USD 41.30 41.60
  • USD 41.30 41.60
  • EUR 41.40 41.65
  • PLN 10.72 10.88

Політика зіграла визначальну роль у житті волинянки, дружини Скоропадського. ФОТО

20 Березня 2009 11:38
Волинянку Галю Мельник-Калужинську Друга світова закинула до Великобританії, де вона зустрілася з Данилом Скоропадським – сином останнього гетьмана України Павла Скоропадського. Доля цієї жінки стала основою документальної повісті «Наречена гетьманича» члена Національної Спілки письменників України Валентини Штинько. Про це 19 березня інформує репортер «Волинських Новин».
 
«За місяць перебування у Лондоні, в оселі нашої землячки, тричі до неї приходила сумна звістка про смерть її друзів. Їй було 80 років, вона не могла поїхати до них і щоразу тільки запалювала свічку. Одного разу я підслухала, як вона сказала, що такої свічки по ній нікому буде запалити», – розпочала презентацію книги такою розповіддю Валентина Штинько.
 
Опісля під акомпанемент скрипки пані Штинько запалила свічку пам’яті по Галі Мельник-Калужинській, а присутні стоячи вшанували її пам’ять.
 
Моя героїня любила повторювати, що в житті нічого випадкового не буває, – сказала авторка книги. У житті Мельник-Калужинської визначну роль зіграла політика. Зустріч із сином останнього гетьмана України Павла Скоропадського – то й політичний детектив, і драма кохання, і маловідома сторінка нашої історії.
 
Не останню роль у знайомстві Калужинської та Штинько відіграв теперішній нардеп Сергій Шевчук, який ще й родом із того ж села, що й героїня, – розповіла пані Штинько.
 
«Оживили» Галю Мельник-Калужинську під час презентації повісті з допомогою фільму про неї. Запис розповідав про частинку життя волинянки, що народилася у селі під Володимиром-Волинським, після війни опинилася у Лондоні. Коли їй було 40, не стало чоловіка. Проте Калужинська так і не виходить заміж, бо любить повторювати, що «й приблизно такого чоловіка ніколи не зустрічала, а на інше не хотіла розмінюватися», – оповідала Валентина Штинько.
 
Непросту жіночу долю, яка опинилася у вирі політичних перипетій за часів УНР та Гетьманату, досліджує журналістка і письменниця Валентина Штинько.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus