USD 40.90 41.20
  • USD 40.90 41.20
  • EUR 40.80 41.40
  • PLN 10.20 10.44

Роками сіє там зернові: у волинянки хочуть забрати 14 гектарів землі

10 Лютого 2024 08:12
14 гектарів землі на Горохівщині хочуть повернути в державну власність. Нібито ділянка мала бути заліснена, однак там сіє пшеницю фермерське господарство. Теперішня власниця купила кілька ділянок по два гектари. Прокурори вважають, що земля стала приватною незаконно.

Уявіть, що ви купили земельну ділянку, оформили всі документи та вже засіваєте землю. І от через кілька років приходять прокурори й кажуть, що ділянку потрібно повернути державі. Подібна ситуація сталася з мешканкою Волині. У жінки хочуть витребувати 14 гектарів землі, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Сім ділянок на Горохівщині по два гектари, мовляв, уже 15 років належать до земель лісового фонду. Однак кілька років тому спірну землю Держгеокадастр інвентаризував саме як сільськогосподарську. Згодом ділянки передали людям. Ті землю приватизували і продали.

Чому в прокуратурі спохватилися лише тепер? І як бути жінці, яка купила землю з приватних рук?

«Особа не є первинним власником. Вона придбала на підставі договорів ці земельні ділянки. То чи має вона відповідати за ті дії, які були вчинені органами державної влади, які призвели до того, що вона, набувши у власність земельну ділянку, має віддати її?» – зауважила суддя Волинського апеляційного суду Зоряна Бовчалюк.

За словами прокурорів, жінка сама мала би пересвідчитися, чи земля сільськогосподарська. Мовляв, така позиція Верховного Суду в подібних прецедентах.

«Вона бачила, в якому стані ця земельна ділянка, і повинна була розраховувати на те, що земельна ділянка не відноситься до земель сільськогосподарського призначення», – сказала прокурорка.

«Чи відомий вам принцип належного урядування? Чи мала б розраховувати особа на те, що вона купує земельну ділянку, яка надавалася компетентними державними органами… Я думаю, що при укладенні договору купівлі-продажу вона пересвідчилася в тому, чи належні документи, чи вони є чинними, чи ніким не оспорені. То як вона могла передбачити?» – наголосила у відповідь суддя Зоряна Бовчалюк.
Читати ще: Лучанка купила два гектари землі. Тепер ділянку хочуть забрати як держвласність

Схоже, головним маркером мали би бути дерева на ділянці. За словами прокурорів, спірну землю після 2008 року засаджували лісом. Натомість представник власниці ділянки акцентував, що жодного лісу там не було.

«Мій клієнт два роки на цій земельній ділянці сіє зернові культури… Він стверджував, що на ділянці були лише поодинокі чагарники і ніяких дерев він не рубав, не корчував», – звернув увагу представник власниці землі.

За словами прокурорів, спірна земля малопродуктивна і непридатна для сільськогосподарських робіт, тому її вирішили заліснити.

«Є висновок Квасівської сільської ради, правонаступником якої є Горохівська міська рада, де зазначено про розгляд та погодження проєкту землеустрою щодо консервації шляхом залісненння, акти перенесення меж. Наші документи свідчать про те, що ця земельна ділянка була заліснена і на ній ріс ліс», – переконувала прокурорка.

«Які документи свідчать, що на цій земельній ділянці ріс саме ліс, а не чагарник. Ви уявляєте, як на 14 гектарах землі викорчувати ліс?» – апелювала їй суддя Зоряна Бовчалюк.

Почути відповіді судді сподіваються вже на наступному засіданні від лісівників.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
До продажних суддів Показати IP 10 Лютого 2024 08:32
Не знищуйте свій народ!! Ваше ім'я вляпаєьться до історії. Нащадки проклянуть
скептик до До продажних суддів Показати IP 10 Лютого 2024 11:39
про бовчалюк важко сказати щось добре, але у даному випадку її позиція якраз на стороні власниці. законодавство і судова практика говорить, що власниця є законним набувачем , а тому відсутні будь-які підстави позбавляти її права власності.
Анонім Показати IP 10 Лютого 2024 08:38
Державне рейдерство. Nice) єТурбота
Раєвич Тамара Іванів Показати IP 10 Лютого 2024 09:32
Звісно, що до вказаного землекористування найкраще використати логіку (хоча в нас, де закон, там логіка відсутня) : 1) абсурд називати землі горохівщини мало родючими; 2) 15 років - не такий великий термін, щоб із допомогою свідчень відтворити господарське використання земель; 3) земля в Україні не продається, а лише береться в довгострокову оренду ( коли мова йде про с/г-кі угіддя; 4) не проблема доручити планово-господарським службам за місцем знаходження перевірити сплату податків за землекористування та використати їх рекомендації щодо подальшого цільового використання державного земельного ресурсу й належного оформлення документації.
Анонім Показати IP 10 Лютого 2024 09:54
Тут пахне схемою яку спостерігав у нас в рівненській області земельний масив 12 га швиденько роздали атовцям а на наступний день заможна особа викупила ці всі ділянки , так що думайте як усі хто отримав земельні ділянки в одному масиві зголосилися продати цю землю . У людини є зв'язки в держгеокадастрі які це все і провернули
Не прокурор. Показати IP 10 Лютого 2024 15:19
Що тут незрозуміло? Створили ДАК Ліси України і їм потрібна монополія, та побільше лісу, адже в самому законопроекті про структуру через кілька років її приватизувати зможуть через років п'ять. Де потім брати дрова військовим державу вже зараз не пече, починаючи від прокуратури. Суддя? Одна мало що вирішить, розглядається справа колегіально, а в касаційному порядку землю в користь Лісів України відберуть все одно.
Red Показати IP 11 Лютого 2024 09:42
Ну от. Це називається словом корупція. Спеціальні органи нічого не бачили, що робиться на державній землі роками, як росли на ній ліси, нічого не робили, строки позовної давності пройшли, а потім вирішили судитися. А це все тому, тому що немає відповідальності.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus