USD 41.30 41.70
  • USD 41.30 41.70
  • EUR 41.20 41.65
  • PLN 10.80 10.93

Туманні перспективи «Волинських перспектив»

2 Грудня 2011 12:17
Громадську організацію «Волинські перспективи» можуть виселити із приміщення на вулиці Декабристів у Луцьку, яке вона на пільгових умовах орендує вже не один рік. Споруда перебуває у власності міськради, а термін оренди спливає 31 грудня. Отож чиновники замість об’єднання мають намір розташувати там відділ муніципальної дружини міськради. Адже муніципали зараз знайшли прихисток в аварійному приміщенні на вулиці Лесі Українки.

Лист «щастя» від чиновників

Під час брифінгу 1 грудня голова «Волинських перспектив» Ніна Пахом’юк розповіла, що активісти вже 6 років орендують приміщення на вулиці Декабристів, 23. Загальна площа орендованих кімнат становить 31,3 квадратних метра. Проте мерія 30 листопада звернулася до об’єднання з листом із вимогою звільнити приміщення до кінця поточного року.

У листі йдеться про те, що договір оренди приміщення буде припинено після закінчення строку, на який його укладали – 31 грудня 2011. Тобто громадське об’єднання повинне до кінця року звільнити звичне місце своєї локації.

Ніна Пахом’юк зізналась, що цей лист поставив її «в тупиковий стан».

«Організація працює протягом 10 років, ми вирішуємо питання насильства в сім’ї, торгівлі людьми, працюємо з людьми похилого віку – і це далеко не все, чим ми займаємось. За останній рік ми реалізували півтора десятка соціальних проектів, приймаємо соціальні інвестиції. Гроші ці справді йдуть на допомогу дитсадкам, на оздоровлення дітей, тощо», - розповіла вона.

«Якщо розпорядження міськради буде втілене в життя, то організація не зможе працювати. Жодна міжнародна структура не буде співпрацювати з організацією, яка навіть не має адреси», - зазначає Ніна Пахом’юк.

В офісі хазяйнуватимуть муніципали?

За словами Ніни Пахом’юк, заступник міського голови Юрій Вербич у відповідь на прохання організації роз’яснити, чому їх виселяють, зазначив лише, що туди заселять муніципальну дружину.

Згідно з договором, для пролонгації оренди «Волинські перспективи» повинні написати заяву з відповідним проханням. Ніна Пахом’юк каже, що таку заяву написала ще у жовтні. А про припинення оренди її нібито ніхто не повідомляв. «Принаймні, з нами ніхто не радився», - додає голова організації.

Керівництво «Волинських перспектив» 5 грудня піде на прийом громадян до міського голови Миколи Романюка, аби досягнути порозуміння.

Як розповіла Ніна Пахом’юк, секретар Луцької міської ради Григорій Пустовіт порадив написати звернення до депутатських комісій, щоб цим питанням зайнялись самі обранці громади. Проте часу на це обмаль – організації дали місяць на виселення, - стверджує вона.

Керівник громадського об’єднання «Волинські перспективи» Ніна Пахом’юк переконує, що зверталась і до начальника відділу управління майном міської комунальної власності мерії Тараса Яковлєва. У відповідь на питання, чому активістів виселятимуть, той, за словами Пахом’юк, відповів: «Так, ми будемо вас виселяти, бо нам немає куди подіти відділи та структурні підрозділи Луцької міської ради».

Проте у коментарі «ВН» Тарас Яковлєв розповів, що про усі деталі справи Ніну Пахом’юк повідомляли. «Лист був не про те, щоб виселити їх з приміщення, а про те, що ми їх повідомляємо, що через місяць, коли в них завершується цей договір оренди. Тобто є можливість, що ми цей договір оренди продовжувати не будемо, а він завершується 31 грудня 2011 року. Тобто ми попередили про можливість не продовження договору оренди», - каже чиновник.

Про причини виселення Пахом’юк начебто розповідали. Яковлєв переконує: «Їй пояснював і заступник міського голови Юрій Вербич, і я».

За його словами, організація орендує приміщення за пільговою ціною.

«Поки у нас не було потреби у цьому приміщенні, вони там сиділи, і ми нічого не мали проти», - розповів Яковлєв. Також чиновник зазначив, що приміщення потрібне для муніципальної дружини, яка нині розміщена в аварійній споруді на вулиці Лесі Українки.

«Тому ми вирішили переселити нашу муніципальну міліцію на Декабристів. Не було б потреба – ніхто б їх не чіпав», - додав начальник відділу комунального майна муніципалітету.

Він заявив: «Організацію повідомили про те, що якщо знайдеться якесь інше приміщення для міліції (відділу муніципальної дружини, - ВН), то ніхто їх виселяти не буде. Якщо такого не станеться, то ми обов’язково підшукаємо їм якесь окреме приміщення протягом місяця-двох».

Проте Ніна Пахом’юк запевняє, що такого не чула.

Без приміщення – нікуди

Упродовж часу оренди громадська організація сама регулярно платить за це приміщення. Зокрема за оренду та комунальні послуги. За словами Пахом’юк, активісти ніколи не просили грошей на ці витрати – завжди знаходили самі.

Нині у приміщенні на вулиці Декабристів, 23 надають юридичні послуги для людей, які звертаються до організації. Також у стінах приміщення втілюють у життя проект «Говорить пам'ять!» Його метою є відтворення та збереження історичної пам’яті про минуле мешканців Волинської області – жертв нацистських переслідувань.

Окрім того, у приміщенні є перукарська кімната та масажна, де допомагають людям, які звертаються до громадського об’єднання.

Також у планах керівників організації – проект «Банк вживаних речей». Його суть полягає у тому, щоб приймати від мешканців Луцька речі, які згодом організація надавала б незаможним людям. Такий проект в Україні функціонує поки лише у Києві.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
JJ Показати IP 2 Грудня 2011 12:37
помилки хоч повиправляйте, бо один раз пишете до 31 грудня 2012 року, а раз - до 31 грудня 2011 року
Юлія Показати IP 2 Грудня 2011 20:40
Для пані Ніни: а коли надійшов лист? Якщо 1 грудня - то він прийшов із запізненням, тому не може бути визнаний таким, що відповідає п. 9.2 Договору. Далі - мова йде про приміщення по вул. Декабристів, 23, а не про Вороніхіна, 8. Чи так має бути? Лист із міської ради - ГАНЕБНИЙ за змістом, кількістю помилок і безграмотністю. Чого вартий другий абзац: "Договір буде припинено після закінчення строку, на який його БУДЕ укладено" - без коментарів. Сумно. Так працюють в міськраді? ГАНЬБА!!!
Н.В. Показати IP 3 Грудня 2011 09:04
Лист був переданий 30 листопада 2011 року - тобто всі закони дотримані. Яковлев коментує, що ще рішення остаточно не прийняте - але прочитайте останній абзац листа! Плануючи наше подальше перебування в приміщенні та продовження його оренди, ми ще в жовтні виконали всі технічні умови: застрахували приміщення на 2012 рік, зробили технічну оцінку, зробили рецензію на технічну оцінку - ніхто навіть словом не обмовився, що не витрачайте даремно кошти, бо вам не буде продовжено договір! для чого посадовці зсилаються на якісь попередження? А ще мене вразили їх висловлювання "вони сиділи в приміщенні" вибачте, шановне панство, але ми в приміщенні не сиділи - ми працювали для людей і з людьми. Лише за цей рік організація залучила соціальних інвестицій на суму більше 900 тисяч гривень і всі вони спрямовані на розвимто громади - відновлення клубів, робота з мігрантами, допомога жінкам у кризовій ситуації, робота з безробітними, розвиток сільського туризму, робота з учнями професійно-технічних навчальних закладів, допомога людям похилого віку - бувшим в'язням концтаборів. Для останньої категорії людей та для інших вразливих категорій населення в двох кімнатках офісного приміщення (6 і 8 м.кв.)ми облаштували соціальну перукарню та масажну кімнату, де надаємо допомогу людям безкоштовно! При потребі масажист-реабілітолог виїжджає додому до людини, яка прикуута до ліжка або є маломобільною. На сьогодні в організації офіційно працевлаштовано 14 молодих освічених людей, це дуже хороша і згуртована команда, з якими можна гарно працювати! Дуже шкода, що нас вибивають з колії - можливо, тут зіграли роль амбіції високопоставлених чиновників, а можливо, потрібна була взятка? Але "Волинські перспективи" при будь-яких рішеннях владців будуть допомагати людям і працювати для людей!
Юлія до Н.В. Показати IP 3 Грудня 2011 22:29
Я знайду Ваш телефон і зателефоную. Може, щось придумаємо разом. Дасть Бог, все буде добре.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus