USD 41.15 41.45
  • USD 41.15 41.45
  • EUR 41.30 41.50
  • PLN 10.60 10.73

Недільна школа Волинської єпархії УПЦ відсвяткувала 10-ліття. ФОТО

22 Травня 2009 09:00
Закон Божий та історію православних свят, основи богослужіння і молитви – все це діти вивчають   у недільній школі при Свято-Покровському храмі міста Луцька. А ще на заняттях у гуртках вони опановують    основи хорового співу, ліплять глиняні іграшки, малюють картини і знайомляться з азами драматичного мистецтва. Про це 22 травня інформують «Волинські Новини».
 
Щонеділі у стінах Волинської духовної семінарії  дзвенять дитячі голоси.  Після ранкової служби у церкві ошатно одягнені хлопчики і дівчатка поспішають на заняття в недільну школу. Історія її бере початок  з 1999 року. Ініціатором створення школи став протоієрей Петро Влодек, який після закінчення  богослужінь у Свято-Покровському храмі на прохання парафіян став пояснювати їм основи церковних знань.
 
«Цікавилися тими бесідами всі. Бували випадки, коли після служби додому не поспішав ніхто. Я розповідав про церковні свята, православні звичаї, основи богослужінь. Практично відразу такі уроки стали систематичними. А потім виділилися теми навчання для дітей, що разом з батьками приходили  на службу. Так з часом при храмі з\'явилася своєрідна недільна школа», – згадує отець Петро.
 
Як повідомили у прес-службі Волинської єпархії, після батюшки Петра з дітьми займався отець Аліпій. Зерно, засіяне в душах дітей, дало добрі плоди – нині серед священиків Волинської єпархії є перші вихованці Аліпія. Трохи згодом благословіння бути куратором недільної школи отримав студент другого курсу ВДС ієродиякон Ніфонт. На той час у ній навчалося двадцять учнів. З часом  кількість дітей збільшилася, і приміщення церкви стало замалим для всіх охочих навчатися основам церковних знань. Тоді владика Ніфонт благословив перевести недільну школу до семінарії.
Перші задачі, які вирішували, перебравшись до семінарії – підібрали штат викладачів і розділили дітей по віку на дві групи. Спочатку на заняттях викладали лише Закон Божий. А потім Господь послав батьків, які не тільки привели своїх дітей на навчання, а й  запропонували допомогу в організації інших уроків.
 
Нині у дев’яти вікових групах недільної школи навчається 170 дітей. З ними по спеціальній програмі займається 13 викладачів – студентів ВДС і світських закладів. Молоді люди всю душу вкладають у своїх маленьких вихованців. Тому й так охоче поспішають діти до школи.
 
До слова, вихованці не тільки займаються в школі, але й відпочивають разом. Щороку на перший день Пасхи при єпархії організовують дитячі забави, на березі Чорного моря влітку діє православний табір «Стежинка добра», учні разом з викладачами їздять на екскурсії, у паломницькі поїздки. 
 
Отож, у програмі святкування ювілею, що пройшли в народному домі «Просвіта», були ігри, конкурси і вікторини, згодом урочисте засідання і вистава. До речі, підготували її силами викладачів та учнів недільної школи. Втомлений від  багатоденної підготовки святкового дійства, що відбулося в неділю, 17 травня, ієродиякон Ніфонт поділився  планами на майбутнє. У його мріях – мати окремий храм, де могли б молитися всі вихованці. А ще батюшка Ніфонт планує  створити на базі недільної школи  справжній  православний центр духовно-естетичного виховання дітей і молоді Луцька. Зокрема, незабаром учні матимуть змогу відвідувати фотогурток і гурток духовної поезії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus