нами співпрацювати, - «Візор»

Директор «Візора» Степан Чухрій зауважив, що його фірма займається розробкою GPS уже більше 5 років. «Свого часу ми зробили аналіз програмного забезпечення транспорту», - сказав директор.

Він також додав, що до власної системи «МАК», вони можуть прив’язати близько десяти видів GPS-трекерів. Але для цього протокол роботи має бути сумісним із розробкою «Візора». Утім, перевізники не стали зважати на список трекерів, доводячи, що і їхнє обладнання підійде.

Чухрій переконаний, трекери, які закупили перевізники не підходять до системи «МАК». Мовляв, їхні трекери підходять і для вантажного транспорту, але для громадського - там повинні бути спеціальні точки відмітки графіка руху, зчитування координат.

«Проблема у тому, що перевізники не хочуть з нами співпрацювати», - сказав директор «Візора».

Проїзд не подорожчає, - антимонопольники

Виконком міської ради також отримав рекомендації від волинських антимонопольників. «Поки немає фактажу кількості перевезення пасажирів, не ставте питання про підвищення тарифу проїзду», - сказав голова Волинського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України Віктор Гупало.

Фахівець додав, що у разі підвищення ціни на проїзд, перевізники потраплять «під прес» Антимонопольного комітету.

***

А поки перевізники, антимонопольники, «Візор» та міська рада розбираються у проблемі, система «МАК» уже працює. Щоправда, далеко не усі маршрути до неї під’єднані. Переглянути, як рухаються луцькі маршрутівки, можна на офіційному сайті системи

Підготувала Анастасія ПЕРЕДРІЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Однако Показати IP 29 Березня 2012 17:18
Можна це зробити елементарно за допомогою звичайних електронних годинників з таймером, що і роблять перевізники. Навіщо ці GPS? Поки люди бідують, не потрібна ніяка система. Все повинно бути просто, наприклад, замість калькулятору використовувати счёты.
а тепер уважно прочитайте що ви написали і подумайте... Показати IP 29 Березня 2012 20:26
"На думку міськради, нині водії намагаються додатково підзаробити потай від перевізників. Тому вони обганяють одне одного, боряться за пасажрів. Відтак, їм і невигідно встановлювати GPS-обладнання, - вважають у «транспортному» управлінні міськради."
SG Показати IP 30 Березня 2012 09:20
Хто має знайомих маршрутчиків, той прекрасно знає, які немалі гроші вони заробляють.. На рахунок обганяють один одного це смішно :) А що не смішно, те що в час пік косять бабло, а ввечері з'їжають з рейсів. До мене в мікрорайон ходить одна(номер) маршрутка, тому це питання дуже актуальне.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus